vingar.se
Per-Unos hemsida COUNTRY
Nyhetsbrev från 2004 januari
# 1 -  8

från
CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Email:   steelguitar@swipnet.se

 

 Årets första mail, nedanstående, skickade Janne alltså 2004-01-01 klockan 00:09!!!!!!
Det låg klart här på hemsidan före klockan 2 på morgonen. Snacka om jour va?
Jag var lite sen som inte kollade eposten förrän efter nästan 2 timmar!
Ha det bra alla Countrydiggare önskar jag också!
 / Per-Uno


CountryMusicSweden

A  NONPROFIT ORGANISATION TO PROMOTE COUNTRY MUSIC

Email:   steelguitar@swipnet.se      Hemsida:  www.steelguitar.nu
 Janne Lindgren, Frösätrabacken 10, S-127 37  Skärholmen
        

1 januari 2004

 

Gott Nytt Countrymusik-År !
 
Janne Lindgren
 

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Email:   steelguitar@swipnet.se

Nyhetsbrev nr. 001       4 januari 2004

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på    http://home.bip.net/peruno

 

Årets första nyhetsbrev kommer här och jag vill börja med att tacka för alla jul- och nyårskort som kommit per e-post och snailmail! Som vanligt innehåller mitt brev nyheter, synpunkter och annat som handlar om countrymusik. Informationen kommer till er både på svenska och engelska varav det mesta materialet är inkopierat från sådant jag får till min e-postlåda. Eftersom det här är ett gratisutskick jag gör till er får ni också ta det som det är. Vill ni inte ha min information så sänder ni ett mail till mig och jag stryker er ur listan direkt.

 

Jag hoppas att mina nyhetsbrev även fortsättningsvis ska bli innehållsrika och intressanta. Det mesta beror ju faktiskt på er läsare. Det är ni som ser till vad som finns att läsa i breven. Jag hoppas på er hjälp även detta år! Tänk på att jag endast tar in ren text, inga bilder, då de tar för mycket utrymme i min dator och även hos mottagaren! Tänk också på att det ska vara aktuella konserter/shower ni informerar om, de får inte ligga för långt fram i tiden.

 

Observera att jag nu sänder nyhetsbreven på söndagar (oftast på eftermiddagen) och på torsdagar.  Janne Lindgren

 

Hej Janne,

Dave Dudley! Jag sörjer honom verkligen! En del av min ungdom har ryckts bort och han var en av mina allra största hjältar (vid sidan av Merle, Don G, Hank W, Hank S(now), Johnny C, Johnny Sea (faktiskt) för att inte tala om min älskade Ben Colder - varav flera nyss lämnat oss). I den mån jag är plikttrogen, fast i mina ståndpunkter och hårt arbetande har jag till stor del Dave att tacka för det. Jag älskade hans låtar under de tunga "bolsjevikåren" i slutet av 60-talet och början av 70-talet. Dave visade vägen till den trogne arbetande människan som på den tiden mer ägnade sig åt att jobba än att tjäbbla eviga dogmer om orättvisor (som ofta var konstruerade). Det var så härligt att höra honom sjunga om knegaren som var stolt över sitt jobb - som berättade om sitt jobb - som var stolt över att "ställa upp". Dave prisade den vanliga människan som byggde välfärd istället för att citera en massa mördare i Sovjet, Kuba och Kina som så många andra artister gjorde på den tiden. Det var faktiskt unikt då. Många rockband prisade ju också hur ballt det var att flumma med knark och annat skräp för oss ungdomar - men inte Dave Dudley. Nu ber många av de rocksnubbarna om ursäkt för vad de gjort och skyller på att man inte förstod hur illa det var. Dave Dudley behövde aldrig be om ursäkt och skämmas på sin ålders höst. Både hans utseende och framtoning bar fram hela yrkeskårer och gjorde folk stolta över att de gick till jobbet varje dag.

Fortfarnde, när jag varit ute på en lång tjänsteresa och mer eller mindre sliten svänger in på gårdsplanen brukar jag sjunga för mig själv: "Six days on the road and I´m gonna make it home tonight". Snacka om att ha blivit präglad!

Ben Olander 

 

Bluegrass News (Danmark)

Så er året gået, og vi kan se tilbage på en masse gode koncerter. Den seneste "Copenhagen Bluegrass Night" var en formidabel afslutning på et godt år. BMD er i fuld gang med at planlægge programmet for 2004, og der er booket nogle gode navne til foråret.

Men først skal vi have afholdt den årlige generalforsamling, som foregår Lørdag d. 24 Januar 2004 kl. 14, på Karens Minde Kulturhus, Sydhavnen, hvor vi gerne ser nye folk som har lyst til at arbejde i bestyrelsen.

Vi må også endnu engang appellere til, at folk fornyer deres medlemskab. Og alle jer andre som modtager denne mail burde måske også overveje et medlemskab af foreningen. Så vil mange nok sige ”jamen hvad får vi for pengene” og ” vi får jo programmet tilsendt alligevel ” ja, men uden medlemmer ingen forening og ingen forening ingen støttekroner.

I 2003 modtog BMD ca 70.000.- Kr i honorarstøtte fra Musikrådet og KBH's Kommune, vi håber på det samme i 2004, men det kræver altså medlemmer i foreningen, og de bliver færre og færre.

Her ser I de Bands som gav koncert i 2003, alt det får I for sølle 150,- kr, samt medlemsrabat på alle koncerter.

James King Band (US), John Reischman & the Jaybirds(US), Crooked Jades(US), Lonesome Mountaineers(SE),

Weeds(SE), 4Wheel Drive(NL), Monogram(CZ), Trio Vibracao(D), Relief(CZ), Nugget(CH),

Special Blend(DK), Sugar Hill(DK), Copenhagen Mountain Boys(DK), Græshopperne(DK), Whiplash(DK)

Ned på posthuset eller ind på netbanken og støt BMD,

jeres eneste mulighed for at høre Bluegrassmusik live!!

GIRO nr: 805-1593

Bluegrass Musik Danmark

c/o Stefan Colin

Parmagade 37, 3th.

2300 København S

 

Nu til det det egentlig handler om,........musikken!!

Vi starter året med:

CHOW DOGS(US)

Fredag d. 23 Januar kl 20, Salon K

(Huset i Magstræde)

 

Hej Janne.

Lige en lille nytårshilsen fra Danmark for at fortælle dig, at vi arbejder ihærdigt på hjemmesiden for
Paul Mateki's nye danske fanklub www.paulmateki-fanclub.dk måske det har din interesse.

Godt nytår til alle countryfans.

Victoria

 

Hej, Janne!
Tack för dina rapporter via Newsletter och radio! (Lyssnar just nu på WSM
och Hank Jr. oohhhh!) Som sagt, dina rapporter är verkligen nå't man ser
fram emot. MEN (eftersom jag är en notorisk gnällspik) jag vill komma med en
liten rättelse betr Feliz Navidad: det betyder inte god jul, utan lycklig
födelse, fast det är vad de säger när vi säger god jul. Jisses vad jag
uttrycker mig klart och tydligt! Dessutom saknade jag Texas Christmas med -
jaha nu har jag glömt vem som sjunger den - men en del av texten lyder: when
Santa crosses over the border he sounds a little different ... om du inte
vet vad jag menar kan jag plocka fram den i samlingen. Jag har den alltså,
men jag hade gärna hört att andra fått njuta!
Eftersom du nu värnar om genuin country (tackom och lovom för detta!) så
kunde du gärna tipsa folk om WSM650 som hittas på
www.wsmonline.com :
 jag vet inget bättre sätt att få lyssna till massor av härlig country!
ETT JÄTTEGOTT NYTT ÅR TILL DIG OCH FAMILJEN!!
Marianne G.


Hej Marianne och tack för lovord! Jomenvisst har jag tipsat om Grand Ole Opry i mina nyhetsmail! Det gör jag lite då och då men nu var det länge sedan. Bra att du ryter till! Min mor sjöng nog Feliz Navidad 1944!  JL.

 

Hej Janne, tack för en bra nyhetsservice.

Vill bara tipsa om mitt countryprogram Country Saloon som nu sänts sedan 1995. Det kan avhöras över Örebro län på 94,3 Mhz. Varje fredag 13.00 startar det, och jag försöker att hålla musiken "ren" från den pop-countrysmörja som produceras idag.

Dessutom sänder vi på Radio 94,3 troligen det enda programmet för långtradarchaufförer samt alla som har sin arbetsplats på vägen, det heter Truck Stop Brändåsen och sänds direkt på torsdagar mellan 19.00 - 22.00 från ett av Sveriges största truck stop´s: Statoil Brändåsen i korsningen E20 - Rv50 beläget straxt söder om Kumla. Där spelas det massor av country och äkta rock ´n roll samt livemusik av olika band.

Torsdagen innan jul medverkade Richard Swanström Band och bjöd på riktigt härlig rock ´n roll i Jerry Lee´s anda och i januari kommer Jack Daniels Band att medverka i Truck Stop Brändåsen.  (Vi planerar också att sända vår radio över internet inom kort)

Kolla gärna vår hemsida: www.radio943.nu

Hälsningar

Thomas Hydén Radioaktiv

Radio 94,3  Kumla

 

As many of you have already heard, I am being sued for one million dollars ($1,000,000) by a Dallas based company for expressing my opinions and asking questions publicly. I feel this infringes my right to free speech and if they win it will effect all of us, after all, if they win, they May Sue Anybody. I feel that this is not only an attack on me but an attack on the entire steel guitar community. This lawsuit will involve large legal fees before it's over so to help defray the costs of defending myself and my right and your right to our opinions, I have recorded a live CD with the help of several loyal supporters. The result of this is one of the finest albums I've ever done in a live situation and I'm very proud of it and all the wonderful friends who took part in this effort.

Bobbe Seymour, Nashville

 

Om ni undrar vilket bolag det handlar om så är det MSA med Maurice Anderson i spetsen! JL.

 

Hej Janne.

Tack för dina fina nyhetsbrev under det gångna året. Ser fram emot flera 2004 som håller oss musikälskare vakna för allt annat än discodunka skval i världen.

För att göra en god handling måste jag få tipsa om en länk på Sveriges Radio P4 där man kategorieserat all musik som spelas på radio (så gott man nu kan) och länkat till de olika programmen som tex. kör country.

Gå till http://www.sr.se/p4/ och klicka på länken "hitta din musik". Sen kan man surfa runt på ex. jazz/blues, country, pop eller vad man nu diggar och bli varse att utbudet kanske inte är överdrivet stort- men absolut inte helt dött.

En glad nyhet kanske för de som inte redan visste om detta.


Gott nytt år önskar

Eva Eastwood & The Major Keys

 

Tack Eva, jag hoppas jag kan hålla mina nyhetsmail intressanta även i år. Mycket beror ju på de upplysningar jag får från er läsare. Tack också för ett mycket bra tips eftersom P4 faktiskt verkar att ha vaknat, åtminstone med ett halvt öga, för att det finns folk som gillar country. Visserligen är det bara lokala P4stationer som satsat någon halvtimme här och där på country, men det är kul att det kokar lite varstans. 

 

Det var allt för den här gången. På torsdag är jag tillbaka!

 

Janne Lindgren


CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Email:   steelguitar@swipnet.se

Nyhetsbrev nr. 002      8  januari 2004

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på    http://home.bip.net/peruno

 

Hoppsan, nu har vi redan kommit till den 8 januari! Tiden springer verkligen iväg och massor av nyheter och mail kommer till mig. Det här blir verkligen ett fullmatat nyhetsbrev med hela 7 sidor. Ett rekord tror jag!

Ibland sänder jag ut min spellista från Radio Lidingö 97,8 till er alla trots att jag vet att de flesta av er inte kan höra stationen. Vi når hela Stor-Stockholm så om ni är i stan någon gång  glöm då inte att ratta in oss. Tider med program hittar ni på www.radiolidingo.se 

Bor ni i Uppsalatrakten så syns vi kanske på Katalin ikväll?

Janne Lindgren

 

Nu på torsdag 8/1 firar vi Elvis födelsedag på Katalin, Östra station, Uppsala.

Det blir som vanligt en passionerad och ödmjuk hyllning till kungen och vi som står för hyllningen är:

Thomas Arnesen, piano
Kent Wennman, sång, gitarr
Sampo Axelsson, bas
Jan Karlssson, gitarr
Patrik Robertsson, trummor
Andreas Hellqvist, orgel
Janne Lindgren, pedal steel

Som vanligt koncentrerar vi oss på kungens repertoar från 60 och 70-talet,
men det blir också en del country, och en och annan 50-talspärla.

21.00 börjar vi och inträdet är endast 80 kronor.

Be there or be square!

Med vänlig hälsning,       Orange & Friends

 

Hej Janne!!

Just hemkommen från klubblokalen. Karaoke-kväll och 15 personer sjöng för full hals under min ledning (sjunger hellre än bra). "Peta in en pinne i brasan" "Änglahund" som jag gjorde stor framgång med, (Kan ju det språket av födsel och ohejdad vana), "Drömmen om Elin" och en specialframträdande av Arne Kvicks "Rosen". Alla glada och livade när jag gick hem tidigt (20,30), men man ska ju gå när det är som roligast.

Nu är jag hungrig och ska gå och värma på resterna från middagen. Taco-Paj. Receptet följer nedan. Prova den. Mums filibabba!!

TACO PAJ 4 pers

PAJ SKALET

2,5dl mjöl

100g  margarin el  smör

1 påse parmesanost

3 msk vatten

FÖRGRÄDDAS I 10/min 225 GRADER

4 hg köttfärs

1påse tacokrydda

Brynes och läggs på det förgräddade pajskalet

2 hackade tomater väl avrunna eller färska i samma mängd.

1 burk grön chili eller

1 burk hackade jalapenos

Blandas och lägg på köttfärsen

Allra överst

Blanda 1krm vit peppar, 2-3 dl riven ost, 1 dl matlagningsgrädde och lägg över

Skär en gul lök i tunna ringar och lägg överst

Sänk temperaturen lite och grädda ytterligare till den får fin färg

Hoppas jag fick med allt.

Ha det

Lena BRCC (Big River Country Club, Värmland)

 

tjenare Janne kul att du fortsätter med nyhetsbreven även i år, ett mycket trevligt forum för oss countryfreaks att utbyta åsikter och tips på god country och just ett sånt tips har jag i dag. vad sägs om 2 April Badminton-Hallen, Frederikshavn show med, jett williams, charlie mccoy, m.fl pris: inträde & supé (helstekt spädgris) 220 kr.

endast inträde 160 kr. insläpp för ätande kl:18.00 supé kl 19.00 insläpp övriga 20.30 show start kl: 21.00 show i 4 set !! set 1 tombola band sverige: set 2 heidi hauge norge: set 3 jett williams, charlie mccoy: set 4 heide hauge samt billy swan U.S.A. övernattning hotel 313:kr inkl frukost vill ni veta mer så hör av er till borge.christensen@telia.com 

obs danska kronor gäller

vänl. hälsningar Börge i Brålanda

 

Tack Börge, återkom även i mitten av mars så vi kan påminna folket om det här.  JL.


Question:"Gone" by Ferlin Husky is still my favorite recording, but my uncle says
that Ferlin recorded that song twice. Is that true?
Answer:Dear ole uncle is correct! Ferlin recorded "Gone" in 1952 under the name
"Terry Preston." He re-recorded it in 1957 and it scored number one on the charts.

ON THIS DATE, 4 January: Country Music's Top Tunes Were:
1948 I'll Hold You in My Heart (Till I Can Hold You in My Arms) - Eddy Arnold
1956 Sixteen Tons - Tennessee Ernie Ford
1964 Love's Gonna Live Here - Buck Owens
1972 Kiss an Angel Good Mornin' - Charley Pride
1980 Happy Birthday Darlin' - Conway Twitty

^^^^^^^^^^^^^^^^^^

 

Vennernes Hus, Søndermarken Vamdrup.DK

------------------------------------------------------

Klubaften den 31 jan.  kl.20.00 til 01.00

underholdning v/

Country Expressen & Birger Steiwer

 

Nedan ett liten meddelande från Bobby Flores!  JL.

 

"Perfect For A Rainy Day"

Just a note to let a few of my friends and colleagues know that the debut Christine Mims CD is now available at: www.yellowroserecords.com! This is my latest production for our label and I am Very proud of it! Christine is a wonderful vocalist and will floor you with her singing. Half of this is straight-ahead country with lots of fiddles & steel and the other half is string section arrangements combined with C6 steel and upright bass for a very large and unique sound.

Other musicians on this with me are: Dan Dreeben, Phil Fisher, Jim Loessberg, Randy Reinhard, Andy Langham, Tommy Detamore, Hamilton Price, Rene Saenz, Allen Chapman, John Schattenberg, Gerald Schoelzel and John Stuart.

Although I am a bit bias here, I do highly recommend this CD! We will be announcing her San Antonio CD Release date soon (will be in late Jan.) but wanted to give you a jump on getting this if you'd like to have one now. Normal cost is $15 plus $3.00 for postage & handling. Mention this e-mail (in an e-mail response) and we'll cover the postage & handling fee.

Thanks and I'd like to hear from you. Hope you had a wonderful Christmas and Happy New Year to you and yours!

Bobby

www.yellowroserecords.com   go to: www.christinemims.com

 

Kolla med hans.haggstrom@mailbox.swipnet.se han har säkert plattan i lager.
Har ni ännu inte skaffat Bobby Flores CD då är det dags nu. Förra årets bästa platta!  JL.

 

Hejsan Janne,

Har precis fått konfirmerat att MARTY STUART är klar och kommer till Furuvik
med helt eget band om 7 personer!

Likaså kommer JOLIE EDWARDS med helt eget band, också 7 personer! Och båda
dessa band har egna steelgitarrister som är yngre än Don Helms - bara det!!

Dessutom är nu också ELIZABETH COOK klar till Furuvik.

Sedan tidigare var ju också JETT WILLIAMS & DON HELMS klara.

Nu återstår ytterligare två amerikanska artister innan vi är klara med den
delen av festivalen...

Hälsningar,

Kjell Wärnevall

 

Tack Kjelle, vi väntar med spänning på det kompletta programmet! Förhoppningsvis är övriga arrangörer av countryfestivaler också på hugget och berättar om sina kommande arrangemang!? Året börjar ju lysande. JL.
=========================

STORY BEHIND THE SONG

=========================
According to Penny Jay, the idea for the 1962 hit song,
"Don't Let Me Cross Over," came from a road sign!
Penny said, "The idea for that song came to me while I was on the road. We were riding somewhere between Knoxville, Tennessee and Cincinnati, Ohio and
I was just riding along, watching those signs on the side of the road that read "No Passing"-the signs that warn you not to cross over the yellow line.
I started thinking about that and just changed the yellow line on the highway to "love's cheating line."
The record sold over a million copies but the idea came from those road signs!
"Don't Me Cross Over" was Carl and Pearl Butler's only number one record.
Although they placed 14 songs on the country charts between 1961 and 1969,
"Cross Over" was the only recording to make the top of the list.
Carl Butler had racked up several credits as a songwriter before making the charts as a recording artist.
His songs included "My Tears Don't Show," "If Teardrops Were Pennies,"
"Guilty Conscience," "Hold Back The Dawn" and "Cryin' My Heart Out Over You."
Carl actually began recording for Capitol Records in 1951, before switching to Columbia Records in 1953.
His earlier recordings included "River Of Tears" and "That's What It's Like To Be Lonesome,"
but his first chart record was "Honky Tonkitis" Which peaked at # 25 in 1961.
"Don't Let Me Cross Over" entered the country music charts December 8th,
1962 and slid to the top of the charts where it stuck for 11 weeks. It was on the charts for 24 weeks.
Pearl Butler died in 1988 at the age of 60. Carl Butler passed away in 1992 at the age of 65.


Willie Nelson Debuts Anti-War Ballad / TENNESSEAN.COM

Posted by TWANGTOWNUSA.COM on January 05, 2004 at 07:48:47:

AUSTIN, Texas (AP) -- Willie Nelson has premiered his new anti-war ballad at an Austin fund-raising concert for Democratic presidential candidate Dennis Kucinich.

"(Nelson) brought down the house," said Kucinich's media coordinator Susan Mainzer of the Saturday performance. "People were on their feet applauding."

Nelson has said he wrote "What Ever Happened to Peace on Earth" on Christmas Day at the Lake Elsinore, Calif., home of his in-laws.

"There was nothing but bad news, and here it was Christmas Day," Nelson told the Austin American-Statesman last month. "I said, 'There sure are a lot of babies dying and mothers crying,' and (wife) Annie said, 'That sounds like a song.'"

The song asks questions such as, "How much oil is a human life worth?"


It is the second protest song Nelson has written. He often performed his Vietnam-era protest song, "Jimmy's Road," at peace rallies during the 1991 Gulf War.

Kucinich's two-day tour through Austin started Friday. At a Capitol rally Saturday, Kucinich told several hundred people that ending combat in Iraq is among his highest goals.

Asked if his new song might cause a backlash with conservative country music fans, Nelson said, "I sure hope so. I don't care if people say, 'Who the hell does he think he is?' I know who I am."

Last spring, Dixie Chicks singer Natalie Maines' criticism of President Bush led to boycotts of the group's music.

 

Några ord kring vännerna som lämnar oss
(Nedtecknat av
Ben Olander)


Varje gång jag träffar en äldre människa blir jag påmind om att det värsta med att åldras är att minsta sina gamla vänner en efter en. Trots att krämporna börjar komma smygande nu i +50-årsåldern och trots att den fruktade cancern ryckt bort någon vän i förtid, är man ännu så länge förskonad från att bit för bit bli lämnad ensam. Dock har det för oss som älskat country sedan 1960-talet kommit en försmak av det som komma skall: Den ena "vännen" efter den andra som stöpt formen i ungdomen faller plötsligt bort: Chet Atkins, Waylon Jennings, June Carter, Johnny Cash, Don Gibson, Sheb Wooley (Ben Colder) … och nu senast Dave Dudley.


För min personliga del har det inte alltid varit de som blev de mest kända artisterna som stod mig närmast i ungdomen. Skall jag sticka ut hakan igen måste jag t.ex. säga att glorian kring Johnny Cash falnade för mig när han en bit in på 1970-talet, om inte profiterade så i alla fall "profilerade" på att sjunga i fängelser. Det var när han byggde upp sin profil som "outlaw" genom att identifiera sig med de grova brottslingarna i de "tunga" fängelserna som några då yrvakna polare började komma till mig ur haschdimmorna och säga: "Ööööh! Hörrö den där Jonny Kass som Du alltid töntat Dig med är ju ganska ball".


Inget ont om Johnny Cash. Låt honom vila i frid och låt oss välja och vraka i det fantastiska arv han lämnade oss. Själv har jag överseende med "outlawflirten" och älskar "berättaren" Johnny Cash som lärde mig den ena sanningen efter den andra kring livet och döden. Av all julmusik som producerats här på jorden finns det bara en LP som kan skänka mig äkta julstämning och det är Johnnys "The Christmas Spirit".

Som klart kommer att framgå av denna artikel är jag ingen stor beundrare av "outlaw-country" eller "outlaw-mentalitet" över huvud taget. Men beträffande Waylon Jennings, så mycket outlaw han än myntade att vara, så stannar ju hela blodflödet i kroppen när man hör hans stämma. En stämma som kan få dricksglas att flytta sig på köksbordet och blodet i kroppen att stelna. Glimten i hans öga kommer aldrig att försvinna så länge det finns posters och Cd-omslag.


Nyligen kunde vi alla läsa att Sheb Wooley är död. Sheb kände jag inte så väl – men desto mer Ben Colder. Hans härligt "blöta" humor präglar än i dag min vardag. Om någon av mina vänner ber mig sjunga och spela en låt under en fest kommer alltid en Ben Colder-låt fram. Hans travesti på t.ex. "Green Green Grass of Home" kommer alltid väl till pass vare sig lyssnaren hört originalet eller ej.


Nu senast har Dave Dudley lämnat oss. För mig är han den hittills svåraste förlusten. Dave blev aldrig känd bland mina rock-kompisar. Jag tror, ärligt talat, att Dave "would have cared less". Jag sörjer honom verkligen. En del av min ungdom har ryckts bort och han var en av mina allra största hjältar vid sidan av Merle Haggard, Don Gibson, Hank Snow, Hank Williams och Jimmie Rodgers (den senare som jag fann jag vägen till genom Merle Haggard sedan denne givit ut sin fantastiska LP "Same Train Different Time").


I den mån jag är plikttrogen, fast i mina ståndpunkter och hårt arbetande har jag till stor del Dave Dudley att tacka för det. Jag älskade hans låtar under de tunga "bolsjevikåren" i slutet av 60-talet och under början av 70-talet. Dave visade vägen till den trogne arbetande människan som på den tiden mer ägnade sig åt att jobba än att tjäbbla om eviga dogmer kring orättvisor (som ofta var konstruerade). Det var så härligt att höra honom sjunga om knegaren som var stolt över sitt jobb – om knegaren som berättade om sitt jobb - som var stolt över att "ställa upp". Dave prisade den vanliga människan som byggde välfärd istället för att citera en massa mördare i Sovjet, Kuba och Kina som så många vis- och rockartister gjorde på den tiden. Många prisade ju också hur häftigt det var att flumma med knark och annat skräp för oss ungdomar - men inte Dave Dudley. Nu ber många av de artisterna om ursäkt för vad de gjort och skyller på att man inte förstod hur illa det var. Dave Dudley behövde aldrig be om ursäkt eller skämmas på sin ålders höst. Både hans musik, utseende och framtoning bar fram hela yrkeskårer och gjorde folk stolta över att de gick till jobbet varje dag. Dave behövde inte förställa sig till att vara någon "outlaw". Han visade kort och gott att det var "häftigt" att hålla sig inom lagens råmärken. Det var "coolt" göra rätt för sig snarare än att snylta på andra. Varför Dave Dudley visade allt detta genom Trucking-genren (som han rimligtvis måste stå som fadersgestalt för) kan nog countryhistorikerna klarlägga. Det finns säkert enkla förklaringar som att yrket är ett vi dagligen ser: Det är lätt att visualisera den hårt knegande arbetaren i en "trucker" där man ser honom vingla ut i vägrenen för att släppa fram oss "småfolk" i trafiken.

Genom livet har jag träffat på många av Dave Dudleys figurer: Människan som försöker göra rätt för sig, som inte alltid lyckas, men som ändå försöker. Bara några år efter det jag mer eller mindre "levde" med Daves låtar sprang jag på modellfiguren för gubbarna han sjöng om: Min egen hjälte "Trucker Bob". Bob dök upp 1973 då jag jobbade på en långtraderservice-terminal i västra New York State som "smörjnisse". Han gillade inte när han såg att jag, som yngst och invandrare, blev mobbad av de andra mekanikerna. En dag, innan han gav sig ut på en veckolång resa till San Francisco röt han till grabbarna i verkstaden att han skulle hålla stor räfst med dem om de hade mobbat Ben när han var borta. Han stod vid sitt ord och jag är honom evigt tacksam. Bob var en trucker helt i Dave Dudleys anda och jag har förärat honom en sång (Trucker Bob) där jag också försökt plocka fram det "musikaliska språk" som Dave givit mig.

Men Dave har satt sina spår på många andra vis. Fortfarande, när jag varit ute på en lång tjänsteresa och mer eller mindre sliten svänger in på gårdsplanen brukar jag sjunga för mig själv: "Six days on the road and I´m gonna make it home tonight". Snacka om att ha blivit präglad!

 

 

Scruggs Turns 80, Gets Surprise Party

Posted by By JOHN GEROME / YAHOO NEWS on January 06, 2004 at 20:01:46:

 

By JOHN GEROME, Associated Press Writer

NASHVILLE, Tenn. - Some of Nashville's finest pickers threw a surprise party Tuesday for banjo great Earl Scruggs on his 80th birthday — and they brought their instruments with them.
Scruggs, whose three-fingered approach to playing the instrument is credited by many with giving bluegrass music its distinctive sound, accepted a banjo-shaped cake and watched an all-star cast perform "Foggy Mountain Breakdown."


Vince Gill (news), Ricky Skaggs, Alison Krauss, Marty Stuart (news), Brenda Lee (news), Porter Wagoner (news), Bela Fleck, Sam Bush, Jim Lauderdale (news), members of the Nitty Gritty Dirt Band and many others attended the celebration at the Country Music Hall of Fame and Museum.


President Bush (news - web sites) sent his congratulations, as did actor Billy Bob Thornton (news) and musical stars Don Henley (news), Dolly Parton (news) and Dwight Yoakam (news).


Gill called Scruggs an innovator who created a new way to play his instrument.


"When he started that three-fingered banjo style," Gill said, "everybody I know who heard it was stopped in their tracks and said, `What is that?' I have to find that, I have to learn that.'"


But Gill said Scruggs' greatest gift was his open-minded approach that brought acoustic music to a wider, younger audience in the 1960s and '70s. Through the years, Scruggs has recorded with country, rock and pop stars, including Sting, Elton John (news), Henley, Yoakam, Johnny Cash (news), the Byrds and many others.


With his wife and manager, Louise, at his side, Scruggs told the crowd, "Thank you, every one of you. I enjoyed every bit of it."


Scruggs grew up on a farm in North Carolina's Cleveland County and worked as a textile worker in the early 1940s before he began performing professionally.


He met Lester Flatt in 1945 when they were members of Bill Monroe's Blue Grass Boys. They left three years later to form the Foggy Mountain Boys and eventually the hugely successful Flatt & Scruggs.


The duo started an early morning radio show in Nashville and joined the Grand Ole Opry cast in 1955. During the late 1950s and early '60s, they had a syndicated TV show and their songs began hitting the country charts.


"The Ballad of Jed Clampett" from "The Beverly Hillbillies" TV show hit No. 1 on the country charts in 1962 — their only chart topper. "Foggy Mountain Breakdown" from the 1967 movie "Bonnie and Clyde" reached only No. 58 but became a bluegrass standard. Their other hits include "Cabin in the Hills" and "Pearl, Pearl, Pearl," another song from "The Beverly Hillbillies."


Musical and business differences ended the duo in 1969, and Flatt died in 1979. Scruggs and his sons Randy and Gary formed the Earl Scruggs Revue that year and became a major draw on college campuses. Their repertoire mixed traditional songs and contemporary folk-rock covers with Scruggs' intricate banjo solos.


"I always felt like Earl was to the five-string banjo what Babe Ruth was to baseball," Wagoner said. "He is the best there ever was, and the best there ever will be."

 

Här några korta rader från Danne Ekbäck i Nashville. JL.

 

ARTIST NEWS
Lonestar’s
“My Front Porch Looking In” was the most played song in Canada in 2003. The song ended the year in the No. 1 spot on the country BDS Airplay Chart as published in the Canadian Music Network...

Alison Krauss is featured on two new movie soundtracks. She sings “What’ll I Do” for Mona Lisa Smile (produced by Trevor Horn) and the Golden Globe-nominated song “My Ain True Love” (written by Sting) and “The Scarlet Tide” for Cold Mountain. She recently filmed an A&E Special “The Words and Music of Cold Mountain” which will on Sunday, Dec. 21...

Alan Jackson and Martina McBride launch their 30-date tour on Jan. 29 in Moline, Ill. Also, McBride appeared on The Today Show this morning (Dec. 23) to sing “O' Holy Night. ” The performance was previously taped while she was at NBC Studios to perform "In My Daughter's Eyes."...

A one-hour special hosted by Naomi Judd, Naomi Judd’s Family Table, premiers on The Food Network on Jan. 11. Judd’s daughters, Ashley and Wynnona, also appear on the show...

Kathy Mattea will perform songs from her Joy for Christmas Day during the PBS telecast of On Stage at the Kennnedy Center: A Holiday Concert for the Troops with Marvin Hamlisch. The show was taped in Washington D.C., earlier this month and airs nationwide today (Dec. 23) as well as on closed-circuit TV to over 800,000 Americans serving overseas...

Patty Loveless
will perform two Christmas songs on ESPN’s Cold Pizza today (Dec. 23)...

Grammy winning singer/songwriter Jim Lauderdale begins a six month residency at the Station Inn on Jan. 14. He’ll play the second Wed. of each month through June.

Etta på Music Rows countrylista ligger Brooks & Dunn med You Can´t Take The Honky Tonk Out Of The Girl.  Tvåa ligger Alan Jackson med Remember When.

 

Ja, det var lite att bita i denna torsdag. Vill du själv medverka till att göra det här nyhetsbrevet än mer intressant, skriv och berätta om vad som händer i din klubb och där du bor. Allt som är av nyhetsvärde beträffande countrymusik tar jag med plus ibland lite annat!
Hälsningar,   Janne Lindgren


CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Email:   steelguitar@swipnet.se

Nyhetsbrev nr. 003      11 januari 2004

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på    http://home.bip.net/peruno

 

Dear friends
My dear brother,
Max D. Barnes Passed away in the middle of the night. Thank you for all your prayers and concern.
We are so very sad to lose him, but so glad that he is now free from his long struggle.God Bless you and your families.
Love
Ruthie Steele


 

Hei Janne og Country kollegaer!

Takker for gode og intressange nyhetsbrev Janne. Det er mye jeg ville gått glipp av hvis jeg ikke hadde fått dette. Kjekt å være oppdatert på hva som skjer i Sverige og i (Danmark). Jeg skal Prøve å holde dere oppdatert på hva som skjer i Norge for tiden og det er en del ser det ut som. Godt for Country musikken i Scandinavia. Her i Norge har Country musikken tatt seg opp veldig. Vår musikk genré blir bare mer og mer akseptert i Norge. Noen festivaler har begynt å ta med Country genré inn i sine program også. Meget positivt for oss utøvende artister. Jeg har vært inne på tanken å få til en "Event" her i Drammen også etterhvert. Tanken er å få Skandinaviske og Utenlandske artister hit. Jeg har fått bra kontakt med et Promotion selskap i Nashville og nå kan jeg få tak i Kjente og Ukjente gode Country artister til Skandinavia. Vi hadde Jule konsert 19. desember i Drammen og det ble stappfullt til min overraskelse. Bluesklubben hadde sitt show dagen etter og dem dro ikke halvparten så mange mennesker. Heehaw.. Tøft er det.

Seks tommeltotter opp for dette her....

Vi som band er også veldig interessert i Skandinavia som spillested, så er det noen sjeler der ute som har lyst til å prøve oss på arr. eller lignende kan dere gå inn på http://www.steffnevers.com og lytte til musikken eller bare se hvem vi er. Vi spiller alt fra Trad. Country til Country rock. Pluss at vi spiller Bluegrass også, som jeg vil tro er litt uvanlig i denne sammenhengen. Mesteparten av det vi spiller er eget mateiale..

Har et spørsmål her:

Jeg har en venn av meg som er på utkikk etter ei plate fra 60 tallet. Den heter "Confession of a broken man"

Noen av dere Country veteraner som vet hvem som er artisten og om det er mulig å få tak i denne?

En forholdsvis ny Country festival i Norge er NORDHORDALAND COUNTRY FESTIVAL

http://www.mamut.com/homepages/Norway/3/16/soltveitvideo/subdet18.htm

Gå inn på link og sjekk ut !

Vi har også en Bluegrass festival som vokser seg større og større. "Risør Bluegrass festival". Der kommer det masse bra Bluegrass musikere til sommeren veit jeg. Innenlands og utenlands. Spiller du et Bluegrass instrument er det bare å møte opp der til sommeren. Der er det Jam under hele festivalen.

http://www.bluegrass.no/

Ta en titt...

Dette er noen smakebiter fra meg så lenge.

Mvh

Steff Nevers

http://www.steffnevers.com

mail: steff@steffnevers.com

 

Tack Steff för fin information. Confession of a Broken Man gjordes av Porter Wagoner 1966 på skivmärket RCA Victor med skivnummer LSP-3593. Dessvärre tror jag inte att den går att skaffa idag!  JL.

 

Hi boys and girls,

Before we start our main tip and my contribution to the steel guitar community this week, I would like to remember some close friends and neighbors who I lost this year and most of you will know.

My old boss Johnny Paycheck . Feb 19
Big Jim Webb of the Del Reeves show
Zeke Turner, guitarist with Hank Williams, Ernest Tubb and others
Neighbor Felice Bryant, writer of "Bye Bye Love" and "Rockytop"
Red Stewart, writer of "Tennessee Waltz"
Mac Magaha, Porter Wagoner's television show fiddler
Wilma Burgess, the "Misty Blue" girl who brought me to Nashville
Sheb Wooley whom I did many sessions with and who wrote "Purple People Eater"
Rosie Nix, Johnny Cash's daughter who hung around my house as a youngster
Spider Rich, session guitarist who co-wrote "Yakety-Sax" with Boots Randolph
The great Speedy West who we all knew and loved
Don Gibson whom I worked with as a youngster
Lifelong friend Bob White, steel guitarist with Hank Thompson
Neighbors Johnny and June Cash
Jim McReynolds of Jim and Jesse, I worked many live shows with Jim and Jesse and Jim was a close personal friend
Joe Zenkin, the great upright bass player who played on thousands of Nashville sessions including most of Ray Price's and Faron Young's and an original member of the Nashville Rhythm Section
Hylo Brown, Bluegrass star who worked with Lester Flatt and Earl Scruggs
Preston Jim Buchanan, musician with Charley Pride, Ronnie Milsap and Gary Stewart
Hal Wayne Vest, singer, bass player and brother of Jim Vest
"Jumpin" Bill Carlisle who used to hang around my store when I was in Goodlettsville and pick on me at the Opry

We lost all these wonderful people plus several more in 2003 with the memories still fresh of losing great steelers like Gene O'Neal, the immortal Gary Hogue and the great Jimmy Day still in our minds. We won't soon forget the happiness, laughter and music these wonderful players have given us.

 

Bobbe Seymour

 

Question: Back in the late 50's there was a song on the radio about "Squaws On The
Yukon." Do you now the name of the singer?
Answer: "Squaws Along The Yukon" was Hank Thompson's 35th chart single. It peaked at
# 2 in 1958 and was on the charts for 22 weeks.

 

ON THIS DATE 9 January: Country Music's Top Tunes Were:
1945 I'm Wastin' My Tears on You - Tex Ritter
1953 Don't Let the Stars Get in Your Eyes - Skeets McDonald
1961 North to Alaska - Johnny Horton
1969 Daddy Sang Bass - Johnny Cash
1977 Broken Down in Tiny Pieces - Billy "Crash" Craddock
1985 Does Fort Worth Ever Cross Your Mind - George Strait

Congratulations to all of the Pinecastle artists who have received final round

Nominations for this year's SPBGMA Awards. The awards will be held in Nashville, Tennessee on February 8, 2004

Bluegrass Promoter-Dreama Stephenson

Bass Player-Missy Raines

Dobro Player-Phil Leadbetter, Tim Graves

Guitar Player-John Chapman, Jim Hurst

Mandolin Player-Wayne Benson, Vernon Hughes, Larry Stephenson

Banjo Player-Greg Corbett, Aaron McDaris

Fiddle Player-Jason Carter

Female Vocalist (Contemporary) - Kathie Goad

Female Vocalist (Traditional) - Michelle Nixon

Male Vocalist (Contemporary) - Larry Stephenson

Gospel Group (Contemporary) - The Churchmen, Larry Stephenson Band

Gospel Group (Traditional and Overall) - The Village Singers

Vocal Group-Larry Stephenson Band

Song of the Year-"Harlan" by Michelle Nixon & Drive (written by Tom T. and Dixie Hall)

 

Hejsan Janne ! Stort tack ska Du ha för alla intressanta nyhetsbrev som kommer från Dej i en stadigt strid ström. Hur Du orkar veté gudarna men man tar tacksamt emot. Klockan är nu 03,15 och jag har nyss kommit hem från Heart Line Café där Dottie and the Wolfpack rockat skjortan av oss . Bland gästerna var en inte allt för okänd Leif Porres. Han var upp på scen med sin gitarr och tillsammans med Dottie delade han med sig av countrymusiken till oss. På dansgolvet fanns under kvällen både Linedancers och Rockabilly folk. En helkul kväll som säkert följs av fler liknande . Fredagarna är vikt för Rockabilly och man får verkligen hoppas att folk upptäcker stället. Cafét är öppet för allmänheten varje dag från kl:17,00 och är väl värt ett besök. Information finns på hemsidan.

http://hem.passagen.se/cafeheart/index.htm

Nu ska jag förpassa mig till sängen för några timmars sömn innan det är dax att ta itu med vardagen igen. Tack igen Janne för allt arbete Du lägger ner.

Mvh Rol-Ann

 

Jomantackarförberöm! Kul att ni uppskattar mina nyhetsbrev och jag fortsätter självklart så länge folk vill läsa. Eller så länge jag orkar, kanske jag bör tillägga! Det tar mig några timmar i veckan att sammanställa alla nyheter, men det offrar jag gärna på countrymusiken.

 

Hemsidan som Heart Line Café har är superduperfin. Gå in och titta på den!  JL.

Grand Ole Opry favorite Bill Anderson bridges the past...

Posted by Larry Holden / COUNTRYWEEKLY.COM on January 09, 2004 at 18:48:07:

 

Grand Ole Opry favorite Bill Anderson bridges the past, present and future with his songs

Bill Anderson was scared. His stomach was churning. After a decade of feeling left behind and inadequate as a songwriter, he'd scheduled a writing session with one of country music's finest, Vince Gill.

"I didn't know Vince," says Bill, relaxing on a Nashville afternoon, and recalling his encounter with superstar Vince almost a decade ago. "I was dreading the idea that he might think of me as a washed-up old-timer."

Starting as a teenager, Bill had written a slew of smash songs, including the country classic "City Lights" for Ray Price, "Saginaw, Michigan" for Lefty Frizzell, "I May Never Get to Heaven" for Conway Twitty, plus a ton of hits for himself, such as "The Tips of My Fingers" and "Still." And Dean Martin, Debbie Reynolds, Jerry Lee Lewis, Lawrence Welk, Aretha Franklin and others had also recorded his tunes.

But when country music shifted gears and made an unexpected sharp turn in the early 1980s, the South Carolina native thought his brand of country was left in the dust.

"The music had gone in a more pop direction," recalls Bill, "and I thought maybe my time had passed me by, and that the good Lord had given me all the songs he intended to give me. I still loved songwriting - and I kept jotting down ideas all the time - but I lost interest in actually finishing a song. So for 10 years, from about 1982 to 1992, I thought my songwriting days were over."

Things changed when Steve Wariner scored a Top 5 song with his version of Bill's 1960 hit "The Tips of My Fingers." Bill chuckles. "Steve had a hit with a song I'd written 32 years before. So it dawned on me that if a song I'd written three decades ago could do well on the charts now, maybe I still had what it takes to write a hit song today."

Read more of Penning Things Down and more in the current Newsstand Issue on sale now!

-- Story by Larry Holden

 

ON THIS DATE 10 January Country Music's Top Tunes Were:
1946 White Cross on Okinawa - Bob Wills
1954 Bimbo - Jim Reeves
1962 Walk on By - Leroy Van Dyke
1970 Baby, (Baby I Know You're a Lady) - David Houston
1978 Take This Job and Shove It - Johnny Paycheck
1986 Morning Desire - Kenny Rogers

^^^^^^^^^^^^^^^^^
Erin Hay in Denmark April 2004

Click Link for Erin Hay Photo

http://www.cdbaby.com/covers/e/r/erinhay3.jpg

If you are a fan of Traditional Country Music please try to catch one of Nashville Artist Erin Hay's shows while she is in Denmark this April. Many of you will be familiar with Erin from the Country Radio Programs in Denmark that have been strong supporters of Erin Hay and her music the last few years. Her music is somewhat similar to Tammy Wynette, Loretta Lynn, Becky Hobbs, Jack Greene & Ray Price and all 3 of her CD's have been top import sellers in Scandinavia, Europe & Australia. Below are a few of the dates and venues where Erin will be appearing.

Vamdrup, Denmark - TBA (April 2nd & 3rd)

Denmark - TV Bingo (April 4th)

Aalborg - Aalborg Country Club Easter Show (April 7th)

Esbjerg, Denmark - Esbjerg Easter Show (April 10th)

If you need information about these dates or any others where Erin Hay may be appearing while she is in Denmark be sure to contact Michael Hollaender for more info. Michael is booking Erin on this Denmark tour.

Michael Hollaender   Phone 004598134304   hollaenderdj@12mail.dk


MAX D. BARNES
by Stephen Thomas Erlewine

Max D. Barnes died on January 10th, 2004. He was born Jul 24, 1936 in
Hardscratch, IA
Max D. Barnes may not have released many records, but he left an important
mark on contemporary country music. As a songwriter, Barnes composed many
familiar songs of the '80s and '90s, receiving 42 songwriter awards in his
career. Artists like George Jones ("Who's Gonna Fill Their Shoes"), Waylon
Jennings ("Drinkin' and Dreamin'"), Conway Twitty ("Red Neckin' Love Makin'
Night"), Keith Whitley ("Ten Feet Away"), Randy Travis ("I Won't Need You
Anymore [Forever and Always]"), Vern Godsin ("Way Down Deep," "Slow Burnin'
Memory"), Pam Tillis ("Don't Tell Me What to Do"), and Vince Gill ("Look at
Us") have recorded his songs, as have many others. Although he has had a
couple of minor hits himself (most notably "Allegheny Lady" in the
mid-'70s), his true legacy lies in his songs, not his records.
Barnes grew up in Iowa, receiving his first guitar from his sister Ruthie
Steele at age 11. Shortly afterward, his parents were divorced. He moved to
Omaha, NE, with his mother and two younger brothers. At 16, he dropped out
of school and began singing in a local nightclub. During this time, he
formed a band called the Golden Rockets, which featured his future wife,
Patsy, as lead singer. Max and Patsy quit playing clubs after the birth of
their son, Patrick. At first, Max worked for an Omaha concrete company, but
the family soon moved to Long Beach, CA, where he was the foreman at a lamp
factory. After a while, he quit, spending his summers in Omaha and his
winters singing in California. By 1962, he saved up enough money to buy a
nightclub near Lake Okiboji, IA, but he sold it after eight months. Again,
the Barnes family moved back to Omaha, where Max spent nine years driving as
a truck driver.

Barnes' musical career didn't really begin until 1971, when he recorded a
single for Jed, "Ribbons of Steel"/"Hello Honky Tonk." He followed it with
"You Gotta Be Putting Me On"/"Growing Old With Grace," which was released on
Willex. Following some words of encouragement from songwriter Kent
Westberry, Barnes moved to Nashville in 1973. Barnes became a staff writer
for Roz-Tense Music, which led to Charley Pride recording two of his songs.
Soon, he moved to Gary S. Paxman Music, then to Danor Music. While he was
with Danor, Barnes wrote nearly 30 songs recorded by other artists,
including several hit singles; on one occasion, he had five of his songs on
the charts simultaneously. He also co-wrote many songs with Troy Seals, one
of the co-owners of the publishing company. Sadly, tragedy befell the Barnes
family, as the eldest son, Patrick, died in a car accident in 1975. Max
wrote about the incident on "Chiseled in Stone," which was co-written with
Vern Gosdin, who had a hit with the song in 1989.

In 1976, Barnes signed a publishing deal with Screen Gems EMI, which helped
him secure a recording contract with Polydor. Released the following year,
Rough Around the Edges spawned the minor hit "Allegheny Lady," which scraped
the bottom of the charts. If he didn't have hits with his own records, he
did have hits with his songs, as Conway Twitty brought several of Barnes'
songs to the charts, including the Loretta Lynn duets "I Can't Love You
Enough" and "From Seven Till Ten," and the solo "Don't Take It Away," which
hit number one.

Bobby Flores skriver att Dicky Overbey just har genomgått en hjärtoperation, men är redan uppe på benen igen! Skönt!

 

Det var allt för denna gång. Ha det bra i vintervädret!

 

Janne Lindgren
 


CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Email:   steelguitar@swipnet.se

Nyhetsbrev nr. 004      15 januari 2004

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på    http://home.bip.net/peruno

 

Dags för torsdagens nyhetsmail! Hoppas allt är bra varhelst ni än befinner er. Ni vet väl att jag har "prenumeranter" på mitt nyhetsmail över hela Norden och spridda skurar i t ex Tennessee och Arizona. Det känns mäktigt! 

Den här gången har jag som vanligt samlat en hel del intressanta saker och jag vill än en gång rikta ett tack till er som hela tiden förser mig med material till nyhetsmailet. Fortsätt att skriva!     Janne Lindgren

 

Hej Janne!

I senaste nyhetsbrevet skrev du bl a: Tack Steff för fin information. Confession of a Broken Man gjordes av Porter Wagoner 1966 på skivmärket RCA Victor med skivnummer LSP-3593. Dessvärre tror jag inte att den går att skaffa idag! JL.

Jodå, den verkar ha kommit ut på CD så sent som 2002, kolla här:

http://entertainment.msn.com/album/?album=632341

Jättekul att man börjar ge ut gamla godingar på CD, ibland tom 2 gamla kanon-LP på en ny CD. För Stockholmare finns en affär i Solna bakom Överskottsbolaget, där jag handlat mycket gammal fin country, rock och folkmusik mm. Den heter MUSIKBUTIKEN, har ingen hemsida men epost musikbutiken@swipnet.se och telefon 08 - 624 35 45.

Köpte idag en CD där för en hundring med 2 i mitt tycke fina gamla Wille Nelson LP "Red Headed Stranger" och "To Lefty from Willie". COLUMBIA 494899 2. Så står det på omslaget "2 on 1 Country". Det finns bl a motsvarande CD´n med Waylon, Cash, Tammy Wynette, Lynn Anderson och George Jones och säkert fler...

 

Annars har jag en kanonaffär hemma i Västerås: Skivbörsen vid Sigmatorget, där man plockar hem mycket gammal bra country och rock, även kanonbra udda saker ibland, sådant vi svenskar normalt aldrig hört talas om. Men har man gamla favoritartister och vill ha mycket så kolla Bear Familys utbud, de verkar bara ha 5-stjärniga saker. Janne kan förmedla pärlorna. Där finns en del man önskar när plånboken blir lite fetare. Per-Uno

 

Tack för den upplysningen Per-Uno! Och om jag inte tar fel så jobbar före detta Country Minstrelsbasisten Guy Wahlberg just där, i Solna alltså! Åtminstone gjorde han det för några år sedan.

Danne Ekbäck sänder oss artikeln nedan från Nashville. JL.

 

ARTIST NEWS
Brooks & Dunn will perform "You Can't Take the Honky Tonk Out of the Girl," on the CBS broadcast of The 30th Annual People's Choice Awards on Jan. 11. The duo is nominated for Favorite Musical Group or Band. The following night (Jan. 12) they’ll be featured on NBC's new drama, Las Vegas. They have speaking roles and will perform their upcoming single, "That's What She Gets for Loving Me."...

 The Chicago Sun-Times named Brad Paisley country music’s Artist of the Year and hailed his Mud On The Tires album as the Top Country CD of 2003...

Josh Turner's LONG BLACK TRAIN was certified Gold by the RIAA. With sales of over 36,000 units the week before Christmas, Turner went Gold after being in stores for just 12 weeks...

 
World renowned fiddler Natalie MacMaster made her Good Morning America debut this morning (Jan. 9), on ABC...

The Recording Academy (NARAS) announced that MerleFest host and six-time Grammy winner Doc Watson will receive a 2004 Lifetime Achievement Award. Formal acknowledgment of the awards will be made in conjunction with the 46th Annual GRAMMY Awards ceremony, to be held in Los Angeles on Feb. 8...

 Kacey Jones, will be Garrison Keillor's special musical guest this weekend on A Prairie Home Companion. The program will broadcast live from The Oscar Mayer Theatre in Madison, Wis. on Jan. 10 and airs again on National Public Radio on Jan. 11.


Alan Jackson has partnered with Napa Auto Parts for his upcoming 2004 tour. Napa will have exclusive title sponsorship of the tour...

Martina McBride’s
eighth album, Martina, has been certified platinum...

Blake Shelton
makes a special appearance in the Jan. 16 episode Cowboy U on CMT. The reality series follows eight “city slickers” as they learn the ropes of the cowboy life while competing for a $25,000 grand prize...

Rick Trevino will be in Memphis on Jan. 16 to pay a visit to the St. Jude Children’s Research Hospital during the annual “Country Cares For St. Jude Kids” radio telethon-training seminar...

New Capitol Nashville artist Unknown Hinson is scheduled to perform at the 2004 Sundance Film Festival in Park City, Utah on Jan. 18. Hinson will share the bill with Gob Roberts, the band fronted by actor Tim Robbins.

 

Industry Overview—Part Two
Seeds Of Change Begin To Grow


During 2002 country helped prop up sales for the overall industry and this year the favor was partially returned.

2002 Album Sales;
country +12.3%, overall -10.7%.
2003 Album Sales; country -9.9%, overall —3.6%.

A significant upturn began late in the year, rescuing the industry from larger losses. As a result, the fourth quarter posted an overall 4.3% increase for album sales as compared with last year. Did the music connect more effectively with the consumer? Did a drop-off in illegal digital downloading, as shown by a recent survey, spur sales? No one knows, but it happened despite the fact that this year’s fourth quarter had almost 1,000 fewer national retail music outlets than during the same time last year. Also center stage was the lower-priced $9.98 CD, which was everywhere.

Only five debut CD artists landed on SoundScan’s Top 100 Country Album Sales list; Joe Nichols (464k), Buddy Jewell(320k), Dierks Bentley (272k), Josh Turner (180k) and Jimmy Wayne (163k). None broke the 500k sales barrier. There were no new female artists, duos and/or groups to make the list this year proving that breaking acts remains a serious challenge for the country format. Although the industry has succeeded in elevating artists such as Kenny Chesney, Tim McGaw, Alan Jackson and Toby Keith to superstar categories, the only new act to break has been Rascal Flatts since Sony Nashville exploded the Dixie Chicks in 1996. (Unfortunately, for Nashville the Chicks are now based out of Sony N.Y.)

=========================

STORY BEHIND THE SONG

=========================
John Anderson's 1982 number one, "Wild And Blue," scored both a "first" and
a "last."
"Wild And Blue" was John's first number one record and was his 15th chart
single. And, it was also the last recording session held in Nashville's
famous Studio B!
The studio was also known as The Quonset Hut and was built in the 1950's by
record producer Owen Bradley. The studio was later sold to Columbia Records
who renamed it. Some of country music's biggest hits were recorded in that
studio.
Producer Frank Jones said, "That last recording session was quite emotional
for some of the musicians-because they had played on so many sessions in
that studio and knowing that this one would be their last. They actually
began tearing down the building the next day!"

 

John Scott Sherrill said he wrote "Wild And Blue" during a six month period
at his home. Anderson's sister Donna took the song to John, after hearing
Sherrill and his band perform it at local Nashville clubs. Anderson liked
the song, decided to record it and asked his sister to sing back-up vocals
on the record.
"Wild And Blue" entered the country music charts September 25th, 1982 and
was in the number one slot on Christmas Day. It was in the top spot for two
weeks and was on the charts for 20 weeks.

 

Jag pratade igår med Thomas Buskhagen som är ansvarig för Mr. Music Country och dess utgivningar av fin countrymusik. Thomas började 1988 i firman och har till dagens datum producerat inte mindre än 191 plattor med idel god countrymusik. Ca. 6.000 prenumeranter får sina plattor varje månad i brevlådan. Thomas är definitivt ytterligare en man som förtjänar att bli tilldelad Kountry Korrals Music Award 2004. Mitt första förslag till utmärkelsen är fortfarande Lars Kjellberg, men som andranamn kan ni gärna skriva Thomas Buskhagen. Ett försök att påverka er egen röstning?? Tja, se det som ni vill men äras den som äras bör! 

 

Behöver ni bra och billiga trycksaker till er orkester? Titta till www.scentryck.se  och kontakta sedan Jonas.  JL.

 

Country Musik Club, Sönderborgs Musik Festival i Danmark anordnar under året en mängd olika tillställningar med början den 9 mars. Gå in på deras intressanta hemsida www.cmcsonderborg.dk 

 

Antar att du vet detta redan... det är taget från: http://washingtontimes.com/entertainment/20040112-091556-1165r.htm

Country bards
It was the worst of times and the even-worse of times for two legendary country music songwriters this past weekend.
Max Barnes, who penned hits for George Jones and Merle Haggard, died in Nashville, Tenn., at age 67, according to Reuters News Agency.
Another country songsmith, Hugh Prestwood, had a different, but no less eventful weekend. He was arrested trying to board a flight bound for Nashville from Long Island, N.Y., with a loaded .38-caliber revolver in his carry-on bag, according to Associated Press.
The 61-year-old songwriter, who lent tunes to Trisha Yearwood, Randy Travis and other singers, also was found with drugs for which he lacked prescriptions.
kram från al!  (Angela Lidin)

Jag berättade om Max D. Barnes i förra nyhetsmailet, men nyheten om Hugh Prestwood har jag inte haft med. Tack Angela!  JL.

 

Hei igjen Janne !    Charley Pride til Norge !

Breim Countryfestival har 10 år's jubileum og kan nå avsløre at de har klart å få en levende legende til festivalen. Dette er ingen ringere enn "Charley Pride" !  Han blir å se på festivalen 8 - 10 Juli. http://www.norskcountrytreff.no/

Charley Pride startet sin musikk karriere uoffesielt i slutten på 1950 tallet. Denne tiden spilte han baseball i "Negro American League’s Memphis Red Sox" hvor han underholdt de andre spillerne i turbussen. Noen år senere fikk han platekontrakt med en allerede legende "Chet Atkins" på RCA records. Pride's første singel kom ut i Januar 1966 med “The Snakes Crawl at Night” som krabbet sikkert og godt oppover på hit listene. Rett i helene kom “Before I Met You”.

I 1969 fikk han en nr. 1 hit på singel listene med "All I Have to Offer You (Is Me)" og i 1984 inntok han topp plassen igjen med "Every Heart Should Have One," ! Pride toppet listene med mer enn 36 Country singler.

Over de siste 30 årene har Charley Pride holdt seg oppe med å være en av de topp 20 selgende Country artister i historien. Over 70 millioner album solgte. 31 Gull og 4 platinum album inkludert 1 quadruple platinum. Bare ELVIS har solgt mer på RCA's plate selskap. Slå den.

For mer informasjon gå til http://www.charleypride.com/

Vi har i Norge nå også fått en "Stil rein" Country radiostasjon på internett. Her spiller de som regel det siste fra Nashville. http://countrystasjonen.net/

Har du et Countryband og en saftig demo eller CD, kan du sende til dem. De liker å få Demoer fra Nordiske band. Dem har min iallefall og den blir spilt titt og ofte :-)

Adressen er:

Countrystasjonen

P.b. 15, Sentrum

5803 Bergen

Norge

Eller hvis du har forespøsler kan du sende mail direkte til DJ'en på studio@countrystasjonen.net.

Over og ut fra Norge for denne gang.

Mvh

Steff Nevers

Country Minstrels

Sveriges äldsta countryband

firar 40 år!

Country Minstrels har spelat countrymusik vid konserter och danstillställningar sedan 1964. De spelade in sin första skiva 1966, och hamnade med den på svensktoppen samma år. Country Minstrels startades av Janne Lindgren, som fortfarande är bandets kapellmästare. Medlemmarna har växlat genom åren, men musiken har förblivit densamma, genuin countrymusik med western swing som specialitet. Bandet bär alltid scenkläder i westernstil.

 

År 1984 segrade Country Minstrels i en tävling i Holland, "Euro Country Music Masters", med deltagare från elva länder. Tävlingen TV-sändes i de flesta av dessa länder, inklusive Sverige. Under 1985 deltog Country Minstrels i stora festivaler i Sverige, Finland och Polen. I Mragowo, Polen, gav de tre olika konserter inför en stor och entusiastisk publik, och en LP-skiva med bandet släpptes även i Polen samma år.

 

1986 representerade Country Minstrels Sverige vid den första stora internationella countrymusikfestivalen i Prag, Tjeckoslovakien. Där gav de två föreställningar, inför samman lagt ca. 20.00 åskådare varpå de åkte på en bejublad turné i Tjeckoslovakien. 1987 kom Country Minstrels 8:de LP-skiva ut, med den tjeckiske sångaren Michal Tucny som gästartist. Plattan fick överlag utmärkta recentioner. Bandet valdes under året till Sveriges populäraste countryband av tidskriften Kountry Korrals läsare. I maj 1988 uppträdde Country Minstrels på Gröna Lunds stora scen. Samma år medverkade bandet i Hasse Anderssons julprogram i TV.

 

Country Minstrels har vid flera tillfällen varit kompband åt stora amerikanska artister som t ex Vernon Oxford, Wanda Jackson, Bill Green, Charlie Walker och Joe Sun. De har dessutom spelat med många av våra svenska artister som  t ex Annlouise Hansson, Cacka Israelsson, Elisabeth Andreasson och Alf Robertson. På 80-talet var Country Minstrels husband på flera stora countryklubbar i Stockholm som t ex Country Palace, Schlitz Country Club och uppträdde ett flertal gånger på Gröna Lunds stora scen. Country Minstrels medverkade i maj 1989 i Öst-Tyskland på en stor countryfestival. Hösten 1989 firade bandet 25-årsjubileum på Country Palace och det blev en dundersuccé med fullt hus.

 

Så i mars 1990 åkte Country Minstrels till Öst-Tyskland igen för att genomföra en 14 dagars turné. Denna turné blev en stor framgång med mycket beröm från publiken och arrangörer. Under hösten öppnades Svarta Pannan Country Music Club i Spånga och där blev Country Minstrels husband och gjorde stället till ett av Stockholms populäraste.

 

Country Minstrels deltog i den stora finalen i Riksradions SM i countrymusik i Mariestad 1992, vilket resulterade i en skivinspelning tillsammans med Mats Rådberg & Rankarna, Alf Robertson och Thomas Haglund Western Swing Band. Country Time 1, som CDn hette, valdes samma år till årets countryplatta. I juli åkte Country Minstrels till Polen för att medverka vid den stora countryfestivalen i Sopot. Samma månad uppträdde bandet 4 dagar på Gröna Lunds stora scen.

 

1993 var bandet med i Furuviks skandinaviska countrytävling och kom på en hedrande andra-plats, bäst av de svenska banden. Under hösten spelade Country Time 2 in, där bandet gästades av Joe Sun. Plattan fick mycket beröm i svensk press. Under 1994 jobbade Country Minstrels med firmafester, jippon och förstås på de stora countryfestivalerna Lida och Furuvik.

 

I januari 1995 startade Wärdshuset TantoGården countrykvällar med Country Minstrels som husband och det blev en omedelbar succé . Under sommaruppehållet passade bandet på att gästspela vid en stor countryfestival i Visagina, Litauen plus det årligt återkommande Furuviks Country Festival. Höstens countrykvällar på TantoGården blev mycket trevliga och gästades av artister som Olle Jönsson från Lasse Stefanz, Göran Ringbom, medlemmar ur Hep Stars, Trio Me´Bumba, Thomas Haglund och många, många fler.

 

Vintern 1996 släpptes äntligen Country Minstrels platta med Michal Tucny i Tjeckien, efter tio år och då Michal avlidit efter en tids sjukdom. Under hela vintern och våren fortsatte Tantokvällarna med mycket folk och hög stämning. Gästartisterna avlöste varandra och förutom ovan nämnda märktes Gösta Engström och Casey Driessen från Chicago. Country Minstrels medverkade också i ett TV-program i Femman som hette "Det Ringer På Dörren". Ett doldakameranprogram med bl a Mi Ridell.

 

Sommaren 1996 blev mycket jobbig för Country Minstrels eftersom bandet kompade flera amerikanska artister, bl a Rip Masters, Joy Lynn White, Mark Crigler och Jacob Lyda. 1997 gjorde bandet en kortare turné i Norge och spelade bl a med Tom Brumley. Ett framträdande på American Festival i Kungsan inberäknat. Country Minstrels första gig 1998 var en firmafest på Skansen och sedan att uppträda på Lida och Furuviks festivaler med en unik och mycket uppskattad western swingsättning med twinfiddle och steel. Sammanlagt var det ett 9-mannaband och som gästartister fanns Red Jenkins, Göran Danielsson med flera.

 

Året 1999 började med att Country Minstrels spelade med Clay Blaker på Star Hotel i Älvsjö inför ett mediauppbåd. På Lida kompades Mark Crigler och på Big Rivers Country Party i Gustafsfors Ben Olander och Christina Lindberg. I Värmland gjorde även Country Minstrels ett eget program. Som vanligt jobbade bandet på den lilla scenvagnen på Furuviks Country Festival detta år också. Hösten innebar en del firmafester med tema western.

 

Country Minstrels består år 2004 av följande medlemmar:  Janne Lindgren, pedal steel guitar, ¤ Christer Rosenkvist, sång & gitarr ¤  Carolina Åkerlind, sång och piano ¤ Håkan Sahlin, bas  ¤  Anders Lövmark, trummor ¤ Gästmusikanter vi använt under 2003 är Per-Erik Jonsson, piano – Nisse Nordström, piano – Jari Sjöblom, sång – Bosse Nilsson, fiddle -  Staffan Linder, guitar.

 

Läs mer om Country Minstrels på  www.steelguitar.nu   Kontakta bandet steelguitar@swipnet.se

 

Vi spelar gärna på er festival i sommar eller på någon annan typ av fest!
Jag garanterar dig ett band med äkta countrymusik och med rätt klädsel, alltid!

Det var allt för denna gång, simma lugnt! 

Janne Lindgren


CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Email:   steelguitar@swipnet.se

Nyhetsbrev nr. 005        18 januari 2004

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på    http://home.bip.net/peruno

 

God morgon! Susanne Franke hade vänligheten att sända över en artikel från DN som handlade om Johnny Cash och den nya boxen "Unearthed" som just kommit ut. Mattias Dahlström som skrivit artikeln är lyrisk i sin beskrivning av Johnnys musik. Han skriver i artikeln att de sista tio åren i Johnny Cash liv blev hans mest produktiva. Ja, det är möjligt att det var just så, att allt möjligt och "omöjligt" spelades in. Förmodligen var det en affärsidé i första hand? Men personligen tycker jag att man hellre ska söka sig tillbaka till alla fantastiska produktioner som Johnny Cash gjorde i sin tidigare karriär. D v s de produktioner som gjorde honom till en legend. Allt det materialet finns för övrigt utgivet på Bear Family Records i Tyskland.

 

För någon vecka sedan kunde man se och höra Brad Paisley sjunga en vacker sång i programmet "Bachelorette – Bröllopet".

 

Jag glömde att ge er adressen till Country News och Mr. Music Country i förra brevet!  Här kommer det hela. Gå in på www.countrynews.nu och klicka sedan på vad ni söker. Klubben ordnar massor av intressanta träffar i Göteborgstrakten. Beträffande Mr. Music Country så är det mycket fin countrymusik på dessa plattor! Kolla själv in på deras hemsidan där ni hittar den senaste utgåvan.

 

Janne Lindgren

 

Midnight Cowboys® har fået ny gæstebog, kik ind og skriv et par ord.

Der er også tilføjet en presseside med bl.a. indspilningen i Tennesee på et opsamlingsalbum og andre nyheder.

www.midnightcowboys.dk

MVH

Kim Jessen

 

Hej, Janne!
Det framgår att nyhetsbrevet spridds över de nordliga länderna plus "oversea" hur många läsare når du via mailet?
Kan vara av intresse för de som ämnar marknadsföra sig via dina mail!
Nu lite marknadsföring!!
Tanumstrand intill Grebbestad på västkusten är ett traditionellt danshak, med orkestrar som Barbados, Grönwalls o.s.v.
Under våren kommer de att prova med countryband som alternativ dansmusik.
Först ut är HAZARD den7 feb. senare under våren kommer JAKE&SPITFIRES att spela på Tanumstrand, kul med en arrangör som vågar prova.
Countrybandet HAZARD är nominerade till Sundsvall Music Awards i kategorin "folkets röst".
Ett sätt att lyfta fram countrymusiken i media kan vara att lägga en röst på HAZARD, här är adressen för nätröstning http://www.sundsvall.nu/awards/
Ha det gott/ Texas

 

De som får mina nyhetsmail är garanterat countryfreaks och bara det säger en del om vikten av att informera mig om saker som händer. Jag sänder också mina nyhetsbrev till alla countryklubbar som finns i landet och på så vis har dess medlemmar möjlighet att läsa dem. Hur många jag har i registret är det bara jag själv som vet, men det är en bra bunt människor. Om jag skulle ha tryckt allt på papper och skickat iväg två gånger i veckan, hade jag haft ett heltidsjobb och varit fattig som en lus! Registret ökar varje dag och det är roligt!   JL.

 

Läste att man kan få Ditt nyhetsbrev via mail, så skicka det gärna till rawhide@radioflash.org

Jag heter Göran Ohlzon och driver internetradiostationen POLAR INTERNET RADIO (www.polarradio.net) som sänder countrymusik tisdag & torsdag (2x24 timmar). Dessutom producerar vi programmet RAWHIDE som sänds i Radio Sigtuna varannan fredag 1900-1955.

POLAR INTERNET RADIO
Göran Ohlzon
www.polarradio.net

Styrmansgatan 50

802 86 GÄVLE

Besök gärna dessa sajter:

www.gavlelunch.nu (GÄVLE LUNCH GUIDE)
www.polarradio.net (POLAR INTERNET RADIO

 

Hej Göran, det är ju fantastisk att ni sänder 24 timmar country på tisdagar och torsdagar.
Det hade jag ingen aaaaning om! Först i Sverige förmodar jag! Lycka till!

 På krogen Muddy Waters i Oslo blir det countrymusik var tredje måndag och då kallar man klubben Big Hand Saloon.
Här kan ni se och höra Ottar Johansen, Bill Booth och många fler med början den 19 januari. 

Följande rader från Bobbe Seymour är endast för steel pickers och han ger er här goda råd.
Några råd är att konsultera de som redan spelat steel i många år och att inte köpa grisen i säcken.
Läs det här noggrant, det kan ni spara tusentals kronor på!!
JL

 

Hi guys and gals,

"Getting a 'good' sound gives you a feeling similar to washing your hands in soft water. Your notes come off slick and smooth. Further, your playing seems to be fluid, your sustain perfect and all your notes (even when chords are voiced) are individually identifiable, even as they blend with all the others. When your sound is 'bad', everything seems to be the reverse of this, plus, you are irritable and tense as your playing becomes choppy; you lose your creativity and begin relying on well-used licks, you just play positions and you play close, not stretching out and really enjoying yourself. This ability to hear your true sound and enjoy what you are hearing would tend to indicate that you really know what kind of tone you desire from your steel (and amp). You might even feel that your auditory senses are well educated."

These are the brilliant words that were written 24 years ago by a dear friend of mine named Tom Bradshaw. I found this piece written in the "Steel Guitarist" magazine and was deeply struck by how true this first paragraph was in his article dated September 1979. He has put into words what I have tried to say about tone several times recently but seem to have lacked the finesse and choice of words to say this as eloquently as Tom was able to put it.

In my earlier years of testing and trying out guitars in live situations, I can still remember the painful nights when I had taken new steel guitars and equipment to jobs knowing I was going to sound fine but something just wouldn't jell and I was left pulling my hair out for the entire evening just trying to keep from going crazy and to play well in spite of what my equipment was sounding like. Having these problems at earlier periods in my life (I know better than to take chances with questionable equipment now-a-days) is why I'm so fanatical about tone today. I don't want to see good players and my friends going through misery and having trials and tribulations with their tone in times like today when it's well known what guitars and amplifiers sound good and equally well known which ones don't sound that good. Looking at the very greatest professional players that are especially known for recording can be the first clue about what to or what not to use. Som! e guitars have earned good reputations for tone and some haven't. I'm not going to say in this newsletter which I feel do or don't since most of you already know. If you are a new player floundering around wondering what to buy, I suggest staying with the old standards until you and your ear are trained and you've developed a taste for good and bad. If you are an old pro and been playing the standard guitars for years but want something new tech, you might want to do some studying first and at least, definitely try to test several guitars side by side and don't fall prey to the hype of any manufacturers that are just saying send us money because we have the best guitar in the world. Don't listen to anybody's hype, listen to your ears. Yeap, you read this right … LISTEN TO YOUR EARS!

Your buddy,
Bobbe

 

Glöm inte att lyssna på Radio Lidingö 97,8 och de andra stationerna som spelar countrymusik. Stöd er lokala station annars kan det gå som i Hagfors där närradiostationen varit tvungen att lägga ned verksamheten. Kurre, Lena och alla andra som varit involverade i stationens countryprogram är jätteledsna, men inget går att göra åt saken i nuläget! Radio Lidingö som jag själv jobbar ideellt med, det gör för övrigt alla på stationen, överlever tack vare vänliga lyssnare som sänder bidrag till oss. Fortsätt med det, tack!

 

Det var allt jag hade att förmedla denna söndagsmorgon. Solen skiner över klarblå himmel i Stockholm och det är några grader kallt! Då jag tittar till höger i min hylla har jag ungefär 45 CDs som jag köpt eller fått som demo, men ännu inte hunnit lyssna på! Hur ska man hinna med allt man vill göra? Dags för en promenad med hustrun!

 Janne Lindgren


CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Email:   steelguitar@swipnet.se

Nyhetsbrev nr. 006       22 januari 2004

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på    http://home.bip.net/peruno

 

Torsdag och iskallt i Stockholm. 11 minus bara så ni vet! Här kommer lite blandade nyheter och åsikter som jag hoppas att ni orkar läsa. Låt gärna bli att läsa de artiklar som inte fångar ert intresse, läs bara det ni tycker är intressant! Tycker ni hela nyhetsbladet är ointressant, då är det bara att tacka nej till mina utskick. Enkelt, eller hur?  Trevlig läsning!  Janne Lindgren

 

Question: My uncle used to sing a song about "Kissing Your Picture." He said Ray Price sang it on the radio many years ago. Our local radio stations don'tknow anything about such a song. Do you?
Answer: "Kissing Your Picture" was the flipside of Ray Price's 1959 # 7 hit, "That' s What It's Like To Be Lonesome."

 

Och just That´s What Is Like  fanns med på en samlingsplatta med namn Lonesome Cowboy som gavs ut i Europa av Philips på 60-talet. En av de bästa samlingsplattor jag någonsin hört. Den plattan älskar jag fortfarande.   JL.


Question:
I always thought that the song "Why Baby Why" was a hit record for George
Jones, but my cousin insists that Hank Locklin had the hit record on the song. IS that true?
Answer: "Why Baby Why" was a # 4 hit for George Jones in 1955, a # 1 for Red Sovine & Webb Pierce and a # 9 for Hank Locklin-both in 1956. It also peaked at # 23 for Warren Smith & Shirley Collie in 1961, # 95 for Jerry Inman in 1978 and # one in 1983 for Charley Pride.
ON THIS DATE January 19: Country Music's Top Tunes Were:
1947 Rainbow at Midnight - Ernest Tubb
1955 Loose Talk - Carl Smith
1963 The Ballad of Jed Clampett - Flatt & Scruggs
1971 Rose Garden - Lynn Anderson
1979 Lady Lay Down - John Conlee

 

Hej Janne!
Radio Lidingö 97,8 startar en ny programserie kallad "Mötet", där Göran Geson och Susann Thorngren träffar intressanta personer som berättar om sina liv och spelar sin musik. Programmen sänds söndagar kl. 19.00-20.00. Så bor ni i Stockholmsområdet eller befinner er där, så ratta in Radio Lidingö 97,8. Bland "intervjuoffren" i programserien "Mötet" finns tre personer inom countrymusiken och dom programmen sänds enligt följande tidtabell:
Söndag 8 februari kl. 19.00-20.00

Ben Olander, sångare, låtskrivare samt VD och ägare av Buttericks.
Söndag 29 februari kl. 19.00-20.00
Janne Lindgren, inte helt okänd steelgitarrist, radiopratare och "missionär" inom countrymusiken.
Söndag 21 mars kl. 19.00-20.00
Pelle Ljungström, sångare i Wildwood, låtskrivare och idrottstränare.
/Geson

 

Hei Janne.
Tusen takk for dine nyhetsbrev! Alltid interessante og krydret med dine "to the point" kommentarer.
Her i stua er det begynt å bli "17. mai" hver gang jeg ser at et nytt
Janne - brev er kommet.
Brevene dine er ikke bare interessante, men de fungerer faktisk også
som en samlende faktor innen country miljøet her i Skandinavia.
Og det er en sak som gavner oss alle som liker country.
Jeg vet at du bruker mye tid og krefter på dette, og jeg håper at alle
forstår verdien av det arbeidet som du her gjør for den Skandinaviske
country menigheten.
Du kunne hvilt på dine laurbær som den pioneren innen skandinavisk
country du er, - både som orkester leder og som steel gitarist - men
du ser fremover og du gir ditt bidrag også på denne måten for at
musikken vi er så glad i, skal overleve her i Norden.
For dette fortjener du både heder og ros, Janne!

Med hilsen fra oss i "Den Siste Stalin Stat" vest for Sverige,

Steinar og Mia

 

CHOW DOGS(US)

Fredag d. 23 Januar kl 20, Salon K

(Huset i Magstræde)

Entre Kr 80,-

(Medlemspris Kr 60.-)

Her er deres pressemeddelelse:

Banjoist Greg Cahill (Chicago, IL.), for twenty eight years leading the Special Consensus band, recording for the Pine Castle Records, hiting the short list for Grammy Awards nominations and recently performing at the Grand Ole Opry, has become a legend in the world of banjo. The country music singer Dallas Wayne (Austin, TX.), has made himself popular not only in the States but also in Finland where he lived for six years. He made several successfull recordings of his original songs that he's been promoting all over Europe. The Nashville based fiddler Ollie O'Shea made his careere mainly as session musician. Over the last twenty years he's been playing the fiddle and singing with Nashville stars like Hank Williams the III., Garry Allan, George Ducas, Buddy Miller and Jim Lauderdale and also released a CD with original material. Slavek Hanzlik, who recently moved from Chicago back to Prague Czech Republic, has toured Europe with Bill Keith, Chris Jones and with his own group Groovy Lix International. His three solo projects on Flying Fish and Sierra-Hollywood Records showcase mainly Slavek's compositions and his flatpicking on the acoustic guitar.

The country influence (Dallas's and Ollie's vocals) and contemporary approache in arranging music (Slavek's & Greg's) makes this band more acsessible to audience of different style preference and personal musical taste. This group performes with a lot of energy, whether it's bluegrass, country music or original material of any genre and will record and release the first project in the spring of 2004.

 

Chow Dogs spiller også i:

Biografen i Stege
Storegade 55,Stege
Lørdag d. 24/1 kl 20.00

&

Det Bruunske Pakhus, Fredericia

Søndag d. 25/1, Kl 15.00


BMD's Generalforsamling

Lørdag d. 24 Januar 2004 kl. 14, på Karens Minde Kulturhus, Sydhavnen

efter generalforsamlingen er der Jam!!

Husk at forny jeres medlemskab

GIRO nr: 805-1593

Bluegrass Musik Danmark

c/o Stefan Colin

Parmagade 37, 3th.

2300 København S

 

Hej Janne !

Här kommer lite nyheter från Dalarna.

Nu på Torsdag 29/1 drar vi igång vårsäsongen av Jam kvällarna i Kvarnsvedens Folkets Hus i Borlänge. Dit alla som vanligt är välkomna vare sig man är spel/sjungsugen eller bara tar en fika och lyssnar. Och som vanligt ingen entre.

Sista Torsdagen varje månad utom April då lokalen redan var bokad här är samtliga datum:
29/1 26/2 25/3 22/4 OBS DATUMET 27/5 SÄSONGS AVSLUT

Hälsningar från Country Cream och DCMC
-------------------------------- BOKNING / INFO Tommy 0225-31153 Thomas 0240-74955 www.cream.just.nu

 

Tack för den upplysningen. Backströms jam är bland det bästa man kan åka till under hela vår- och höstsäsongen då alla festivaler börjat/tagit slut! Varför kan inte alla klubbar runt om i landet iscensätta något liknande? Det skulle verkligen ge countrymusiken och svenska countrymusikanter lite luft under vingarna. Kan behövas nu då många speltillfällen för banden försvinner/försvunnit!  JL.

 

ARTIST NEWS   (Rapport från Dan Ekbäck i Nashville)
Toby Keith and Willie Nelson will join Aerosmith for the Super Bowl XXXVIII pre-game show on Sunday, Feb. 1, at Reliant Stadium in Houston, Texas...

Alan Jackson’s
Greatest Hits Volume II has been certified double platinum by the RIAA...

Reba McEntire is launching her first tour in three years on March 7 at the Houston Rodeo...

Kenny Rogers kicks off his 2004 tour by headlining the Air Jamaica Blues & Jazz Festival in Montego Bay on Jan. 23...

Naomi Judd’s Naomi’s Breakthrough Guide: 20 Choices to Transform Your Life will appear at No. 9 on the New York Times’ Advice, How-To and Miscellaneous Hardcover Expanded Best Seller List on Jan. 25...

Keith Urban
appears on Austin City Limits on Jan. 24. Also, Capitol Nashville has added two previously unreleased tracks to Urban’s only album with his former group The Ranch, and will re-release it as Keith Urban in The Ranch on Feb. 10...

Lorrie Morgan will be profiled on the Jan. 23 edition of ABC’s 20/20...

Rebecca Lynn Howard will perform at the Hula Bowl half-time show in Maui, Hawaii on Jan. 17.

 

I Love This Bar Strikes
BMI helped DreamWorks Nashville recording artist Scotty Emerick celebrate his third No. 1 hit, "I Love This Bar," with a bowling party at Melrose Lanes in Nashville. Co-written and recorded by labelmate Toby Keith, the song spent six weeks at the top of the charts and is featured on Keith's Shock 'N Y'all album. Also honored were producer James Stroud, and publishers Big Yellow Dog Music and Sony/ATV Tree. Pictured L-R: BMI's Thomas Cain, Big Yellow Dog Music's Kerry O'Neil, Sony/ATV Tree's Terry Wakefield, Big Yellow Dog Music's Carla Wallace, Emerick and DreamWorks Nashville's Alison Jones. Photo by Alan Mayo

 

Music Row this week

1.      Alan Jackson/Remember When/Arista  2 Tim McGraw/Watch The Wind Blow By/Curb 

3 Kenny Chesney/There Goes My Life/BNA  4 Toby Keith/American Soldier/DreamWorks


=========================

STORY BEHIND THE SONG

=========================

 

According to Joe Maphis, the song "Dim Lights, Thick Smoke, And Loud Loud Music," came from an actual slice of life. Joe said, "That was back in the days before television came along. I had played all the barn dance shows, theaters and auditoriums, and we only played acoustic instruments. But then I moved to California and started playing Western Swing. The first place I played when I got to California was The Blackboard in Bakersfield, California. A guy named Bill Wood had his band there and one of his pickers was a guy named Buck Owens. They were the loudest band I ever heard in my life! Because I had never worked with electrical instruments or drums and I just wasn't used to all that noise! And I wasn't used to all that smoke-it was all over the place and thick! And I wasn't used to people dancing while I was playing!" "After the show, I had about a hundred miles to drive from Bakersfield to the San Fernando Valley and I while I was driving, I started thinking about that night and that place and all that "dim lights, thick smoke and loud loud music" and it kept rolling around in my mind. So the song came from that. I had titled the song "Honky Tonk Heart" but Max Fidler kept telling me that the first line of the song was a much better title so we changed the title. SO the tune became 'Dim Lights, Thick Smoke, And Loud Loud Music." The song has been recorded at least a hundred times but the only chart version was by Vern Gosdin which peaked at # 20 in 1985.


GOODBYE FAN FAIR, HELLO MUSIC FEST

Tickets are now available for the CMA Music Festival, the annual four-day Nashville event formerly known as Fan Fair. Every year since 1972, thousands of fans have converged on Music City to revel in 200 hours of live performances by dozens of artists , from up-and-comers to some of the hottest superstars . This year, the name has changed and there may be a few acts from other genres, but Nashville will still be the place to be June 10-13 to get a huge dose of great country music. To order tickets by phone, call 1-800-CMA-Fest (262-3378) or visit www.CMAfest.com or www.ticketmaster.com for information or to purchase tickets on line.

Ok, jag förstår! Slut på den traditionella countrymusiken även på denna klassiska festival. Genom att byta namn så kan festivalen nu innehålla vilken musiksort som helst, inte bara countrymusik, som varit meningen med tidigare arrangemang. Känner ni igen mönstret från en del av våra svenska så kallade countryfestivaler? Jag gör det och det gör mig verkligen oroad inför framtiden! Hur ska det sluta, sjöng Country Minstrels redan i början av 60-talet? Dags att ta upp den sången igen?  JL.

 

Hei Igjen Janne !

Her er litt nyheter angående den Radio stasjonen jeg nevnte tidligere. (CountryStasjonen). Dette har jeg hentet fra Nett avisen BA. www.ba.no

Country-Kenneth tatt av luften

Av Ken André Ottesen

Med politiet som eskorte satte Post- og teletilsynet en stopper for den illegale radiokanalen «Country-stasjonen» i Loddefjord i går. Men Kenneth Larsen akter ikke å la seg målbinde.

I et par måneder har «Country-stasjonen», ifølge Larsen, gledet befolkningen i Bergen Vest med countrymusikk 24 timer i døgnet.

– Hver eneste dag har jeg fått positive tilbakemeldinger fra voksne lyttere, sier Larsen til BA.

Men nå er det stilt.

BESLAGLA UTSTYRET

I går kom Post- og teletilsynet og Laksevåg lensmannskontor på døren til Larsen.

– Alle radiosendinger må ha en form for tillatelse fra myndighetene. Har de ikke det, må de søke om det. I dette tilfellet var ingen av delene oppfylt, og dermed er det snakk om ulovlige sendinger, sier overingeniør Anders Lyngstad i Post- og teletilsynet til BA.

– Dette er noe som skjer fra tid til annen, og de aller fleste velger å stanse sendingene etter vårt besøk. Da slipper de som regel unna med en advarsel.

– Og hvis så ikke skjer?

– Da kan det bli snakk om en straffereaksjon, blant annet dagbøter eller eventuelle inndragninger.

RADIO SOM EN PROTEST

– «Country-stasjonen» har vært en protest mot de håpløse reglene som gjelder for radiosendinger i dette landet, sier Kenneth Larsen til BA.

– I 10-15 år har lokalradioene forsøkt å få flere frekvenser slik at man slipper å dele sendetiden i mellom seg, men Post- og teletilsynet sier det ikke er plass. Da er det rart at NRK har fått lov til å opprette fire nye radiokanaler i den senere tiden. Det er pengene som rår, og det er håpløs diskriminering.

Larsen mener det knapt finnes radiostasjoner som sender musikk beregnet på de over 30.

– Dette var en motvekt til alle kanalene som er til for ungdom.

– Kommer du til å gå på luften igjen?

– Ikke i første omgang.

Synd. Vi får håpe Kenneth kommer tilbake i full sving igjen.

Her er litt nyheter ang. den Norske Countryartisten "Roy Martin's" nye album. Dette er tatt ut i fra Artistens egen side.

ROY MARTIN: Right where I need to be
Plateanmeldelse, terningkast 5

Countrymusikeren Roy Martin fra Raufoss er ute med sin første EP, Right where I need to be, en forsmak med fire låter på en fulltids-CD som han skal spille inn i USA i høst (2003).

Dette er en plate med fire tradisjonelle, men velklingende og fine låter som beveger seg litt i grenseland mot countryrock. Tittelsporet av Casey Beathard og Kendell Marvell er fengende og med et fyldig, deilig lydbilde. Roy Martin synger godt, han har en behagelig stemme og framfører sangene på en rutinert og trygg måte, med gitaren mellom hendene.

På koring har Roy Martin med seg Ottar «Big Hand» Johansen, som også har håndplukket låta The lion and the lamb i Nashville til raufossingen. Mer country enn dette får du det ikke. Lars Håvard Haugen fra Hellbillies bidrar på gitar, og var med på innspillingen av True love never dies, en låt som ble til i studio, og som er en mer tradisjonell «hillbilly-hæla i taket»-låt, med et litt kjedelig gitarrefreng. Men dansemusikk, det er det så absolutt.

Siste melodi heter The old man in the moon og er en skikkelig ballade, en sang Roy Martin har fått fra Tore Andersen og Knut Hem, akkompagnert av nydelig gitar. Alt i alt en velprodusert, fin liten plate fra en artist som burde kunne nå langt i country-Norge, og som det blir spennende å følge videre.

Countrymusikeren Roy Martin fra Raufoss er ute med sin første EP, Right where I need to be, en forsmak med fire låter på en fulltids-CD som han skal spille inn i USA i høst.

Vi sikkert til å høre mer om denne plata senere. Besøk gjerne artisten på hans egne hjemmeside. http://www.roymartin.info

Det var alt for nå.

Mvh Steff Nevers

 

Tack för den rapporten Steff!  Radio i Norge är inte att leka med! Tidigare i detta nyhetsbrev var det någon som myntade "den sista Stalinstaten i Norden". Tja, du kanske har rätt Steinar?  Då har vi det ganska så bra ändå med våra närradiostationer i Sverige, än så länge!  JL.

Hej Janne

Jag hade en liten önskan. Varför inte ta och dela upp informationen som du skickar ut i dina nyhetsbrev? Det som sker i Sverige kan du väl ta först, sedan allt som sker i Usa. Jag med flera är lite trötta på att läsa informationen som du kopierar från andra nyhetsbrev. Man prenumererar redan på en hel del nyhetsbrev så det blir ju bara en upprepning. Och du är ju ivrig på att man skall uppge källan om man vill lägga ut dina nyhetsbrev, varför gör inte du det? (bara en stilla undran)

Vill trots lite kritik tacka dig för bra info i dina nyhetsbrev, och du lägger ju ner en hel del arbete.

Ha det bra i kylan,    Harri

 

Hej Harri,

 

Det är just det som är meningen med mina nyhetsmail, att man ska få så mycket intressanta nyheter som möjligt, svenska och utländska. Jag hjälper till att rensa bort det onödigaste genom att bara ta med det jag själv anser intressant för den Nordiska marknaden.  Kanske du är en av få som får samma nyhetsmeddelanden som jag själv  och därför blir det tröttsamt för dig. Men hör och häpna, du är den förste som tagit upp ämnet och då har jag ändå hållit på i 1,5 år!

 

Nej, jag tänker inte dela upp allt i svenska och utländska nyheter! Jag kopierar in efter hand och vill inte lägga ned än mer tid på det här. Timpenningen är låg, nämligen 0 kronor! Källorna är ibland okända, därför ingen hänvisning, men finns det källor angivet så brukar jag ta med det, som du kanske sett!

 

Kul att du ändå gillar mina brev och fortsätt gärna att "prenumerera"! Bland allt skit som skrivs så kommer det ju ändå en och annan intressant sak som endast finns i mina nyhetsmail! Men valet att fortsätta att finnas i mitt register är givetvis ditt eget!

 

Hälsningar,

 

Janne

PS Ovanstående mail till Harri Kananen gick inte fram på emailadressen, därför finns nu brevet här i nyhetsmailet i stället. Om någon känner Harri var vänlig att meddela att hans emailadress inte fungerar, åtminstone inte denna gång.  DS

 

Det var allt jag hade denna vecka förutom att ett rykte säger att Bobby Flores kommer till Furuvik i år. Fantastiskt!  Samma rykte säger att ledningen för Furuvik satsar enbart på amerikanska artister även i år för att det är ekonomiska fördelar. Det är alltså billigare att ta hit en mängd artister och band från USA än att satsa på Rankarna, Country Minstrels, Wildwood och andra kända svenska countryband? Personligen tycker jag att det verkar vara en omöjlighet, men jag har å andra sidan varken hört eller sett den ekonomiska kalkylen från förra årets festival. Jag vill bara tillägga att hur det än är med den ekonomiska delen så blir countrymusiken i sin helhet förloraren då risken är att fler festivaler följer efter. Om de svenska banden försvinner på grund av för få speltillfällen så försvinner på sikt också de svenska countryfestivalerna! Var så säkra på det! Men ni har hört det förut?

Hälsningar,

Janne Lindgren


CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Email:   steelguitar@swipnet.se

Nyhetsbrev nr. 007      25  januari 2004

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på www.vingar.se eller www.country.vingar.se

 

Hej vänner,  ett något försenat nyhetsmail kommer här!
Söndagen blev lite tung eftersom jag var på kalas dagen innan.
Glömde faktiskt att sända nyhetsmailet. F´låt!

Janne Lindgren

 

Hej Janne.

Jag ville bara nämna att den 31/1 skall Mats Rådberg & Rankarna spela på Annexet i Åkermyntans Centrum i Hässelby.
Har ingen exakt tid, men det blir på kvällen.

Welcome!   Uffe Sterling

 

 

Kolla in de här sidorna www.smithmusic.com  riktig Texas honky tonk musik. JL

 

Hej Janne
Vill bara tala om att
jag nu äntligen hittat min "Cowboyhatt" "en lila" sådan på "Heart Line Cafe" i Karlstad.
- Kan vara kul att veta för fler som letar. Jag kan berätta att det är ett helt underbart ställe att spela på eller bara besöka om man gillar Nashville-stilen och fransar och boots och cowboy-girl skjortor det är två mycket rara och trevliga eldsjälar vid rodret som heter Anne och Roland som håller igång stället.

Och så kan jag nämna att vi tagit in en fjärde kille i "The wolfpack" vid namn "Johan Elander" som spelar "steelguitar." Han är superduktig och kommer säkert ha fullt upp med speljobb i framtiden. Hur många steelgitarister finns det i Svergie idag egentligen ?
Förutom du "Janne Lindgren" som jag känt till sen jag var tonåring och läste min första Kountry korrall 78

Ha det gott Janne, ser fram emot våren nu.
Mvh Dottie

 

Hej Dottie, våren ser vi alla fram emot och nu är den nära, bara ca 2 månader kvar!!
Kul att du hittat din cowboyhatt på Heart Line Café. Du vet väl att Carolina Åkerlind och jag själv kommer dit den 6 mars.
Då blir det "pure country" hela kvällen. Johan blir säkert ett bra tillskott i ditt band!  JL.

 

Gill steps aside after a dozen years as CMA awards host
January 21, 2004

NASHVILLE, Tenn. (AP) -- After hosting the annual Country Music Association Awards for a dozen years, country singer Vince Gill says he's taking a break.

Gill said Wednesday that he will not host this year's show, which would have been his 13th straight. The date of the show has not been determined.

"I've always been one to trust my gut, and my gut tells me it is time for a change for everyone," he said. "In the future, I will be more than willing to accept that role again, but right now it feels like I need a little break."

CMA Executive Director Ed Benson called Gill, who holds the record for career CMA awards with 18, an "invaluable ambassador" for the show.

"His unique style and quick wit have always eased the pressure-packed environment of live network television for the other artists and audience as well," Benson said.

"The CMA is very disappointed that he won't be our host in 2004, but we certainly respect his decision."

Gill, 46, has been a popular host of the CMA awards and other industry events. He is recognized for his sometimes offbeat humor.

During a recent birthday celebration for banjo great Earl Scruggs at the Country Music Hall of Fame and Museum, Gill joked from the podium that with so much talent on hand, anything recorded on Music Row that day probably wouldn't be very good. The singer says he's not calling it quits for the CMA show, just taking time off.

"In the words of the new California governor," Gill said, "I'll be back."

A CMA spokesman said Wednesday that no replacement has been named yet for Gill. Last year, "The 37th Annual CMA Awards" aired on CBS from the Grand Ole Opry House and attracted more than 40 million viewers.

 

Tack Ragnar i Vik för de fina skivorna du sände mig! Jag tycker att "Honky Tonk Memories" var den bästa produktionen. Kanske för att den producerats av min vän Mike Headricks i USA.  Men "Silence Of A Falling Star" är också en bra CD-produktion och vad jag förstår gjord med enbart musikanter från Färöarna. Det är verkligen roligt att countrymusiken blomstrar där ute i havet. Jag har själv varit där vid två tillfällen, dels spelat med Björå Håland och dels haft steelseminarium. Jag älskar Färöarna och skulle gärna åka tillbaka vid något tillfälle.

 

Om någon är intresserad av att köpa plattorna med Ragnar så är hans emailadress ravik@post.olivant.fo 
Vill ni lyssna på några spår så får ni försöka med Radio Lidingö 97,8 nästa tisdag. Då spelar jag några låtar.  JL.

 

Question:Every once in a while, our local classic country music radio station plays"He Thinks I Still Care" by George Jones.
I have asked the radio station if George wrote that song but nobody there knows. Do you know?

Answer:"She Thinks I Still Care" was written by Dickey Lee, (real name: Royden Dickey Lipscombe)

 

Hej magistern!

Här nedan följer valda delar av ett mail från Kjell Wärnevall om årets amerikanska laguppställning i Furuvik, som nu är klar.
Den gamble Don Helms kommer tydligen, och det kan ju vara kul att intervjua en fornlämning!
  Men Bobby har inte eget band med sej, tydligen.

Hdg (Ha de gött! (Detta är en stilla protest mot Mvh-sjukan.))

Anders


Vi väljer att inte lägga ut det på Furuviks hemsida ännu, av den anledningen  att vi väntar material från USA. Sedan kallar vi massmedia till presskonference och presenterar vad vi har! Men inom countrykretsar går det bra att sprida ut vilka som kommer!

Så här fördelas graserna:

Fredag 30 juli:
ELIZABETH COOK med TIM CARROLL
JETT WILLIAMS med DON HELMS
JOLIE EDWARDS & J.E. BAND

Lördag 31 juli:
BOBBY FLORES
JILL KING & THE JILL KING BAND
MARTY STUART AND HIS FABULOUS SUPERLATIVES

Tre hela amerikanska kompband kommer alltså till Furuvik - bara det!!!
Jolie Edwards band kompar även Jett och Elizabeth på fredagen.
Jill Kings band kompar Bobby på lördagen,
medan Marty Stuarts band enbart kompar honom!

Don Helms som spelade steelguitar bakom gamle Hank Williams under hela hans
karriär, och även var med och skapade det speciella moderna soundet i det
tidiga femtiotalet bakom Hank, han kommer här att spela steel bakom Hanks
dotter Jett Williams. Don är 76 år gammal och lider av svår diabetes men
ville gärna komma till oss i Furuvik! Han är för övrigt den enda kvarvarande
levande medlemmen från Hanks gamla band "The Drifting Cowboys".
Det är tungt  -  MYCKET TUNGT!!

Det blir säkert en kanonhelg!
Tänk om alla festivalgeneraler vore lika snabba med sin artistinformation.
Så är inte alltid fallet! JL.

 

Remembering Speedy West

Posted by TWANGTOWNUSA.COM on January 25, 2004 at 07:44:04:

Born 1924 in Springfield, MO
Died Nov 15, 2003 in Broken Bow, OK
 by Richie Unterberger

One of the greatest virtuosos that country music has ever produced, Speedy West bridged the western swing and rockabilly eras with eye-popping steel guitar. Besides contributing to literally thousands of country sessions, West cut many of his own instrumentals, as a solo act and with his guitarist partner Jimmy Bryant. Adept at boogie, blues, and Hawaiian ballads, West played with an infectious joy and daring improvisation that, at its most adventurous, could be downright experimental. It's doubtful whether anyone could collect all of Speedy's solos under one roof, but it was his sessions of the 1950s and early '60s — especially those with Jimmy Bryant — that found his genius at its most freewheeling and dazzling.

 

 

Fynske Country Venner ger ut en mycket fin klubbtidning som är värd att läsa! Den innehåller mycket information, skivrecentioner med mera. Hela tidningen är i färgtryck och det gör den än mer intressant. Niels Pedersen ger er mer information om ni är intresserad av att bli medlem. Hans adress är  nip@galnet.dk   Lycka till med klubben, Niels! 

 

Det var allt jag hade att förmedla denna gång, men som ni vet är jag tillbaka redan på torsdag med ett nytt nyhetsbrev! Ha en fin vecka!

 

Janne Lindgren

 


CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Email:   steelguitar@swipnet.se

Nyhetsbrev nr. 008       29 januari 2004

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på www.vingar.se eller www.country.vingar.se

 

Snart slut på januari månad och det känns skönt att veta att våren närmar sig. Men än så länge får vi nog räkna med att vintern håller sitt grepp. Stockholm har ett härligt, soligt väder i dag! Här nedan lite nyheter jag lyckats skrapa ihop. Hoppas att ni finner något intressant att läsa. Glöm inte att Mats Rådberg & Rankarna spelar på Åkermyntan i Hässelby på lördag den 31 januari. Se vidare info nedan!

 Janne Lindgren

 

Hej Janne
Jag vill från våran förening " Lonesome Pine" skicka ett tack till de 5
band som spelade på våran klubb fest i Lördags. Det dök upp 173
medlemmar som bara öste beröm över kvällens band WEEDS, Lonesome
Mountaineers, Foxbone och Cyberhillbillies!
Jag vill samtidigt hälsa alla välkommna till vår Sommar festival i
Lysvik - Värmland den 6 & 7 Augusti.
Vi kommer att bygga upp både en familje & Party camping så att alla
blir nöjda och belåtna. Vi kommer att släppa vilka artister som kommer
inom en månad!

Lonesome Pine
Bluegrass & Country
Music Association
Peter Jonsson


 

Grattis Peter till en lyckad satsning! Mer sånt över hela Sverige!  JL.

 

Hei igjen Janne !

Rapport fra spillejobb.

Det har vært en travel helg for oss i "Steff Nevers Band", da vi har vært på spilleoppdrag i Norges største Country klubb som ligger ved Grimstad.

Vi dro tidlig Lørdags morgen (24.Januar) nedover til Grimstad. 3 fullpakket biler og 1 henger med masse utstyr. Lang tid tok det å kjøre nedover siden det begynte å snø som bare rakker'n. En bil som lå rett foran oss holdt på å gå trill rundt og det kunne blitt veldig stygt.

Omsider etter ca 3 timers kjøretur og noen få stopper kom vi frem til Moy Moner rett utenfor Grimstad. Der ble vi tatt imot av en av medlemmene i bandet "Greenhorns" som var veldig behjelpelig med stige etc.

Klubbhuset var på størrelse med en Stor Gym sal. Hallen rommer 220 mennesker med et enormt dansegulv og en diger scene + en stor bar. Det er t.o.m. egen røykfri avdeling der. Soundcheck og lyscheck gikk smertfritt. Litt over kl. 22.00 kom vi igang.

P.g.a. været kom det desverre ikke mer enn ca 100 mennesker. De som kom, tok helt av. Dansegulvet ble ganske så fullt mange ganger. Mange ville prate med oss i pausene og vi ble skrytt langt opp i skyene. Jeg har ikke landet ennå. hehe. Hadde vi hatt CD'n vår klar hadde vi vært utsolgt der nede det er helt klart.

Det ble skikkelig "trampe klapping" på slutten og jeg fikk så vidt lov til å gå av scenen. Helt utrolig bra publikum.

Klubben fikk medie oppmerksomhet fra NRK denne kvelden og Journalisten som var der blei helfrelst. Han hoppet og danset med mikrofonen i været. Hehe..

Jeg vil takke Klubb formann Tore Håland som er verdens hyggligste kar og medlemmene for en uforglemmelig kveld på starten av vår karriere.

Web sider som bør besøkes i forbindelse med rapporten:

Aust Agder Country klubb: http://www.countryklubb.no/

Greenhorns Countryband: http://www.greenhorns.no/

Mvh

Steff Nevers

http://www.steffnevers.com

mail steff@steffnevers.com

 

Be sure to tune in at 8:00CST on Wednesday, January 28th for a live re-broadcast of the 2003 Branson Jam.
This was a great show and features players such as Dean Holeman, Milt Quackenbush, Terry Bethel, Don Curtis,
Johnny and Joan Cox, Gene Fields, Buck Grantham, Bobby Hempker and Roger Blevins.

This show was held at the Baldknobbers Theater on Sunday July 27th.
Of course it will be edited and we hope to play about 3 tunes from each artist's set.
We will also have Terry Bethel live on the phone.

It will be a good one, be sure to tune us in and turn us up on your favorite internet radio station SteelRadio.com!

Michael Scott
Program director

www.steelradio.com

 

2004 CMA MUSIC FESTIVAL/FAN FAIR(R): COUNTRY MUSIC'S BIGGEST PARTY
THURSDAY - SUNDAY, JUNE 10-13, 2004 - NASHVILLE, TN


ARTISTS APPEARING!
Trace Adkins, Dierks Bentley, Clint Black, Brooks & Dunn, Glen Campbell, Terri Clark, Billy Ray Cyrus, Charlie Daniels, Diamond Rio, Vince Gill, Pat Green, Buddy Jewell, Lonestar,
Jo Dee Messina, Montgomery Gentry, LeAnn Rimes, Keith Urban, Clay Walker, Darryl Worley and Wynonna to appear at the 2004 CMA Music Festival, with more artists being added daily to the star-packed lineup.
________________________

 

Countrypaketet "Country music from Austin, U.S.A." har fått tillökning med
D.B.HARRIS - suverän artist som haft stor framgång under 2003 tack vare nya
plattan "Can I Return These Flowers?". D.B. har vid flera tillfällen i
pressen jämförts med Raul Malo (Mavericks) Roy Orbison och Dwight Yoakam.
Pressmaterial är under arbete. Läs mer om D.B. på www.nighttimeman.com

Turneschema för ROGER WALLACE, TERI JOYCE, JIM STRINGER och D.B. HARRIS
kommer att presenteras på www.sunjay.se under februari.

SE BIFOGAD FIL FÖR KORT PRESENTATION AV AUSTINPAKETET.
PS. Jim Stringer släpper ny cd i maj, med titlen "In My hand"

SUNJAY PRODUCTION AB
.........................................................
Box 139
52422 HERRLJUNGA

TEL 0513-12345 -
Johnny Sandberg mob. 0708-540606

EPOST: sunjay@sunjay.se
Internet: www.sunjay.se

 

Starting Friday February 13 my "Swingin' West" show will be moving to the afternoon from 1:00-4:00 PM eastern. I will still be on the old time the next two Friday nights. I will still remain at WVOF-FM 88.5 Fairfield, CT and streaming on my web site at www.swinginwest.com

Please pass the word along to other listeners or potential listeners that you know.

Thanks so much in advance!


Mike

mike@swinginwest.com

 

Hej Janne.

Jag ville bara nämna att den 31/1 skall Mats Rådberg & Rankarna spela på Annexet i Åkermyntans Centrum i Hässelby, Stockholm. Har ingen exakt tid, men det blir på kvällen.

Welcome!   Uffe Sterling

 

Självklart träffas vi i Hässelby på lördag! Alla andra, ha det bra så hörs vi per email igen på söndag!

 

Janne Lindgren


 

 

Tillbaks till nyhetsbrevets index-sida!