vingar.se
Per-Unos hemsida COUNTRY
 Nyhetsbrev från 2005 september
# 72 - 80

från
Janne Lindgren &
CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Gratisprenumerera genom att maila till Janne! Email:   steelguitar@swipnet.se

 

Ur innehållet:

#72
  Hur band/artister kan sälja sina skivor, Kent Wennman tips. 
#73  Ny CD med Bo-Göran Svensson. Norsk country.. 
#74  Dan Ekbäck från Nashville om årets Country-nomineringar
#75  Janne tror han ska börja leva lite som pensionär. Alla som tror honom räcker upp en hand nu!...
Var väl det jag trodde - jag ser ingen  ;-)
#76  Jill Johnsson m fl är väl inte country fast de gjort inspelning i Nashville?
#77  Forts på vad som är country och mycket annat....
#78 
Om Gazetten, Stockholms Country Music Clubs fina medlemstidning
#79  Ny CD med Arly Karlsen
#80 
Bl a massor av QUESTION & ANSWER....

 

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: steelguitar@swipnet.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 072              1 september  2005  

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på www.vingar.se eller www.country.vingar.se

 I tisdagskväll startade jag upp Country, Country Music på Radio Lidingö 97,8 igen efter ett långt sommaruppehåll. Missade ni första programmet så kan ni lyssna på reprisen på lördag som börjar klockan 15.00. Göran Adolph har också kommit igång med sitt program på Radio Haninge och det börjar klockan 16.45 varje tisdag. Se nu till att visa ert stöd till de lokala radiostationerna annars finns risken att de läggs ned. Förresten lyssnade jag på Radio Viking och Anders Hjelm på hemvägen från Lidingö i tisdags. Anders spelar en hel del country i sitt program också. Även på denna station kommer ett countryprogram igång snart!

 Fotograf Kenneth Friberg var hos mig i måndags och plåtade lite fina bilder på Carolina och mig. Bilderna kommer ni att få se framöver i ett sammanhang som jag inte kan berätta om just nu! Kenneth är för övrigt medlem av SCMCs styrelse och tillika bluegrassfantast!

 Tack May-Britt Eriksson för dina vackra ord om Country Minstrels kväll i Knutby. Det var verkligen kul att du kom dit. Visst var det tråkigt att Carolina inte var med men som du nämner så skötte sig Göran Danielsson utmärkt som ersättare.

Som vanligt kommer här ett fullmatat Nyhetsbrev! Håll till godo!  Janne Lindgren

Hej Janne,

Då var Äppelbo Country Music Club fest över.

Det hela började med 4 timmars drillning i Line Dance. Ledare var som tidigare från Hagfors, Värmlands Linedancers. Deltagare hade faktiskt tagit sig från bla Borlänge/Falun, Idre och några andra oidentefierbara platser.

Annica och Countryneers gjorde en bra kväll. Vi fick postnummer långt efter att det fanns i USA. Dalarna blev tilldelade en nummerserie som att man tror att man är i TEXAS. Där har de också 7xx  xx. Honkey Tonk music som gjorde att man funderade ”är jag i dalarna eller Texas”. Förutom kaffe, te, läsk och öl, så fanns det även grillat at inhandla. Western kläder och en skjutbarna fanns också. Sedan skall inte trubaduren Johan Grahn från Deje glömmas bort i sammanhanget. En väldig positiv överraskning. Johan körde country och covers. Han  kommer att höras mera av ute på olika tillställningar bara vädret blir bättre. Vi är ju en dag närmare vårdagjämningen. Vet att det är 2 st andra emellan, men jag tar det positiva först mot värmen. Det var ju ”löne helg” men var var folket?? Inom kommunen fanns det 6-7 andra olika evenemang. Men Countryfolket utreblev en så fin sommar kväll.

Bosse i Dala Järna.   

 

Angående svenska bands försäljning av egna skivor
Hej Janne och Ole Romin och alla artister som är för blyga.

Svenska artister är generellt blyga, det är helt sant. Istället för att se konsertplatsen som ett ypperligt tillfälle att kränga skivor så tänker de fatalistiskt att det är väl inga som är intresserade. Och istället för att skicka skivorna till en ordentlig CD-distributör på nätet så slänger man in dem på en “egen” hemsida som få besöker (inklusive de som har hemsidan) och som aldrig uppdateras.

Jag har angripit det på ett helt annat sätt

Så här tänker jag:

1. Ett försäljningsbord vid utgångarna under hela konserten (någon bekant får hjälpa till)
2. Direkt efter gig går artist till bordet för att signera
3. Ett bra pris! Bättre att sälja många skivor för 100 kr istället för få för 150 kronor. Vi säljer våra 3 mini album (5-track) för 100 kronor i ett paket.

Under sommarens 4 konserter har jag sålt över 1000 CDs!!

4. Lämna över Internetförsäljningen till en internationell distributör. Den bästa idag är
http://www.cdbaby.com  Då kan du som artist hänvisa dina kunder dit, ifall du inte tycker dig ha tid att underhålla en egen website.
5. Se också till att CD Baby tar hand om din digitala distribution för alla de kunder som hellre laddar ned än köper det fysiska skivan.

CD baby kostar lite men du slipper en massa administration och du får också hela världen som försäljningsmarknad. CD baby har hundratusentals besökare varje dag.

Ni kan titta på min egen CD Baby sida, där våra Elvis-plattor och Aaron Springfield ligger.
http://cdbaby.com/all/kattguld
(och då har jag gjort reklam bland dina 500 läsare)

Med vänlig hälsning,  Kent Wennman

Här är mästaren på skivförsäljning! Godare och bättre råd än så här får man inte! Kent vet för övrigt ALLT om STIM och SAMI och har även skrivit bok om detta. För artister och musiker innehåller den mycket värdefull information.

 

Janne! Har jag läst i något av dina mail de senaste veckorna att Country Minstrels ska spela i Kista i oktober ??????? Eller har jag drömt det. Råkade nämna det för May-Britt från Uppsala då vi var i Furuvik och nu frågar hon mig ibland om detta. Har du ngn förhandsinfo för mig så jag kan lugna henne? Hälsn

Elisabet

Country Minstrels spelar i Hallunda Folkets Hus den 2 november i år och det är så här långt det enda jobb vi har inbokat med hela bandet. Möjligtvis blir det en 40+ fest också i början av december någonstans om intresse bland publiken finns, men detta är inte klart ännu. JL.

 

SVAR TILL OLE ROMIN DU HAR INTE KÖPT BENNYS SE SÅN STEEL HAN HAR JAG SÄNDER DEN DIREKT OCH ALLA NI ANDRA PASSA PÅ OCH FÅ EN KANON SKIVA 7 STEEL LÅTAR 7 SÅNG LÅTAR FINS ENDAST ATTN KÖPA VIA E POST ELLER DÄR VI ÄR OCH SPELAR KOSTAR ENDAST 100 KR + PORTO HÄLSNIGAR CLASSE KLASJONSSON1@TELIA.COM

PS JANNE DU SOM VET ALLT NÄR DET GÄLLER NORSK COUNTRY VAR HAR DOM TAGIT VÄGEN TÄNKER PÅ

BJÖRO HÅLAND LILLJAN ASKER LAND BIG HAND JOHANSON COUNTRY SNEKERS JA ALLA NORKA ARTISTER OCH GRUPPER SOM SPELAR COUNTRY HÖR INTE TALAS ALLS OM DEM NU HAR DOM LAGT AV ELLER VAR ÄR DOM HÄLSNIGAR CLASSE

Jag vet inte allt om vare sig norsk eller svensk countrymusik men jag hänger med rätt bra i vad som händer. Alla är ju så vänliga med att sända mig info om både det ena och det andra. Beträffande norsk country så är de verkligen framme med kvalitetsplattor, lyssna bara på t ex Ove Stöylen, Arly Karlsen, OJ Hansen m fl.  Vad jag vet så är Big Hand Johanson fortfarande aktiv men har ingen aning om vad Björo Håland och Lilian Askeland gör idag. Kanske vi kan få lite info från någon norsk läsare?  JL.

 

Hej Janne,
Jag tänkte att jag skulle tipsa om några bra countryarrangemang här i Göteborg. 23/9 är det releasespelning för Pilgrim och deras debut-CD på Röda Sten.
12/11 arrangerar vi en countrygala här i Göteborg. Då kommer Cheatin' Hearts, Pilgrim och Dusty Brown att stå på scen. Plats: Musikens Hus, Djurgårdsgatan 13. (Kvarteret bredvid vår butik). Entré 120 kr.
För ytterligare info se
www.dustyrecords.se   Välkomna!
Jan Andersson,  Dusty Records

Tack för tipset och tack för plattan med Pilgrim. Jag har gjort en snabblyssning på plattan och kommit fram till följande: Det första jag hör är att tjejerna Forsman inte sjunger så pjåkigt med röster som påminner om The Davis Sisters. Det andra jag tänker på är att jag saknar instrument som spelar lite fill-ins mellan sångraderna. Endast dobron kommer ibland in och förgyller det hela, ja faktiskt även en sparsam gitarr någon gång. Det tredje jag tänker på är att det är ett evigt kompande på alla instrument. Det fjärde jag tänker på är att det inte alltid låter country om bakgrunderna utan det är väldigt rockinspirerat mycket beroende på de gitarrbaserade fraserna. Men det finns vissa ljusglimtar även hos gitarristen och på plattan i övrigt som t ex i "I Love You Honey", där vi får höra att han faktiskt kan lira lite western swing. Pilgrim låter på namnet  som om det skulle vara en kristen grupp men den enda kristna sången, vad jag förstår, är "Oh Lord, If You´re Out There". En lite stökig platta som förmodligen får en viss uppmärksamhet hos journalister (det brukar bli så då plattorna håller sig i gränslandet av countrymusik). George Jones skulle däremot knappast gilla versionen av "Love Bug" som en gång i tiden var hans paradnummer. Mitt slutomdöme blir att tjejerna sjunger country, men bakgrunderna är inte i samma linje, trots dobro, mandolin, lap steel och banjo.  JL.

 

Inger Nordström n´her Rhinestone Band är tillbaka i branschen efter en tids uppehåll. Deras nya platta heter "It´s That Thing" och är precis som i ovanstående produktion ganska så gitarrbaserad. Ralph Nilsson heter gitarristen och han är alltid kul att lyssna på trots ibland lite rockiga inslag i sitt spel. Sånt har egentligen ingen betydelse bara det passar in med den övriga inspelningen.  Inte förrän i fjärde låten "Honky Tonk Music" får vi höra en pedal steel (Martin Johannesson) och då låter det helt plötsligt gammal traditionell countrymusik som jag annars saknar betydligt för övrigt på CDn. Dessutom får man anstränga sig för att höra honom förutom vid solopartierna. Det är tråkigt att Martin inte finns med på fler än tre sånger på hela plattan eftersom även den här produktionen saknar "fill-ins" på många sånger. Jerker Andersson som sjunger på "Spyglass Images" sjunger faktiskt riktigt bra. Inger sjunger också bra men hon låter som om det vore kallt i studion. Jag menar att jag saknar den där riktiga känslan som jag vill känna inombords då jag lyssnar på musik. Musik är inte bara ett hantverk som ska fungera perfekt, då tappar man oftast bort själva nerven. Inger har skrivit de flesta låtarna själv och några har hon lyckats riktigt bra med, men dessvärre inte alla. En blandning av gamla hits och nyskrivna tycker jag annars är det bästa. Men andra tycker kanske annorlunda? JL.

 

Krauss Scores 14 IBMA Noms (Rapport från Dan Ekbäck i Nashville)
Nominees for the 16th Annual International Bluegrass Music Awards were announced just minutes ago at a press conference at the Country Music Hall of Fame with Alison Krauss & Union Station, Blue Highway, Rhonda Vincent & The Rage and Doyle Lawson & Quicksilver leading the nods. Krauss and Ricky Skaggs will co-host the show set for Oct. 27 at Nashville's Ryman Auditorium. Alison Krauss & Union Station received an impressive 14 nominations including Entertainer of the Year, Instrumental Group, Vocal Group, Song of the Year, Album, Gospel Recorded Performance, Female Vocalist for Krauss, Male Vocalist for Dan Tyminski and individual instrumental award nods for band members Jerry Douglas (Dobro), Barry Bales (bass) and Ron Block (banjo).

Five-time Female Vocalist of the Year Rhonda Vincent and her band The Rage came in with eight nominations including Entertainer, Vocal Group, Female Vocalist and an individual nod for The Rage’s Hunter Berry on fiddle.

Picking up seven nominations, Doyle Lawson and his band Quicksilver are recognized for Entertainer, Vocal Group, Album and Gospel Recorded Performance, along with an individual instrumental nomination for Lawson on mandolin. Band members also earned two nominations in the Song of the Year category for “Heartbreak Number Nine” written by Barry Scott and Jamie Daley and “You Gotta Dig A Little Deeper,” written by Carl H. Caldwell.

Blue Highway
harvests seven nominations including Vocal Group, Instrumental Group, Album of the Year and Recorded Event with band members being nominated in their respective Instrumental Award categories. Several other groups received five or more nominations: The Del McCoury Band, Larry Sparks, Mountain Heart, Ricky Skaggs & Kentucky Thunder and Paul Williams. For a complete list of nominees visit www.ibma.org.

The awards are voted on by the professional membership of the International Bluegrass Music Association (IBMA), which serves as the trade association for the bluegrass music industry. The Award Show is the centerpiece of IBMA’s week-long Business Conference and Bluegrass Fan Fest, slated for Oct. 24–30, in Nashville. Program Directors and Station Managers may contact Shari Lacy, Marketing/PR Director for the IBMA for broadcast details at 1-888-GET-IBMA, or (615) 256-3222. For ticket information, contact the IBMA office at 888-GET-IBMA, or visit www.ibma.org.


On Sept. 26-27 Willie Nelson will celebrate the official opening of Willie's Place, a live music hall located at Carl's Corner truck stop outside Dallas. Nelson along with longtime friend and Carl’s Corner owner, Carl Cornelius, began building the venue six months ago and it will include an 80 ft. stage and 850 seats. Nelson and Cornelius will oversee management and booking and plan to spotlight Lone Star State musicians such as Leon Russell, Pauline Reese and James Hand who are scheduled for upcoming shows. Carl's Corner is the filling station where Nelson hosted the July 3 debut of "BioWillie," his own blend of B-20 Biodiesel fuel made from vegetable oils...

 

STORY BEHIND THE SONG

According to William Warren, the 1950’s hit song, “The Wild Side Of Life,” came about because his wife asked him for a divorce!

Warren commented, “After about eight months of marriage, my wife told me that she wanted a divorce. She said that I reminded her too much of her ex-husband. I really didn’t believe her but she went through with the divorce anyway. Several months later, I was at a dance with a friend of mine and she came in with his wife ands two dressed up guys. The four of them sat in a corner and drank fifths of whiskey. My friend and I were just country boys and could barely afford a beer.

I sat there watching them drink and having a good time. After awhile, I told my friend, “She didn’t quit me because she didn’t think nothing of me. She quit me to go back to the wild side of life.”

“I kept watching her and thinking---there she is-all dressed up----she looks just like an angel. And that’s when I got the idea for the song. When I got home later that night, I was really feeling low. When she left, she told me not to write her and not to call her on the telephone. But I wanted to talk to her so bad that I wrote her in the lines of that song.”

“The next week I went down to where Jimmy Heap and The Melody Masters were playing and asked them to let me come up and sing a song. So they introduced me and asked me the title of the song. I told them that I had written the song to the melody of “Thinking Tonight Of My Blues Eyes.” And then I sang “The Wild Side Of Life.”

Hank Thompson’s Capitol Records version of “Wild Side Of Life” entered the country music charts March 15th, 1952 and went top number one, where it stuck for 15 weeks. It was Hank’s 10th chart song and was on the charts for 30 weeks.

“Wild Side OF Life” was also a # 6 hit for Burl Ives & Grady Martin that same year, a # 13 hit for Freddy Fender in 1976, a # 78 song for Maury Finney that same year, a # 60 hit for Rayburn Anthony with Kitty Wells in 1979, and a # 10 hit for Waylon Jennings and Jessi Coulter in 1981.

 

QUESTION: The radio folks were talking about the Country Music Hall Of Fame adding one of George Jones’ songs to an exhibit. What’s that all about?

ANSWER: To commemorate the 25th anniversary of its release, George Jones' "He Stopped Loving Her Today" has been added to one of the Hall Of Fame’s "song spiral" displays. Hall Of Fame visitors can hear the whole track inside a listening booth. The song won three CMA awards, a Grammy and two ACM awards.

 

QUESTION: I heard that some college foundation was awarding a scholarship in honor of Chris LeDoux. Do you have any information?

ANSWER: The annual Affiliated Foods Midwest Country Stampede festival in Manhattan, Kansas has awarded its first ever scholarship in honor of the legendary Chris LeDoux to the Casper College Foundation, ear-marked for the rodeo scholarship fund in the amount of $5,000. The donation, matched by the State of Wyoming, will be awarded to one rodeo athlete annually. LeDoux himself attended Casper College on a rodeo scholarship.
The 11th Annual 2006 Affiliated Foods Midwest Country Stamped is set for next June 22-25, 2006 in Tuttle Creek State Park in Manhattan, Kansas For additional information, please visit www.countrystampede.com.

 

QUESTION: Back several years ago, there was a girl with a record about a “Pink Mack Truck.” Do you know the correct title and the name of the singer?

ANSWER: “Little Pink Mack” was a # 30 hit for Kay Adams in 1966. It was on the charts for seven weeks

.

QUESTION: Do you know the name of the guy who had a song about “Hi There, I’m A Jukebox” or something like that—back in the 60’s?

ANSWER: “Hello I’m A Jukebox” was George Kent’s first chart single. It peaked at # 26 in 1969 and was on the charts for 15 weeks.

 

QUESTION: I love the old Porter Wagoner TV shows on the RFD-TV Network and love seeing Spec Rhodes singing his “Sweet Fern” song. Did he ever record that song?

ANSWER: “Spec’s “Sweet Fern” is a track in the 1964 “Porter Wagoner In Person” album, which was recorded live in West Plains, Missouri.

 

QUESTION: My aunt says that the old Eddy Arnold “Bouquet of Roses” was on the charts for more than a year. Is that true?

ANSWER: Eddy’s “Bouquet of Roses” was on the country music charts for 54 weeks in 1948

 

QUESTION: I heard on the radio that Mel Tillis was recording with some group called “Trick Pony.” What’s that all about?

ANSWER : Trick Pony’s new CD release, "Ain't Wastin' Good Whiskey On You" features vocals from Tracy Byrd, Joe Diffie, Mel Tillis, Tanya Tucker and Darryl Worley.

 

QUESTION: Back in the 50’s there was a guy on the radio singing a song about “These Are The Best Years Of Your Life.” Do you know the name of the singer?

ANSWER: “The Best Years Of Your Life” was Carl Smith’s 38th charted tune. It peaked at # 15 in 1959 and was charted for eleven weeks. ( Denna fanns bl a utgiven i Sverige på en samlingsplatta med namn Lonesome Cowboy och skivmärket Philips. JL)

.

Bobbe's Nashville News,
Well steel players, if you plan on come to Nashville to look for an artist job, you can cross Mindy McCready off your list. It seems as though she will be appearing before the judge for the second time for her second parole violation in as many months. She was forbidden to leave Tennessee but was picked up in Florida in possession of uncontrolled substances. After being held a good while by the Florida authorities, she is being extradited to Tennessee to serve a mandatory incarceration for an undetermined number of months.

What a shame! A beautiful and talented young singer who had the whole world in her hand, chose to make wrong choices and could be throwing away a great career in country music. However, isn't this what life is about? Making correct choices. Knowing right from wrong and spending your time being useful to yourself and your fellow human beings?

We have all seen this happen many times in the entertainment business. A great entertainer gets into serious trouble and destroys their entire career. You might say what about George Jones? I laugh when thinking about George Jones, Merle Haggard, Johnny Paycheck or Johnny Cash. Looking back at that kinder, gentler time period and realizing things were different then, I still have to think that none of these so called notorious bad guys ever really did anything much worse than not showing up for a gig.

Is Mindy's name big enough and is she well enough established and in this day and time for her to pull off a career recovery comeback?

Possibly it's easier for guys to pull off these comebacks because we expect them to be bad guys. After all, who wants to pay to see somebody normal? We can see normal for free by looking at our next door neighbor. However, it may be different with the female artist whom everybody wants to see as pure and clean as the new driven snow.

Anyway, Mindy is still beautiful and still sings great but it looks like it's going to be a while before we see or hear her again. Remember, this news commentary comes to you from a steel player who worked with Johnny Paycheck on the road, so you know this news item is pretty well thought out! (grin, grin)

Bobbe Seymour

 

.PS. Remember, how loud a band is has nothing to do with how good they are!

 

Till sist vill jag bara tillägga att jag fått hem några pottar till Goodrich volympedaler! De är på 500K och jag har bara några stycken. Hör av er direkt om ni vill ha en. Kostar 280:- + porto.

 

Jag har också nya Goodrich volympedaler på väg in vilken dag som helst. Hör av er om ni är intresserade.

 

Till sist Corn Pickin´ Slick Sliding med Ralph Mooney och James Burton är på gång efter att ha varit restad från Bear Family. Först till kvarn!

 

Ha det nu så bra i kommande helg så hörs vi snart igen!

 

Janne Lindgren

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: steelguitar@swipnet.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 073              4 september  2005  

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på www.vingar.se eller www.country.vingar.se

 

Så var det söndag igen och hösten närmar sig alltmer! Såg den norska dansbandstävlingen på TV igår (varför visar man den i Sveriges Television?) och det var ingen rolig underhållning. Det skulle vara kul att höra banden spela på riktigt istället för som nu då alla körde "play-back". Men visst är det på något sätt lustigt att höra en enda saxofon spela 4 olika stämmor samtidigt eller de ofta manliga medlemmarna i banden låta som en tjejkör! Är det bara jag som reagerar på sånt? Eller var fanns killen (förmodligen jag själv) som spelade pedal steel guitar på låten som Ingmars framförde. Satt han möjligvis i kulissen? Och var fanns alla förstärkare och sladdar till instrumenten. Aha, de körde förstås med radiovågor! Men det tror ni väl ändå inte på? Christer Sjögren körde några Elvislåtar i slutet av programmet och även där fanns massor av instrument i bakgrunden, men endast tre musiker och en trummis på scenen! Ja, ja denna datoriserade värld! Här lite nyheter! 

 Janne Lindgren

Hei på deg Janne!

Når det gjelder Norsk Country,så skjer det ganske mye for tiden. De du nevnte er ganske aktiv,og i tillegg kan vi nevne Arly Karlsen ,Sivert Bjørdal, Vassendgutane(de to sistnevnte er band som jeg jobber med på steel).Vassendgutane passerte 10000 solgte plater denne uke!

Når det gjelder Ottar Big H, Lillian Askeland og Bjøro Håland,så er de nok ikke så aktive som de var for en del år siden .

Det kommer hele tiden nye artister som vil gjøre seg bemerket,med mye energi å bruke på det. Noen lykkes, andre ikke.

Det var bare noen få ord.Det er sikkert mer å berette,men det kan vi ta senere.

Steel-hilsen fra Lars Egil Vågseter

 

Här kommer ytterligare rapport från Henning Koch som just nu befinner sig i Nashville.  JL.

 

3. week report from Nashville
Wednesday, August 17 and Thursday August 18) Drove to Memphis to see Elvis
Presleys Graceland and the Sun recording studio. Went also to a small town
north of Memphis by the name of Henning To see the Alex Healey museum. Alex Healey was the author of the famous book and television series Roots.
.
Friday, August 19) Had pedal steel guitar lessons from Doug Jernigan in Smyrna, south of Nashville.
.Saturday, August 20) Was invited by Opry staff pedal steel player Tommy White to hear the Grand Ole Opry Show back stage.
.Sunday, August 21) Visited Classical Guitar Player and former quality controller at Gibson Guitars in Nashville Alf Fiedler and danish wife Ingrid.
Monday, August 22) Saw the Elvis Presley show at Ernest Tubbs Theater in
Music Village Opryland area.
Tuesday, August 23) Had pedal steel guitar lessons from Mike Sweeney in Millersville.

4. week report from  Nashville
Wednesday, August 24) Visited George L.s factory again. (strings, cables, pickups etc etc) George Lewis is still in the factory every day at the age of 82.
.Thursday, August 25) Heard jazz pianist Mike Rojas play with the Tropicoola Band at the BarCar, Cummins Station jazz club on Demonbreun Street. A mixture of latin-american and modern jazz. Cummins Station is a former train station rebuilt to a modern multi-function
activity center.
Friday, August 26) Took pedal steel gutar lessons from Stu Basore in Madison, TN.
Visited Bobby Seymours store Steelguitar Nashville.
Saturday, August 27) Took piano lessons from Gene Rabbai in Hendersonville, TN
Sunday, August 28) Visited with pedal steel player Tony Farr i Nashville.
Monday, August 29) Visited with swedish / american music publisher Dan Ekbaek on Music Row in Nashville.
Tuesday, August 30) Drove from Nashville in a rainstorm with the rests from Hurricane Katrina whipping the back of my car. Overnight stop in Metropolis (home town of Superman).
.Wednesday, August 31) Saw the Superman museum in Metropolis, and drove the last 4 hours to St. Louis. Arrived at the Millennium Hotel by the Arch, where Scottys International Steel Guitar Convention is going to take place the next five days.
Greetings from
Henning Koch

 

Hei Janne !
Så at CLASSE lurte på Bjøro Haaland, Lillian Akeland & the Countrysnakes og Ottar "Big Hand" Johansen ? Her er linker til de forskjellige artistene så kan dere se hva de driver med:
http://www.countrysnakes.com/main.htm
http://www.bighand.no/
http://www.bjoro.com/
Hvis dere vil se flere linker til andre Norske artister
kan dere gå inn på web siden min:
http://wwww.steffnevers.com/
Mvh
Steff Nevers
Tack Steff, perfekt upplysning till Classe och oss andra!  JL.

 

Sveriges mest uppskattade countryartist släpper ny CD

 

Ni har väl hört det? Sveriges för närvarande mest sålde countryartist har släppt sin nya CD: ”Amerikanska irrfärder II”.

 

Vill Du ha en kul hel timme, höra riktigt härligt gung, fin huggfiddle, riviga pianostick och ljuvlig steel-gutiar … för att inte tala om underfundiga texter och glad sång, så gå in på www.emerson.se och beställ ”Amerikanska irrfärder del 2”. Du får den rakt ner i Din lantbrevlåda!

 

Vem är jag som skriver detta? Bo Göran Svenssons hemlige promotor? Nej, bara en gammal countryälskare sedan den dagen då jag träffade Janne Lindgren första gången när han smekte (gissa vad!) .. en steel gutiar .. för 42 år sedan och gjorde att jag svor mig för evigt trogen män som Ray Price och låtar som ”Heartaches By The Numbers”.

 

Min fru kom in med posten i famnen till frukosten. ”Du har fått amerikabrev” sade hon och sträckte fram ett tvättäkta luftpostbrev in ”Red White and Blue” och med amerikanska stämplar. Som alltid sken jag av lycka över att få CD-tjocka brev från ”over there”. Inte blev jag mindre glad över att i ett hörn finna att avsändaradressen var ”Hörja, Skåne, Sweden” och därmed garanterad fullt ös till morgonduschen och till helgens stundande grillfest med grannarna. Men innan dess en resa in i lyrikens underbara värld när den är som bäst. Vad sägs bara om öppningsfrasen till hela Cd:n

 

Jag väger nittio kilo.

Jag är en och åttiofem

och var och en som satte sig på mig

har djävulen  tagit hem ….

 

Frågan är hur många countrylyriker i USA (och glöm de i Sverige) som kunnat skriva ihop sådant som det som komma skall på detta och de andra 16 spåren i Bo Göran Svenssons senaste CD? Tom T. Hall … ja, kanske.

     Men OK, jag måste erkänna att redan det Norman-Rockwell-inspirerade omslaget gav mig första gåshudsattacken. Den gode Bo Göran vet var den amerikanska själen finns! Detta efter det han eldat Dan Hatala att göra stordåd som bl.a. renderat lovord i amerika-njugga Aftonbladets recensionsspalter.

 

Bo Göran gör mig glad. Alla andra countryfans som gillar kul texter, bra musik och artister som sjunger gärna och väl blir också glada av den här Cd:n. Men pass på! Är Du en sådan som gillar att penetrera tragiska texter kan Du i Bo Görans hålligångpaket även frossa i tungsinta och djupsinniga texter som för tankarna tillbaka till den där förälskelsen för länge sedan, det brustna hjärtat vars minnen man numera jobbat bort eller annat som kittlar vid roten (Lyssna t.ex. in ”Har Du glömt vad Du drömt”!).

 

Den gode ”Jerry C”, också från Sveriges kornbod, på pianot gör att fötterna inte kan stå still en sekund mellan de blödande steel-solona och fiddledragningarna från Texas bästa countrymusiker. Jerry C lyfter mig vare sig jag har myggjagarna på eller på tvålslippriga tår famlar efter min flaska ”Regain” i duschen på morgnarna.

 

OK, Cd:n har ganska  mycket 4/4-takt. Men vad är det för fel med den? Är man glad och gillar upptempo så låter det så här. Varför deppa när Bo Göran Svensson finns? Om Du besväras av hans upptempolåtar, gör en MP3-fil av den betalda Cd:n där Du klistrar in lite nertempolåtar med Merle Haggard och Johnny Cash på vartannat spår. Eller om Du vill vara lika uppkäftig som Bo Göran, så släng in ”November Rain” med Guns n´Roses då och då!

 

Bo Göran har verkligen funnit kopplingen mellan den svenska och amerikanska vardagsmänniskans själ i sina irrfärder. Men det är det tyvärr få helyllesvenskar som förstår detta eftersom de är så förblindade av ”The Twang” och välstukade stråhattar från andra sidan pölen. Amerikanerna hade förstått, men de är förmenade vårt ljuva språk och därmed Bo Göran Svensson.

     Bo Göran kan verkligen få den svensk som lyssnar att krypa närmare den amerikanske countryälskarens verklighet. Handen på hjärtat, hur mycket förstår Du av en text på en amerikansk låt efter att Du hört den för 14:e gången? Bo Göran serverar bästa countrylirk på svenska, rätt och slätt, direkt, rakt fram, här och just nu – och i högsta klass.

     När jag menar att Bo Göran har funnit den amerikanska själen översatt till svenska tänker jag ofta på hans osvenska, helamerikanska sida att aldrig … och jag menar aldrig … banga för att sticka ut hakan. Vill Du veta vad jag snackar om, lyssna in Dig på ”Hallå Josephine”. Att stå för en obekväm åsikt och sparka rakt nerifrån är ett amerikanskt epitet som Bo Göran levererar med glans … på klingande högsvenska från de skånska kornfälten.

 

Men vad menar jag sedan med ”Sveriges mest uppskattade countryartist” … jo, jag tror inte att det är någon annan countryartist på t.ex. Furuviksfestivalen som signerar så många Cd:s som Bo Göran. Inte heller finns det någon som kramar så många av sina svenska fans som han gör på den här sidan Atlanten!

 

Bengt i Simlångsdalen

 

QUESTION: The radio folks were talking about a new photo book of country singers being at the hall of fame. What’s that all about?

ANSWER: The Country Music Hall of Fame and Museum in Nashville will display twelve images from photographer Stephanie P. Ledgin's book, “From Every Stage: Images of America's Roots Music,” beginning September 9th. The book is published by the University Press of Mississippi, and contains 200 photographs of performers, including Roy Acuff, Roy Clark, Jimmy Martin, Doc Watson and John Hartford.

 

QUESTION: I heard that Willie Nelson is opening a new theater. Do you have any information?

ANSWER: “Willie's Place,” will open this month at Carl's Corner Truck Stop, located south of Dallas on I-35. Carl's Corner is the flagship filling station for BioWillie, Willie’s own blend of biodiesel fuel made from vegetable oils. The 850-seat concert room will provide year-round live music venue. Nelson is scheduled to appear Sept. 26-27.

 

QUESTION: I heard on the radio about a “depression” magazine celebrating an anniversary. Do you know anything about the magazine?

ANSWER: No Depression” is a bimonthly magazine that covers Americana music and is celebrating their 10th anniversary. The publication will also sponsor several concerts across the country including Tift Merritt, Billy Joe Shaver, Sarah Lee Guthrie & Johnny Irion, Marty Stuart, Sufjan Stevens, Raul Malo and others in cities like Seattle, Austin, Texas, Nashville, Los Angeles and Raleigh-Durham-Chapel Hill, N.C.

 

QUESTION: Back in the 50’s there was a guy who had a record about “Talk To Me Lonesome Heart.” Do you know his name?

ANSWER: “Talk To Me Lonesome Heart” was James O’Gwynn’s first chart record. It peaked at # 16 in 1958.

 

QUESTION: My uncle has a tape of a song by the Statler Brothers about “Since Then.” He said he recorded it off the radio back in the 70’s. Our local radio guys say they Statler’s never recorded a song by that title. Do you know anything about that?

ANSWER: “Since Then” was the flipside of The Statler’s 1972 number 2 hit, “Do You Remember These?”

 

QUESTION: I know the song “I’m A Man Of Constant Sorrow” was a bit hit for The Soggy Bottom Boys but my dad says that song was on the radio by Waylon Jennings back in the 60’s. Is that true?

ANSWER: “I’m A Man Of Constant Sorrow” was a track in Waylon’s 1966 “Folk-Country” album.

 

Hello fellow players,
Steel guitar myths. At times, someone will ask me an absolutely silly question concerning steel guitars. I'll ask them why do you think that or where did you hear that. They will reply "So and so said that on the steel guitar forum or at a steel guitar show." One of the most popular myths that I hear so often is that black steel guitars sound a lot better than any other color. This was so ridiculous when I first heard it that I even jokingly may have perpetuated the myth by saying equally ridiculous things in public, not knowing anyone would take me seriously.

The frequency of light that is reflected by the microscopic layer of pigment on the mica or in the stain that's applied to a birdseye guitar, has a lot less to do with the sound of the guitar than the humidity on a given day.This sort of reminds me of going to the car races when I was a child. Hearing people say that red cars were always faster than green cars. Even at a young age, I thought this was ridiculous because red meant stop and green meant go.

Another myth that is totally ridiculous is that aluminum necks on a steel guitar have a brighter sound than wood necks. My answer to this is only if you take them off your guitar and hit them with a hammer. One is going to clink and the other will go thunk. When bolted to the guitar, there may possibly be an unperceivable difference, but not where anyone can determine it by ear. The difference is in the way the bridge is mounted to the body of the guitar in both cases.

I remember in 1973, when Sho-Bud started making the aluminum neck Pro III. I asked the designer David Jackson, why that after 15 years of producing wood neck guitars, Sho-Bud started using aluminum. His answer was people wanted a Sho-Bud that had a brighter tone. He said, "Of course the neck won't give it a brighter tone, but I'm going to wind the pickups 2000 ohms lighter. This will give them what they want. They just won't really know why they're getting it." So from that point on, all Pro III's from the factory have brighter sounding pickups.

A pickup being wound with more or less wire will determine the clarity of the pickup but will not affect the timbre of the guitar. Pickups can make a difference in a treble or bass clarity sense, but will not affect the timbre or color of the tone of a steel guitar, the timbre being the most important characteristic of any instrument. A byproduct of this Sho-Bud Pro III was the added richness of the tone/timbre because of the way the bridge was mounted to the body.

Another myth that is widely held by players throughout the world is that the Emmons pushpull guitar sounds so good because the fingers are pulled up tight against the body and all the vibration goes from the fingers directly into the body under the pickup. This is an interesting theory that I myself partially subscribed to for 2 or 3 years until Ron Lashley Sr. told me that he had built a couple of non-pedal Hawaiian guitars that didn't have fingers or any type of mechanism and they sounded equally as good as any of the pedal guitars. I guess that let the air out of that theory!

I have performed an experiment where I released the fingers from pulling up against the body and the guitar sounded equally as good. There are about 7 things that affect the tone of this guitar. It's the magic combination that makes this guitar and the Promat the accepted standards of the industry as far as tone is concerned.

The most ridiculous myth that I wish to dispel is that the tone of a steel guitar is derived from the pickups that are on it. I have explained this over and over, in person, on the steel guitar forum and in past newsletters. A pickup is just a microphone. It's going to pickup what it hears. A bad sounding guitar cannot be fixed by putting the best pickup in the world on it any more than you can make Tiny Tim sound like Olivia Newton John by letting him use her microphone. Let's face it, a bad sounding steel guitar is always going to sound bad no matter what. However, a good sounding steel guitar can be made to sound worse with a very poor quality pickup. The moral here is to get a good sounding steel guitar and put a decent pickup on it and you're going to sound good. Remember this, the timbre of a steel guitar comes from the steel guitar, not the pickup.

I once had a very bad sounding steel guitar. I removed the pickup and installed it on my old Emmons pushpull. The Emmons still sounded astounding. Therefore I concluded that you cannot make a bad sounding guitar sound like an Emmons by putting an Emmons pickup on it.

You don't have to have a black guitar, you don't have to have a metal neck guitar and you don't necessarily have to have an Emmons pushpull to get great tone. However, you do have to be able to recognize good tone before you can attain it. Make your own judgment on who sounds great and who doesn't and let that be your measuring stick.

Bobbe Seymour

 

Radio Lidingö 97.8

Covering Greater Stockholm, Sweden.

Country, Country Music Playlist – August 30,  2005

Send promotion material to:

Janne Lindgren, Frösätrabacken 10, S-127 37 Skärholmen, Sweden

www.steelguitar.nu

 

1.  Country Minstrels   Country, Country Music  (intro) 

2.   Mel Tillis   Welcome To My World    

3.   Mac Wiseman   Love Letters In The Sand   

4.   George Strait  Big Balls In Cowtown with  A Sleep At The Wheel  

5.   George Strait  Does Fort Worth Ever Cross Your Mind   

6.   Ray Price  Curtain In The Window  1958  Jimmy Day,steel - Tommy Jackson, fiddle  

7.   Gene Watson   Take Me As I Am Or Let Me Go   (Boudleaux Bryant) 

8.   Vassar Clements  Swingin´ Low    with  Doug Jernigan 

9.    Bobby Flores   Big Shoes (Justin Tubb)  new Yellow Rose Records  

10.   Justin Tubb  Something Called The Blues 1954 

11.   The Judds   Big Bang Boogie   

12.  Arly Karlsen   Hello Darlin´   new ComSource Media AS 

13.   Doug Stone   Addicted To A Dollar   

14.   Owen O´Shaughnessy  Avenues Of America    

15.  Gail Bliss   Mind Your Own Business (Hank Williams) new  

16.   Patty Loveless  Your So Cool  

17.   David Ball    Amigo   

18.   Johnny Paycheck    Georgia In A Jug     

19.   Marty Robbins  Bound For Old Mexico 

20.   Tracy Byrd   Drinkin´ Bone   

21.   Tomboola Band   Truckers Medley: 

22.   Bob Wills   Sooner Or Later (You´ll Fall) 1964 

23.   Ricky Van Shelton  When The Feeling Goes Away   

24.   Merle Haggard   Always Late (With Your Kisses)  

25.   Tracy Lawrence  Sawdust On Her Halo 

26.   Marshall Madison  Not Pretty, But Real  

27.   Ray Pennington & Buddy Emmons   Careless Hands

28.   Outro   Asleep At The Wheel   Bob´s Breakdown     

 

Här nedan får ni en lista på några av de stationer som sänder countrymusik över Stor-Stockholm.

Radio Lidingö 97,8   Country, Country Music med Janne Lindgren. Tisdagar 20 – 21.30 Repris lördagar 15.00 – 16.30

Radio Haninge 98,5  International Country med Göran Adolph. Tisdagar 16.45 – 18.15

Radio Viking 101,4  Country Corner med Peter Ahlm. Måndagar 20.00 – 22.00

Söndagsbrevet avklarat! Nu måste jag ägna mig åt hustrun lite då hon varit snäll och strukit mina skjortor.

Ha en fin söndag och kommande vecka!

 Janne Lindgren

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: steelguitar@swipnet.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 074             8  september  2005  

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på www.vingar.se eller www.country.vingar.se

 

Det är fasligt svårt att leva som en pensionär har jag märkt! Trodde jag skulle ha en lugn vecka men så blev det inte då jag fick flera inspelningar, dels i går inne i Stockholm ( mycket bökigt med parkeringar då man nu även börjat med städgator på dagarna som måste vara ett av Billströms idiotiska påhitt), dels i morgon då jag åker till Norrköping. Men det är bara att kämpa. På lördag spelar jag på en privat fest tillsammans med Carolina och Christer i Country Minstrels. Det är kamrat Christer Lindström som fyller 50 år och ska ha fest. Det blir roligt!

 

Någon frågade mig häromdagen vad som hände med Michal Tucny, ni vet den där tjeckiske sångaren som Country Minstrels gjorde en LP med i mitten av åttiotalet. Vi bjöd även hit honom tillsammans med några medmusikanter och vi blev också bjudna till dåvarande Tjeckoslovakien för att göra en turné och även spela på deras första internationella countryfestival. 10.000 människor hade samlats i Prags stora sporthall och jag minns vår succéshow mycket väl än idag. Det var ett av Country Minstrels bästa framträdanden någonsin och vi fick en enorm uppmärksamhet där nere. Vi hade ca 100 Lpskivor med som vi skulle sälja på de ca. 12 showerna vi gjorde ute i landet, men vi sålde alla skivor i pausen efter första showen på första stället! Folk var som galna och trängde in oss i ett hörn, skrek efter plattor och viftade med pengar. Vi hade lätt kunnat sälja ett par tusen plattor under den turnén. Nåväl, Michal Tucny lever inte längre utan dog för ganska många år sedan. Han var en otroligt populär artist i Tjeckien och folk, även ungdomar, minns honom än idag. Plattan vi gjorde här i Sverige, släpptes senare även i Tjeckien, med Michal blev inte så tokig. Visserligen andas den lite öststat men det kan ju vara pikant eftersom det trots allt var riktig countrymusik han sjöng. Han var en stor Willie Nelsonfan! 

 

Här lite övriga nyheter!  Janne Lindgren

Hejsan Janne!

Läste i ditt brev om dom här Question - Answer grejerna, där var någon som frågade om Soggy Bottom Boys och låten I'm a man of constant sorrow, jag har både Waylons Folk- Countryalbum och soundtracket till O Brother... filmen. Dom två sångerna har väl inget med varandra att göra?

Ingamay Hörnberg skrev i alla fall en svensk text på 70-talet till Waylons låt I'm a man... som heter Barn av en modern tid, skivan hennes uppkallades även efter just den låten. Även dom svenska Countrysångarna Curt & Roland spelade in hennes version 1973 på en platta som heter Curt & Roland i Nashville där flera av det dåvarande så kallade A-team är med och lirar, Weldon Myrick, Charlie McCoy, Bobby Thomson, Reggie Young, Pete Drake m.fl.

Bara lite konfunderad...

Ha de gott och tack för dom eminenta nyhetsbreven.

MVH Rickard Johanson, Örkelljunga

Waylon skrev en låt som heter just "I´m A Man Of Constant Sorrow" och den kom på plattan du nämner. Men vad jag förstår är det knappast samma låt som Ralph Stanley haft på sin repertoar och som även förekommer i filmen. Jag äger varken filmtracket eller någon annan originalplatta av Ralph (aj, aj det måste jag ändra på). Kanske någon läsare kan reda ut begreppet ordentligt? Beträffande IngaMays platta så undrar jag om jag själv är med och spelar steel på den? Jag tror det! JL.

Tack för alla nyhetsbrev.skulle gärna höra att du kör någon låt med plattan jag gjorde, det är mänga som vill det i dina trakter, jag har ju en del 08- polare,TACK PÅ FÖRHAND

HÄLS BENNY ALINGSÅS Ha det bra vi hörs.

Kenneth Friberg har tagit ytterligare bilder för SCMCs räkning. Undrar vad som är på gång?  JL.

Hej Janne,
Tänkte bara meddela om att det blir inslag av country på lördag när årets Kulturnatt i Uppsala går av stapeln. Mitt eget band "The Eastman Confederation" kommer att spela mellan kl 19.40 - 20.10 på scenen som står vid Fyris torg i centrala Uppsala. Vi ställer upp med ett åttamannaband med trestämmig körsång och ett helt gäng med bra musiker. Instrumentsättningen blir steelguitar, elgitarr, akustisk gitarr, elbas, trummor samt klaviatur med inslag av dragspel. Alla är varmt välkomna att lyssna!  Mvh
Simon Östman

 

Silja Country Cruise

27 november 20.15

Rick Monroe  ¤  Amber Digby  ¤  Western Satellites  ¤  Small Town Urbans  ¤

 Lotta Nilsson  ¤  Janne Lindgren & Carolina Åkerlind

www.countrykryssning.se 

Hei Mary!
Her er en lavkvalitet video (4,6 MB) fra Silkeborg.Den inneholder også et klipp fra en duett versjon av "You Were Always On My Mind" som jeg og Lucie Diamond (UK) sang.
Denne duetten skal lanseres verden over av hennes manager i midten av September i år.
Du må gjerne sende den rundt omkring Ellers er det en video med høyere kvalitet på min web side www.arly.no
Arly Karlsen

 

Squaredance på programmet när Lidingö Tidning dubblar utgivningen och Lidingö Centrum fyller 10 år
Från att ha varit en av landets mest framgångsrika endagarstidningar med utgivning på onsdagar, tar nu Lidingö Tidning steget till att komma ut två dagar i veckan, tisdagar och fredagar, från och med den 4 oktober.
I samband med detta fyller också Lidingö Centrum 10 år. Och detta kommer Lidingö Tidning och Lidingö Centrum att fira tillsammans med ett stort evenemang i Lidingö Centrum fredag-lördag-söndag den 7-9 oktober.
Så mycket countrymusik kommer det inte att finnas, men squaredance finns i alla fall med på det digra tredagarsprogrammet. Det är Ocean Waves Squaredance Club från Lidingö med Marie Fernulf i spetsen som kommer att bjuda på en uppvisning på lördagseftermiddagen.
I övrigt kommer programmet under de tre festdagarna bland annat att bestå av utlottningar av Finlandskryssningar, korande av "Årets fotbollslirare på Lidingö", utställningar, dansuppvisningar, körer, Friskis & Svettis, militärmusikkår, tal av bl.a. kommunalrådet på Lidingö, Musikskolan, clowner, trollkarl, Mumintrollet, Skansentåget samt framträdande av evigt unga "gubbarna" i Rockfolket, lidingöbon Orup och skönsjungande Helen Sjöholm, m.fl.

 

Hej Janne
Tusen takk for at du spiller min musikk på dine show. Hvilke playlists legger du ut listene dine på?   Mvh   Aage "Oagee" Nordheim   www.oagee.no
För närvarande inte någonstans. Jag sänder min play list till de flesta artister jag spelar musik av och ibland i mitt Nyhetsbrev!  Nedan lite färska nyheter från Dan Ekbäck. JL.
 

Paisley & Womack Get Six Nods Each
ENTERTAINER OF THE YEAR
Kenny Chesney
Alan Jackson
Toby Keith
Brad Paisley
Keith Urban

SINGLE OF THE YEAR
(Award goes to artist and producer)

“Alcohol” Brad Paisley; Produced by Frank Rogers; Arista Nashville
“As Good As I Once Was” Toby Keith; Produced by James Stroud/Toby Keith; DreamWorks Records Nashville
“Baby Girl” Sugarland; Produced by Garth Fundis; Mercury Records Nashville
“Bless the Broken Road” Rascal Flatts; Produced by Mark Bright/Marty Williams/Rascal Flatts; Lyric Street Records
“I May Hate Myself In The Morning” Lee Ann Womack; Produced by Byron Gallimore; MCA Nashville

ALBUM OF THE YEAR
(Award goes to artist and producer)

Be Here Keith Urban; Produced by Dann Huff/Keith Urban; Capitol Records Nashville
Feels Like Today Rascal Flatts; Produced by Mark Bright/Marty Williams/Rascal Flatts; Lyric Street Records
Live Like You Were Dying Tim McGraw; Produced by Tim McGraw/Byron Gallimore/Darran Smith; Curb Records
Somewhere Down In Texas George Strait; Produced by Tony Brown/George Strait; MCA Nashville
There’s More Where That Came From Lee Ann Womack; Produced by Byron Gallimore/Greg Droman; MCA Nashville

SONG OF THE YEAR
(Award goes to songwriter and primary publisher)

“Alcohol” Brad Paisley; EMI April/Sea Gayle Music
“As Good As I Once Was” Toby Keith/Scotty Emerick; Tokeco Tunes/Sony/ATV Songs/Big Yellow Dog Music/Florida Cracker Music
“Bless The Broken Road” Marcus Hummon/Bobby Boyd/Jeff Hanna; Careers-BMG Music/Floyd’s Dream Music/Jeff Diggs Music
“I May Hate Myself In The Morning” Odie Blackmon; Cal IV Songs
“Redneck Woman” Gretchen Wilson/John Rich; Sony/ATV Cross Keys/Hoosiermama Music/WB Music Corp
“Whiskey Lullaby” Bill Anderson/Jon Randall; Sony/ATV/Mr. Bubba Music/Reynsong/Wha Ya Say Music

FEMALE VOCALIST OF THE YEAR
Sara Evans
Alison Krauss
Martina McBride
Gretchen Wilson
Lee Ann Womack

MALE VOCALIST OF THE YEAR
Kenny Chesney
Alan Jackson
Brad Paisley
George Strait
Keith Urban

VOCAL GROUP OF THE YEAR
Alison Krauss + Union Station Featuring Jerry Douglas
Diamond Rio
Lonestar
Rascal Flatts
Sugarland

VOCAL DUO OF THE YEAR
Big & Rich
Brooks & Dunn
Montgomery Gentry
Van Zant
The Warren Brothers

MUSICAL EVENT OF THE YEAR
George Strait (Duet with Lee Ann Womack); “Good News, Bad News”; MCA Nashville
Willie Nelson with Lee Ann Womack; “I’ll Never Be Free”; Lost Highway Records
Brad Paisley/Sara Evans; “New Again”; Wind Up Records
Shania Twain (with Billy Currington); “Party For Two”; Mercury Records Nashville
Jimmy Buffett with Martina McBride; “Trip Around The Sun”; RCA Records

MUSICIAN OF THE YEAR
Jerry Douglas – Dobro
Paul Franklin – Steel Guitar
Dann Huff – Electric Guitar
Brent Mason – Guitar/Electric Guitar
Randy Scruggs – Guitar/Mandolin

MUSIC VIDEO OF THE YEAR
(Award goes to artist and director)
“Alcohol”; Brad Paisley; Directed by Jim Shea
“As Good As I Once Was”; Toby Keith; Directed by Michael Salomon
“Days Go By”; Keith Urban; Directed by Wayne Isham
“I May Hate Myself In The Morning”; Lee Ann Womack; Directed by Trey Fanjoy
“When I Think About Cheatin’”; Gretchen Wilson; Directed by Robert Deaton/George J. Flanigen IV

HORIZON AWARD
Dierks Bentley
Big & Rich
Miranda Lambert
Julie Roberts
Sugarland


STORY BEHIND THE SONG

According to Bill Anderson, “City Lights” was his first commercially successful song.

Bill commented: “I was 19 years old at the time and going to school at The University Of Georgia. And I was living in a small three story hotel in Commerce, Georgia. I had gone out on top of the hotel that night and I was looking down at the lights of the town. I looked up at the stars that night and the second verse of the song came to my mind, “The world was dark and God made stars to brighten up the night—Did the God who put those stars above---make those city lights?”

“The verse was written as a question. When Ray Price recorded the song, he changed it but I had asked the question—could the same God who made all those stars that were so beautiful and clean—also make all those city lights which sometimes seemed to be so dirty?”

“City Lights” became Ray Prices’ 16th charted song. It made it to number one in 1958--where it stuck for 13 weeks. It was on the country charts for 34 weeks.

The Columbia Records single also scored a number 71 on the pop music charts.

^^^^^^^^^^

SHOTGUN RED AND RALPH EMERY ARE BACK

Do you miss Nashville Now? Do you wish Ralph Emery & Shotgun Red were back on with all the Country Stars? It all starts October 19th! It will be recorded live at the Nashville Nightlife Dinner Theater in Nashville TN. Then you can simply go on-line and download the show from anywhere in the world. On your schedule! Don't have high speed? No Problem!....We'll send you the show on DVD! Just go to www.TheNashvilleShow.com for all the info! Sign up there and we will send you updates on who will be on... how to get tickets to tapings of The Nashville Show etc.....See ya there!!! Shotgun Red says! TANKS!

 

QUESTION: I heard on the radio that some country singer tried to get Fats Domino to leave New Orleans before the hurricane hit. Do you have any information on that?

ANSWER: According to news reports, Mickey Gilley attempted to convince Fats Domino to leave his New Orleans home, but Fats wouldn't go. Gilley spoke with Domino for a few minutes on the phone, but Domino said he didn't want to leave, because of concerns for his wife. Fats was later rescued from his home and helicoptered to a safe place.

 

QUESTION: The radio guys were talking about someone named Deford Bailey going into the hall of fame. I’ve never heard of him. Do you have any information on him?

ANSWER: DeFord Bailey was the Grand Ole Opry’s first black star and was known as the “Harmonica Wizard.” In the late 1920’s, he recorded in the first sessions held in Nashville, Tennessee. In 1941, he was fired from The Opry because of a licensing conflict with BMI and ASCAP barred him from performing his songs on the air.

 

QUESTION: I always enjoy hearing Jan Howard sing. My aunt says that is not her real name. Is that true? And do you know how old she is?

ANSWER: Jan Howard was born Lula Grace Johnson in 1930.

 

QUESTION: My dad used to sing a song about “The Passing one Blues.” He said it was on the radio back in the 60’s. Do you know anything about such a song?

ANSWER: “Passing one Blues” was a # 23 hit for Coleman Wilson in 1961.

 

QUESTION: I know he song “Geisha Girl” was a hit for Hank Locklin,” but didn’t some girl singer record an answer song to that?

ANSWER: “Lost To A Geisha Girl” was Skeeter Davis’ first chart single. It peaked at # 15 in 1958.

 

Bobbe's Nashville News,
Here's an interesting twist on some strange goings on. Mindy McCready is one of the finer singers in country music and also as pretty a country singer as has ever been so why does she make the decisions she makes?

Here's the latest news.Troubled country star Mindy McCready reportedly discovered she's pregnant while in jail for violating probation.The singer was arrested last week for violating her probation from a drug conviction and discovered she's with child, according to the tabloid National Enquirer, after a medical check-up at the Pinellas County Jail in Florida.

It isn't known who the father is but McCready is reportedly back in the arms of ex-boyfriend Billy McKnight, who she charged with attempting to beat her to death earlier this year.

McCready has had a controversial summer -- she was charged with identity theft, arrested for drunk-driving in May and she reportedly attempted suicide in July by taking an overdose of prescription pills.

The singer was expected in an Arizona courtroom on July 29 to be arraigned on the charges, but missed the court date. A judge rescheduled the arraignment for Tuesday. However, seeing as McCready is currently behind bars in Florida, it seems unlikely that she will be able to make her Arizona hearing. This shows how important making the correct decisions in your career can be. This is the last we'll be talking about Mindy unless she comes up with something even more outrageous.

The rumor of my heart attack was only true to a certain extent. I have arterial fibrillation, a split beat and a pretty serious heart murmur that doesn't seem to be getting better with age. I'm tiring fast but have extremely high spirits and looking for a brighter tomorrow. This is why I was not in attendance in St. Louis and why I didn't see many of my great friends whom I wished to see.

The Sho-Bud tee-shirt fad seems to be seeing no end. Players who I see everywhere, from everywhere, are making a statement by wearing this classic black tee-shirt with the white lettering. Steel players, star singers to astronauts are enjoying making the Sho-Bud statement. What a great way to say you're a steel player and look good in the process. Visit my website to get yours.

Bobbe Seymour


 

Oj, det blev en hel del nyheter idag! Mer kommer på söndag!  Janne Lindgren

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: steelguitar@swipnet.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 075             11  september  2005  

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på www.vingar.se eller www.country.vingar.se

Inte orkade jag skriva ett Nyhetsbrev i går söndag. Var helt utslagen och satt mest i soffan och kollade Premier Leauge. Engelsk fotboll går före det mesta, åtminstone brukar hustrun påpeka att så är fallet för mig.

I lördags spelade Carolina, Christer, Daniel och jag på en liten ställe vid Liljeholmen som heter Tant Åkes Krog. Christer Lindström var det som bjöd vänner och släkt på  50-årsfest. Visserligen var Christers födelsedag någon månad tidigare men mitt i sommaren kan det vara svårt att samla folk till fest. Det blev god mat och dryck och så underhållning av oss 4 i form av countrymusik. Folk dansade och var glada så kvällen gick fort, så är det när man har trevligt.  Ett GRATTIS till Christer Lindström så här även i efterskott!

Här lite övriga nyheter!  Janne Lindgren

 

Branson, Sunday, September 11,
Hello guys, I have been much to busy to do my e-mail, but in some days soon will follow my
week 5: St. Louis and week 6: Branson !
Kind regards,
Henning Kock

 

Howdy !
Ja, Janne man kan undra vad som är på gång i SCMC. Ett är helt klart och
det är att vi förbereder oss för 20-årsjubileum 2006. Så det klarnar väl
framöver varför Kenneth Friberg är runt i buskarna i fotar./Hösthälsningar
GunSan, presidentskan i SCMC

 

Hej Janne,

Har sökt Dig på Telefon var vänlig stöd uppropet,med så många namn som möjligt

ca 150 har redan skrivit under förutom alla Poppare & Rockare även nanm som Bert Åke Varg, Ulf Brunberg, Lasse Samuelsson mfl.

Nu förstår Du..ang..countryn i Höst.

H.Vännen

Hans Edler

Hej Hans, jag stöder självklart hela aktionen! Du har varit på Tyrol så många år och dragit in enormt mycket pengar till det bolaget. Du har alltid bokat lokalen i väldigt god tid precis som du har bokat upp oss artister. Dina countrygalor har varit fantastiska. Då är det tråkigt att det helt plötsligt kommer in nya människor på Tyrol som har andra regler och sätt att sköta restauranten på.  Stå på dig, hela countrybranschen är på din sida!  JL.

Hej Janne!

Tack än en gång för dina fina flitiga mail det uppskattas verkligen av mig Karin ...

Jag må få säga att det var så fint att man kunde nu få tag i video musik från detta mail o spara på skrivbordet o lyssna på Country i rummet och låten som heter som jag tog från en länk av din sista mail heter : ARLY är ju fantastiskt underbar i mitt tycke i allafall o även , Arly in Silkesbord, Denmark.

Hoppas på mera video musikfiler man kan se o lyssna i rummet för de är ju svåra att hitta på nätet på alla hemsidor.. puuuhhhh....

Countryhälsningar

Karin från Tornedalen.. o haft Country sen barnsbenen som min idolmusik. Lite konstigt för mga av mina vänner gillar ej Country??

Ha en fin helg o vi ses i nästa mail igen..:-)

Hjälp Karin att hitta sidor med DVD och videos. Tack!  JL.

 

Tidningen Country Post finns nu på internet. Webbversionen av medlemstidningen för Dalarnas Country Music Club. Webbupplagan skiljer sig något i layouten från pappersmassan. Ha en bra läsning.

http://web.telia.com/~u24021573/

 

SCC-NYTT, medlemstidningen för Smålands Country Club kom just i min brevlåda. Som vanligt ett fullspäckat nummer med artiklar, festivalrecensioner, skivrecensioner och mycket mer. Här finns allt om countrymusik och lite till! Precis som andra klubbar i Sverige börjar man tappa greppet om vad som verkligen kan kallas countrymusik, vilket är en oroande utveckling hos våra klubbar. Men det följer kanske i spåren efter countrymusikfestivalernas redan påbörjade resa i musikens värld där artister kallas country trots att inte ett spår av countrymusik kan skönjas i deras framträdande. Om man även tänker börja "bredda" countryklubbarnas skriverier att omfatta all möjligt musik och annat, tack då vill jag inte vara med längre! JL.

Hej der Janne
Takker så meget for spillelisten din :-) Kan du fortelle meg hvilke charts du legger den ut på?
Mvh Aage "Oagee" Nordheim   www.oagee.no

För närvarande listar jag inte min play list någonstans, men jag brukar oftast skicka ut den till mina prenumeranter på Nyhetsbrevet!  JL.

Hej Janne!

Country-TV-tips för ovanlighetens skull. Fast jag saknar - för en gångs skull - som fler med mig satellitkanalerna.

Per-Uno

Måndag 12 september
Kanal: TCM

Musical om Hank Williams
Fattar inte varför det står två siffror som liknar tider, men å andra sidan har jag inte TCM-kanalen.

 

14:20

Your cheatin' heart (16:00)
(Your Cheatin' Heart) Amerikansk musikal från 1964 med George Hamilton (sv), Susan Oliver, Red Buttons. Regi: Gene Nelson. 95 min. Historien om den legendariske country-and-western-sångaren Hank Williams. Efter det att hans blivande fru Audrey i hemlighet skickar iväg hans sång "Your Cheatin' Heart" till en producent blir han mycket berömd. Men alkoholproblem hindrar honom och gör både hans karriär och äktenskap komplicerat. Williams slutar dricka, med hjälp av sin livslånga vän Shorty, och återgår till sjungandet men dör tragiskt av en hjärtattack när han endast är 29 år gammal. [17258522]

 

Här ett liten inlägg från Ben Olander med anledning av att det är svårt att hitta svensk countrymusik. JL.

Hmm det här med svenska artister och finna deras skivor. Jag håller inte med. Det är ju bara att sätta sig vid Googles, skriva artistens/bandets namn och beställa för glatta livet. Vilken tid lever Ole Romins i - den då det fanns musik att köpa i skivbutikerna? Nu säljer de ju endast senaste tracklistan i skivbutikerna plus lite samlings-Cd's av olika slag. www.ben-olander klick, klick, klick och skivan ligger hemma i brevlådan. När Du har stålar betalar Du ... kan det bli lättare? Ben Olander

 

STORY BEHIND THE SONG

According to Pete Graves, the 1950’s hit song, "Bumming Around,” came from another song he had written during his rodeo days around White Salmon, Washington.

Graves commented,” I had written a few rodeo songs before that one. I borrowed part of the lyrics from one of those rodeo songs and added a new tune and titled the song ”Bumming Around” in 1946.”

I was working with a dance band by that time and the new song was easier to dance to and the people seemed to like it.”

“Bumming Around” became Jimmy Dean’s first chart song. It entered the country music charts March 7th, 1953 and peaked at # 5. It was on the country music charts for 7 weeks.

T. Texas Tyler also scored a # 5 hit on the song that same year. It was his 7th charted song and was on the charts for 15 weeks.

 

Hello fellow players,
In my way of thinking, there are different types and categories of musicians.

Is the lady who plays organ in church on Sunday morning a musician because she plays what's in the hymnal very well, as does the symphony violinist who plays exactly what's written and has spend many years learning to play very complex written pages of music? What about the fiddle player who drives hundreds of miles to the old time fiddlers contests who plays things that dictate that you pat your foot and smile through his whole performance? He cannot read a note of music and when the church organist and the symphony player have their notes taken away from them or their book is closed, they are at a total loss. You might as well have taken their instruments away from them. Is a person a musician who has only been trained to read notes? And is a person a musician who says, "I don't read enough music to hurt my playing!"

Remember, Chet Atkins is definitely a musician and he couldn't read a note.

I have worked jobs with large symphonies and even big bands in casinos in Vegas and had the musicians in the orchestra come up to me, shake their head and say, "My Lord, how can anyone play one of those things?" Who even knows how to write music for a steel guitar?

My reply is, "I usually trick one of you guys into playing the chart first, then I memorize it and play what the conductor expects me to play." Of course, I have learned not to try to embellish on what has been written. It seems like the conductor/arranger can instantly hear any of my personal improvisations that he may not want.

The point I am making here is that there are different kinds of musicians for different jobs and situations. The great Vassar Clements was a great jazz player and improviser on fiddle/violin and made a lot of money with his craft in his life, but he would've been a pretty poor symphony violinist.

What kind of musician are you and what are you aiming for in your musical situation? Are you a studio steel guitarist who needs to read some music, chord symbols and work out arrangements instantly? Or are you a honky-tonk butt-kicker, jazzer who loves to improvise and do head arrangements on the spot? Or are you the kind who likes to mimic exactly what's on the record and get satisfaction out of how much you can play exactly like ole so and so?

And then let's name the third type of steel guitarist who comes to Nashville and gets a road job with a star singer and has to play exactly what bla-bla player played on the stars recording session CD. This type of player does not need to read music, music symbols, chords or tablature, but he does need to echo exactly what's on the stars CD and play it perfectly and repetitiously night after night with perfect execution and tone. This kind of steel player is only appreciated by the star for how well he can duplicate what is on his or her CD.

Here we have three kinds of musicians. All of them are good players, but each have qualities that the others may not possess and may be good that they don't possess. I know very few good studio players who would be content to work the road with a star or be happy with the money they could make in a club.

Then I know several club musicians who crave being able to play whatever they want to play, every time they play and feel no pressure to either mimic or be creative. They can stay in one place and go home to their family every night and still have a paycheck. When the singer in the club does Vince Gill's "Look At Us", are you the kind of player who wants to play it exactly the way John Hughey did or are you the kind of player who says, "I want to do something different, I can do better than that and I want to use my own creativity."

Remember, you don't have to play exactly like John Hughey to be a good player. It's okay to develop your own style and be yourself. That's why I've developed my teaching DVDs and videos.

The road player, on the other hand, has to live in that smelly aluminum tube with at least 8 others guys bouncing down the highway. His pay may not be too good, but he does get famous through association. This seems to be a good way for younger players to start a steel guitar career and can see the world rapidly but requires a lot of self-discipline and patience along with the ability to mimic what has been put on the star's CD.

Ok, steel players, which one of these three categories do you best fit? Remember, this also applies to singers and all other instruments. There's a place for musicians in each of these categories.

Your buddy,
Bobbe Seymour


Det var lite nyheter denna söndag/måndag och jag är tillbaka igen på torsdag (förhoppningsvis) då jag denna vecka har det lite lugnare! Snart måste jag ju börja leva som en pensionär också!

 

Janne Lindgren

PS är någon intresserad av att åka till steelmötet som Gerry Hogan ordnar strax utanför London nu i helgen. Resan kostar under tusenlappen, men det tillkommer förstås några nätter för att sova med Bed & Breakfast. Hör av er direkt i så fall!  DS

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: steelguitar@swipnet.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 076               september  2005  

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på www.vingar.se eller www.country.vingar.se

 Dalarnas Country Music Club har precis sänt ut sin tidning Country Post vilken jag fick i brevlådan idag. Det är alltid kul att läsa vad som skrivs i klubbtidningarna och följa hur olika resonemang framförs och jag läser tidningarna med stort intresse ganska omgående. Bland annat så märker jag att det här med countryfestivalernas ljudbild tas upp till diskussion på flera ställen i Country Post och det är glädjande. Äntligen börjar några fatta vad jag hela tiden har tjatat om, ja säkert i 15 år i olika tidskrifter, att ljudnivåerna (framför allt bas och trummor) är alldeles för höga på våra countryfestivaler. Tack Anders Brundell och Daniel Hedström nu kan jag koppla av den biten eftersom ni tagit över!

 

En annan sak som jag också gläds över är ifrågasättandet på sidan 2 av herr ordförande Brundell själv "Men sjunger Jill Jonsson verkligen country"? Du vill att vi läsare ska ha lite synpunkter på den frågan och det är väl lika bra att du får mitt rungande NEJ på en gång. Men det visste du redan att jag och alla andra kunniga countrytokar skulle säga annars skulle du inte slängt ut frågan. Men Jill är ju så populär kanske någon säger och hon har ju cowboyhatt på sig! Javisst, men att vara populär och att bära cowboyhatt är inte samma sak som att vara en countryartist. Som bekant är just cowboymodet väldigt inne på stan men inte fan är det riktiga cowboys vi möter för att de går med den sortens kläder. Jamen Jill Jonsson har ju spelat in sina skivor i Nashville hör jag någon därute säga! Javisst, än sen då! Det finns uppskattningsvis 1.000 musikstudios i den stan, 5.000 gitarrister, 15.000 andra instrumentalister och vem är så dum som tror att alla de spelar countrymusik.  Det mesta som spelas in i Nashville idag är definitivt INTE countrymusik utan ligger någonstans utanför den musikformen. Popcountry är ett populärt uttryck har jag märkt så vi kan väl kalla det så. Men frågan är varför ordet country måste vara med då mycket som kommer från Nashville idag inte har det minsta med countrymusik att göra. Att skivbolagen vill kalla sina artister för country är självklart eftersom då hamnar de både på countrylistan och poplistan. Här finns minsann inga skrupler men dock pengar att tjäna!

 

Man skulle önska att åtminstone artister och bolag i Sverige kunde vara ärliga i sina försök att sälja sig själva eller sina artister. Vem tjänar egentligen på att säga sig tillhöra en musikstil som man inte besitter? Hur trovärdigt blir det för publiken och hur många kan man lura och hur länge? Jag vet mycket väl att Jill Jonsson är uppväxt med countrymusik och med Tomboola Band med vännen Benny Pedersen på steel. Och som artist/sångerska är hon en av de bästa, men det ger henne väl inte en livstids countrymusikstämpel om hon som nu, helt frångår countrymusiken. Ta ett liknande exempel med Dolly Parton. Hon skolades som countryartist och var helt fantastisk under sina tidigare år, men tappade totalt greppet över sin karriär och gjorde helt plötsligt allt annat än countrymusik. Som tur är har hon numera hittat tillbaka och gjort bl a några underbara bluegrassplattor. Men under den tiden hon gjorde annan form av musik var det ju stört omöjligt att kalla henne för countryartist. Trots detta så hamnade alla hennes konstiga låtar på countrylistorna! Det kallas business!

 

Och då säger någon förstås att Jill Jonsson drar ju så mycket folk och det är väl positivt för countrymusiken? Jaha, men Jerry Williams drar ännu mer folk så nästa sommar så blir väl han det stora numret på countryfestivalerna. Och fan tro´t om inte han är mer country än Jill Jonsson? Eller varför inte Svenne Rubins, det är ju ett beprövat recept har jag hört! Annars är mitt grundtips Lasse Stefanz som är mest country av alla då deras repertoar består av många countrylåtar OCH Olle Jönsson kör alltid med cowboyhatt! Varför inte Per Gessle förresten och hans grabbar, det skulle väl vara en höjdare, tänk så mycket folk det skulle komma!

 

 Jag förstår inte varför vissa människor tror att det är positivt för countrymusiken att blanda in andra former av musik på countrymusikfestivalerna. Det är ju faktiskt precis tvärtom, ju fler blandning desto färre countrymänniskor tar sig till de olika festivalerna och kvar blir alltså en vanlig musikfestival. Visserligen kommer kanske mycket folk men knappas vi som gillar countrymusik, vi stannar hellre hemma. Om tio år har vi inga riktiga countryfestivaler kvar längre! Det är mitt grundtips!

 

Här lite nyheter!  Janne Lindgren

Hej Ben
Du har nog missuppfattat något någonstans....jag har ju beställt skivor från din sajt t.ex. i flera år, det vet du ju, och det har fungerat oklanderligt, men så icke med alla.... Och nog fattar jag också detta att vissa skivor inte finns i handeln, jag skrev ju mitt inlägg efter att jag beställt skivor från tre nätsajter men inte fått några! Det trodde jag framgick av min "skrivelse" ganska tydligt....och se! efter inlägget i Jannes nyhetsbrev hände det saker snabbt: jag fick svar från alla tre inom några dagar, och skivorna har redan spelats hemma hos mig. Men att det skall (som i ett av fallen) behöva skickas tre email med beställningar innan det händer något (inom en tidsperiod av 2 månader) tycker jag fortfarande är märkligt, det händer bara i Sverige! Garanterat! För ett år sedan beställde jag en platta (via nätet alltså) från ett svenskt band, den har jag fortfarande inte sett till! Det verkar ju som om vissa svenska band tycker att det räcker med att snickra till en fräck hemsida, sedan kan man glömma bort alltsammans...rätta mig om jag har fel! Från alla andra länder kommer skivorna direkt, från t.ex. USA tar det högst en vecka så ligger skivorna i brevlådan med "special delivery" (det berättade jag ju i mitt inlägg också!). Så varför du Ben tar upp detta med skivhandeln förstår jag inte, jag har väl inte nämnt något om den???
Mvh//Ole Romin

 

Hej, vi är ett gäng som åker till Austin och sedan Nashville. Du skriver i det här brevet att de bästa klubbarna inte ligger på Broadway. Station Inn, Bluebird, Mercy Lounge, Exit/In känner
vi till - har du mer tips vill jag gärna ha dem! Kanske du redan skrivit ner dem tidigare använd det och spar tid! Tack
Kenneth

Jag kan ta det igen! Det är riktigt att det finns massor av bra klubbar i Nashville och att Broadway bara har en liten del av utbudet. Just på Broadway kan man hitta ganska bra akter emellanåt men dessvärre inte alltid då det är ojämn standard på artisterna där. Men ni verkar ha bra koll själva med tanke på de klubbar du nämner. Ett bra tips och ett måste är att kolla i gratistidningarna som finns på klubbar och i musikaffärer vad som dyker upp. Som exempel kan jag nämna att jag själv på så sätt upptäckte att Junior Brown skulle spela på en liten klubb jag tidigare inte kände till. Så håll utkik hela tiden!

 

Ni får heller inte glömma bort att gå på Grand Ole Oprys sena föreställning på lördagskvällen. Det är en höjdare bara att höra den fantastiska ljudsättningen. Det låter precis som på en CD trots att alla spelar "live". Det är också intressant att så hur väl alla byten av musikanter sker på scenen. Biljetter köper ni ute vid Grand Ole Opry i deras kassa, gärna någon dag innan.  Showen är 2,5 timme! Efter Opryn går man direkt till Ernest Tubb Midnite Jamboree en liten bit bort, där det är en timmes gratis underhållning, oftast med toppartister. Samtidigt passar man på att köpa lite countryCDs i butiken som är öppen trots den sena timmen. Här i Music Valley finns också några intressanta klubbar, men sedan jag var där för ett år sedan har det förändrats en del. Kolla upp klubbarna där! Blir ni hungriga, vilket jag förmodar, så ta en sväng ut till Murfreesboro Road eller Gallatin Pike där hittar ni ALLA typer av matställen, billiga som lite dyrare! Frukostbuffé kan ni äta på Shoney´s. Oj, jag längtar dit igen!

 

Gamla Grand Ole Opry (Ryman) invid Broadway har en del shower och dit måste ni självklart gå, det är klassiskt mark. Det nya Country Music Hall Of Fame är givetvis också ett måste om man är countrymusikfrälst. Här finns hela historien ändå från början. Mycket intressant! Kör sedan en sväng upp till Music Row och kolla in alla skivbolag och studios som ligger där. Käka en Arby´s rostbiffsburgare! Supergott! Se även Henning Kocks och Hans Roséns artiklar i tidigare Nyhetsbrev om Nashville.

 

Beträffande Austin så finns här många klubbar bl a  Little Ginny´s Longhorn, ett litet ställe som egentligen är osannolikt. Här kan ni lyssna på Dale Watson och andra kanoner både på kvällar och mitt på dagen på söndagen. Kolla självklart in Cornell Hurd Band på Jovitas och även Broken Spoke som kan ha fina akter. Fler klubbar finns också och kolla upp även staden Granger och Cotton Club. Ett kanonställe! Åk gärna till Luckenback och Fredricksburg en bit utanför Austin och du grabbar……..glöm inte att äta mat på Sirloin Steakhouse i Round Rock strax nord om Austin. Och samma sak gäller i Austin, kolla in gratistidningarna och se vad som annonseras. Man vet aldrig vad som dyker upp. Ett bra tips är också att passa på att se Fort Worth och Cowtown. Där händer alltid mycket roliga saker. Om du har KK nummer 2 och 3 – 2002 och  1 – 2004 så kan du läsa om mina resor  i Texas. Där finns många bra tips på klubbar och bra matställen. För man blir alltid hungrig i USA, då utbudet av god mat är enormt. I övrigt så måste ni ju klä upp er som cowboys och det gör ni lämpligast hos Sheplers som finns lite överallt i Texas.  JL.

 

Hej Janne,

Jag spelade in serien Lost Highway som SVT visade men missade det första avsnittet. Nu undrar jag om det finns någon som läser ditt nyhetsbrev som har det avsnittet inspelat och kan tänka sig att låna ut det för kopiering.

Thomas Hydén,  Radio 94,3

Välkommen till country öppet hus

Onsdagen den 21/9 kl 16 - 21

Vallatorpsvägen 206 i Täby (Buss 611 från Mörby C till Erikslund).

Min hemsida

http://haggstrom.info

är uppdaterad med skivnyheter. Jag har lagt in smakprov direkt i listan då skivtiteln är en klickbar länk. Gå in under CD´s och NEW.

Bear Family nyheter finns dels under BOXES och CD´s samt DVD. Även oktoberutgåvorna finns med.

Jag finns även på Sunjays skivmässa i Solnahallen lörd den 1/10 kl 10-16

Hälsn

/Hasse Häggström

hans@haggstrom.info

 

A Six-Pack To Go. Micke Jeppson och Daniel Uppström spelar den bästa countryn som någonsin pressats på vinyl.

A Six-Pack To Go fyller i dagarna fyra år och det firar vi med ett jubileum på Mondo lördagen 24 september. Vi kommer spela fyrfaldigt bättre musik, ha fyra gånger roligare countryquiz och ha fem gånger så tuffa priser. Som alltid, fri entré och allt det bästa från våra hjältar Hank Thompson, Loretta lynn, Johnny Cash, George Jones, Louvin Brothers, Tammy Wynette, Red Simpson, Buck Owens, Kinky Friedman, Merle Haggard, Johnny Paycheck, Bob Wills, Ernest Tubbs, Hank Williams, Frankie Lane, Roger Miller, Ferlin Husky m.fl... Välkommen! www.six-pack.has.it

 

Söndag 18 september, TV2, kl 23:05

Countrygalan i Nashville 2004 (00:35)
Den årliga galan från Gran Ol' Opry i Nashville. Inspelad i november 2004. På scenen: Brooks & Dunn som även är värdar, Kenny Chesney, Sara Evans, Alan Jackson, Alison Krauss och Brad Paisley. Repris från 5/1. [5300944]


Capital Country finns numer att höra på www.sprayradio.com Kolla in ! 
Hälsningar,

Urban

 

These tracks has just been added to

http://www.live365.com/stations/countryhighway

Jan Howard - Country Music Time (Interview plus three songs)

Vince Gill - High Lonesome Sound (Live from IBMA Awards Show)

Larry Corle & Lonesome Standard Time - Murder on Music Row (Live from IBMA Awards Show)

PK

 

QUESTION: I heard on the radio that Waylon’s widow was performing with his band. Do you have any information on that?

ANSWER: The October 28th American Diabetes Association Gene Therapy event at the Factory in Franklin, Tennessee will feature Jessi Colter with Waylon Jennings' Waymore Blues Band. Gene Therapy honors the memory of songwriter John Jarrard, who like Jennings, died from complications of diabetes. Tickets are available from Devin Bradford at (615) 298-3066, ext. 3334.

 

QUESTION: I heard that Ralph Stanley was recording with Josh Turner. Any information?

ANSWER: Josh Turner and Ralph Stanley recently recorded a song called “Me And My God,” for Josh’s next album, due for November release.

 

QUESTION: The old song, “Rockin’ Alone In An Old Rocking Chair” was my mothers favorite song. Do you know who wrote that song?

ANSWER: It was written by Bob Miller in 1932.

 

QUESTION: My aunt says that Jim Reeves recorded the pop hit song, “Moon River.” Is that true?

ANSWER: “Moon River” was a track in Jim’s 1964 “Moonlight And Roses” album.

 

QUESTION: There was something on radio about Earl Scruggs receiving some kind of special honor recently. Do you know what that’s all about?

ANSWER: Earl Scruggs and Alison Krauss were recent recipients of the Nashville chapter of the Recording Academy's 2005 Recording Academy Honors. The award recognizes outstanding individuals whose work embodies excellence and integrity and who have improved the environment for the creative community.

 

QUESTION: I heard that David Allan Coe has a new album. Do you have any information?

ANSWER: "Penitentiary Blues," an album he wrote and recorded more than 30 years ago, has been reissued by Hacktone Records and Shout! Factory, and includes Coe's 20-page guide to surviving in -- and out -- of prison. Coe recently celebrated his 66th birthday.

 

QUESTION: I was told by other well known Musicians that Elvis Presley never wrote a single song! Do you know if that is true?

ANSWER: According to Mae Axton-who co-wrote Presley’s “Heartbreak Hotel,” Colonel Tom Parker insisted that Elvis’s name be included as a co-writer of the song or he wouldn’t let Elvis record it. And that’s how Presley’s name came to be included on many of his records as co-writer—but that he never wrote a word of any of them.

 

QUESTION: Back in the 70’s, our local radio station played a record they called “One Man Band.” Do you have any information on such a record?

ANSWER: “One Man Band” was a 1965 Longhorn Records single by Phil Baugh. Phil died in 1990.

Phil Baugh var en fantastisk gitarrist och innovatör. Han hade en gitarr med 6 fotpedaler liknande en pedal steel, och kunde på så sätt förändra tonerna utan att flytta händerna. En form av "bender" alltså som MSA byggt åt honom. JL.

 

Bobbe's Nashville News,
Yet another great loss in our steel guitar community. Maybe not the most famous among the masses but definitely a true star among the professional players, was the great western swing steel player named Billy Braddy. He died on September 10th after a 3 month bout with cancer.

I met Billy in 1959 when he was working with the Western Starlighters out of Dallas, Texas. This big band was so incredible that it was being booked by Hank Thompson and Hank's band, the Brazos Valley Boys. It seems as though they were all hard care fans of the Starlighters.

I was in the Air Force and had just come back from being in town and walked through the main gate of the base and looked over to my right and there was a big 29 passenger Flexible bus with the name Billy Gray and the Brazos Valley Boys on the side. Since it was parked in front of the NCO club, I figured Billy and the band were appearing there. So I sauntered over to the front door of the club, walked in, heard the most gorgeous music I ever heard, looked over at the big stage and there was a 9 piece western swing band in full matching cowboy garb that would've made Roy Rogers or Gene Autry look like pikers.

Naturally, I looked for the steel guitar player and there he was playing a double neck birdseye maple, glistening Bigsby that has just been restored by Paul himself for the steel player, Billy Braddy. I watched in awe at their choreography arrangements and great musical expertise for about 7 songs until they took a break. I went up to the bandstand and introduced myself to Billy, shook his hand and that was the beginning of one of my most treasured lifelong friendships. He invited me to Dallas to visit him at any time and said that when I got out of the service he'd make sure that I had a good job in Dallas. He lived up to this statement.

Four years later, in the summer of 1963, I moved to Dallas with a truckload of steel guitar castings, birdeye maple and machine tools with the intentions of starting a steel guitar manufacturing facility. The first person I talked to about being a partner was Billy Braddy himself. He said "Let me think about it. I'll let you know in a week."

So a week later I called him back and was dismayed to be turned down. So my quest was on to find someone else who would be interested in promoting my forthcoming product.

As most of you know, the company that I started, went on to become one of the largest steel guitar companies of all time. Yes, I ended up with two other partners, not one. This is a separate story in itself and encompasses many twists and turns but no telling how history would have been changed had Billy said, "Yeah, let's build steel guitars."

Mr. Braddy's death this week has caused many a tear to be shed in Texas and anywhere his shadow had been cast.

Bobbe Seymour


 

Det mina vänner är vad jag hade att förmedla denna torsdag!

Något att fundera över kanske!      Janne Lindgren

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: steelguitar@swipnet.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 077             18  september  2005  

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på www.vingar.se eller www.country.vingar.se

  mitt senaste Nyhetsbrev slängde jag iväg lite kommentarer angående Anders Brundells fråga om Jill Jonsson verkligen är country. Det är inte bara jag som har tyckt som ni kan se här nedan, utan det har kommit in en bunt mail angående detta ämne. Bra att ni engagerar er pojkar och flickor för visst är det roligt att få läsa om lite olika åsikter. Musik är sällan så enkel att man kan dra raka linjer och fastställa vad som är fel eller rätt. Man måste acceptera att alla människor har sitt sätt att se på saker och ting. Kunskap i musik får man genom mångårigt lyssnade och läsande i genren man är intresserad av och ibland skulle man önska att unga människor som nyligen upptäckt countrymusiken ville lyssna lite på oss "gamlingar". Men det är en önskedröm och den går säkert inte att uppfylla. Men jag gör mina försök som ni säkert har märkt! 

 

Här kommer mitt Nyhetsbrev!

 

Janne Lindgren

 

 

Hej Janne!
Tänkte ge mig in lite i diskussionen om vad som är country och inte. Har ofta funderat om det är likadana diskussioner bland sådana som t.ex. diggar blues, eller annan form av musik. Det kanske är så, det vet jag inte. Som du vet så lyssnar jag även på annan musik, och kan njuta lika mycket av det, men, när det kommer till country, då ska det banne mig vara country och inget annat. Så det där med att Jill Johnson skulle vara country, glöm det!
Sedan må hon, eller någon annan som utger sig för att vara country, sjunga hur bra som helst, men country, aldrig! Exempelvis så har ju icke helt okände Paul McCartney spelat in plattor i Nashville med bl.a. Lloyd Green på
steel. Skulle det då göra McCartney till en countryartist? Sedan kan man ju erkänna att det finns en del både manliga och kvinnliga som sjunger country, som kanske inte har världens bästa stämmor, men country är k-ä-n-s-l-a! Har också ofta funderat på just musikernas berömmelse, eller snarare, brist på berömmelse. Finns det egentligen några mer underskattade musiker än just sådana som spelar country! "Tre ackord, det kan väl vem som helst lära sig"!
Jodå, det kan nog även jag, men sedan gäller det ju "bara" att kunna behärska sitt instrument också! Är det någon som läser detta som skulle kalla Emmons, Green med flera, för musikaliska nollor? Jag vet att diskussionen om country, eller inte country, kan pågå i evighet. Det handlar väl kanske till sist om tycke och smak. Jag blev inte speciellt glad när dom
drog in en hel symfoniorkester på Ray Price´s plattor. Den rösten, stråk-komp, är det country, eller inte? Lämnar det upp till var och en att avgöra, men för min del så föredrar jag Ray Price med steel och fiddle!
Några ord om den årliga CMA-galan som vi "får se" här i SVT. Jag skulle nog skämmas ögonen ur mig om jag stod där och tog emot ett pris som årets sångare,eller annat pris, med tanke på vad som framförs på den galan!!
Country? Absolut inte hos mig!! Ja, det var några tankar från en diggare som lyssnat på denna fina musik i ett 40-tal år. Musiken kallas för COUNTRY!!
Hälsningar
Lars-Eric "Daris" Darefors
Tack Daris! Inom alla musikformer förekommer diskussioner om vad som är rätt eller fel inom just deras gebit. Countrymusiken inget undantag! Beträffande musikanter så har du självklart helt rätt, de är underskattade. Men i Nashville finns de allra bästa och utan dem hade staden aldrig blivit vad den är idag. Nollor är de svenskar som tror sig veta att det är "lätt" att spela countrymusik och därför rynkar på näsan åt  musikformen. Jag har träffat på alltför många sådana allvetare under mina 45 år i branschen.  JL.

 

Hej Janne!
Måste börja med att säga att jag beundrar ditt arbete för country i Sverige, tycker också att du är en oerhört kunnig musiker.
Efter allt beröm kommer här lite kritik. Har som medlem i SCC, och denna maillista, följt debatten om vad som är country med stor förfäran. Det känns sorgligt att vi countryälskare ska sätta oss över musikers egna bedömningar. Visst kan jag väl hålla med dig Janne i mångt och mycket, framför allt när det gäller rockband som svänger mot country när det är "inne", eller sådana som Shania som gör disco av allt. Men faktiskt är det ju som så att korsbefruktande är det som har hållt vår musikstil levande, se på Hank W. och hans influenser från blues, eller varför inte Haggard's kraftiga jazzinfluenser. Allt detta har ju hjälpt countryn framåt, och jag anser att artister som Travis Tritt, med sina rockinfluenser, och Todd Snider, Robert Earl Keen m.fl. singer/songwriters i sann Kristofferson/Nelson-anda tar countryn till nya nivåer.
Däremot finns det en styggelse i svensk country, som alla country-puritaner verkar ha överseende med, nämligen dansbandens urarmning av countryn. Det känns som att vilket talanglöst dansband som helst kan slänga in lite steel och få kallas country. Är inte detta värre, då det ju inte leder till utveckling utan bara till utslätning?
M.v.h.
PärAndersson, par.andersson@consultant.com

Korsbefruktningen är inte så dålig i sig, men det beror på vad man parar ihop och hur många delar av varje musikstil man tar i soppan. Ibland kallar man saker och ting för countrypunk, countrypop eller countryrock o s v.  Det är ok så länge den nya musikformen verkligen innehåller delar av country. Dessvärre är så sällan fallet, men man gillar ordet country och därför används det helt felaktigt. Men jag håller med dig och gillar artister som Travis Tritt, Dwight Yoakam och Joe Diffie med flera, trots deras tydliga rockinfluenser. Men det är inte fel att blanda in lite rock i sin repertoar, countrymusik och rock&roll härstammar ju från samma mamma (för att vara lite skojig). Jag gillade redan Buck Owens och hans rockiga gitarrist Don Rich på sin tid och det var bl a han som ledde countrymusiken åt det hållet. Alltså lite modernare "twang" i spelstilen. Det har countrymusiken inte förlorat på, tvärtom!

 

Beträffande dansbanden så har du helt rätt! De har anammat countrymusiken och upptäckt att den är mycket kommersiellt gångbar. Nästan alla bra countrylåtar som skrivits har spelats in av dansband. Att det har blivit utslätat beror givetvis på de producenter som varit inblandade. De har adderat lite av sitt eget tänkande i countrymusiken och har på så sätt förändrat grundidéerna, oftast till det sämre. Åtminstone upplever vi countrydiggare det så. Jag har själv medverkat på hundratals dansbands plattor men jag kan inte ta på mig något ansvar för hur helheten i slutändan har låtit. Som musikant har man inte mycket att säga till om utan gör bara vad producenten vill att man ska göra. Ibland är det roligt, ibland inte! JL.

 

Hej Janne!

Tack för dina intressanta nyhetsbrev. Mycket roligt att en musiker av din kaliber ger oss insikt i din vardag på ett så personligt plan.

Jag är full av beundran för dig och den musik du framför.

Dock vill jag komma med ett inlägg i de återkommande diskussionerna om vad som är Country.

Min åsikt är att countrymusiken ständig förändras, kanske på gott och ont, men dock går vidare.

Instrumenten förändras, saker dras mot det digitala, Influenser kommer in från andra stilar. Nya artister kommer och går på löpandeband.

Och skivbolagen sitter givetvis fortfarande på sina höga hästar och vill kamma hem storkovan, trots den digitala revulotionen.

Men att säga att detta är country och detta är inte country, och fixeringen härvid tycker jag har blivit överdriven.

För mig handlar inte country om att det finns fiddle och steel i sättningen.

Jag tycker att det är själva känslan i melodierna och framförallt texten.

En countrytext är nästan alltid en intressant historia och inte Rock´n Rollens utfyllnings smörja ……baby baby yeah. typ!

Det bästa texterna är djupt gripande och man känner sig delaktig eller till och med omsjungen!

Att sen det kanske är Garth Brooks. Keith Urban eller Jill som framför den tycker jag har mindre betydelse.

Visst kan man väl ändå känna countryns mening….. eller?

Dessutom anser jag att modern s.k. popcountry är en väldigt bra inkörsport till lite mer klassisk country.

Man så att säga hittar djupet efter hand,

Så har det i alla fall varit för mig.

Som många vet finns det flera grenar av country i USA i dag.

Bl.a. Austin med band som Uncle Tupelo, Whiskytown och Son Volt som alla påstår sig vara mycket mer country än Nashville.

Visst det är en hårdare stil men texterna och dess ursprung kan man inte förneka.

Min fråga i debatten är då givetvis är detta country?

Hursomhelst. Det viktigaste är. Följ era hjärtan! Country är högst personligt och det finns inget Stetsontvång för att gilla bra musik.

Tanken är ju att vi skall hålla ihop och hålla fanan högt, och inte splittra vår gemenskap p.g.a. en genre fråga.

Vänliga Hälsningar

Patrik Krüger

Countryfan och gitarrist med bl.a. Martin Nilsson (country ????!!!...........njaäaaajee!)

 

Hej Janne!

(Jag har nog fallit bort från din e-maillista før jag får inte nyhetsbrevet längre… snyft...)

Ang. Countrymusik och Videos på nätet så kan jag tipsa om:

http://demo.angelalidin.com Jag har inte fått ut videona ännu, men de kommer. Sidan är öppen för alla.   Oagee har musik på http://www.oagee.no

Heidi Hauge har massa musik och en video på: http://www.heidihauge.com (man måste bli medlem, med det kostar inget) Liv Marit Wedvik kommer med ny CD ny, musik och framför allt video finns på http://www.livmaritwedvik.no

En sak till... såg att jag var mycket spelad på svenska radiostationer. Jag skulle väldigt gärna vilja ha kontakt med dj:s som spelar min musik :-)

Kram från Telemark och al!

http://angelalidin.com

PS! Lillian Askeland gav ut ett ”25 beste” album i början av året och släpper snart ett nyinspelat album med Countrysnakes. Bjøro Håland släppte ett album ifjol och Ottar "Big Hand" Johansen är väl alltid lika aktuell? DS!

Tack Angela för denna info! Jag har även registrerat dig igen för mina utskick! Hoppas att du funkar nu!  JL.

Till Thomas Hydén ang. Lost Highway i senaste nyhetsbrevet från Janne Lindgren

Hej Thomas

Jag har inspelat programmet Lost Highway som är lagt på dvd som du kan få mot portokostnad.

Kontakta mig via email så får du min adress.Min email hittar du på min hemsida:

www.rednote.se

Där hittar man för övrigt oxå Jannes privata sidor, samt bilder och ljudprover av Carolina Åkerlind

http://www.rednote.se/index6.htm

mvh

Kristian

 

Hej Janne och alla andra!

Vill bara meddela att Coyote Smile från Borlänge numera har en hemsida.

Håll utkik där efter bla SKIVSLÄPPSFEST för vår debutskiva STEEL TOWN. Preliminärt i Oktober-November i Borlänge.

Hälsningar Petri www.coyotesmile.se

 

Hej janne
jag vill inte påstå att jill johnsson är okej
hon lär nog bättra sig lite
hon slår inte rådberg mm
gunilla

 

Hej Janne -
Hoppas allt är väl med dig. Själv jobbar jag (tyvärr) inte längre på grammofonarkivet på Sveriges Radio, men väl inom samma företag. Jag sitter numera i växeln för SR, SVT och UR. Ett ganska trevligt jobb, eftersom det innebär skiftarbete -- ibland nattarbete -- vilket jag trivs fint med.
Saken är den att jag håller på & rensar upp bland allt gammalt bråte som samlar sig i garderoben hemma... jag har en massa country-tidningar som jag inte längre har plats att förvara hemma. Det rör sig mest om brittiska Country Music People och amerikanska Journal of Country Music. Just den sistnämnda är min personliga favorit av alla
countrytidningar, och jag har en del relativt tidiga nummer (vill minnas att de äldsta är från 1974), men jag är helt enkelt tvungen att rensa upp för att få plats med allt annat här hemma i lägenheten.
Vet du någon som kan vara intresserad av att köpa gamla tidningar? Alla tips emottages med största tacksamhet!
Ha det gott/stay country,
/Tommy C    <segerhuva@chello.se>

PS.  Kan du också passa på att nämna att jag har en packe med No Depression, förutom tidigare nämnda CMP och Journal of  Country Music. kanske kan vara intressant för någon.
Är någon intresserad av Tommys tidningar så hör av er direkt till honom!  JL.

 

Appropå tidningar! Gazetten som är Stockholm Country Music Clubs medlemstidning kommer i edra brevlådor i morgon eller på tisdag. Ännu ett supernummer, jag är imponerad och berättar mer om den i nästa Nyhetsbrev. Vill ni bli medlem i SCMC, vilket jag tycker ni ska, så är adressen www.scmc.se    JL.

 

Hejsan (återigen) Vänner,
Långt ifrån alla av er har lyckats öppna de bifogade filer jag skickade ut förra veckan. Visserligen hade jag en "dataexpert" som fixade till dessa filer, men vad hjälpte det för en del av er! Istället för att göra ett nytt försök ber jag er gå in på följande sida och  titta på vår reklam för arrangemanget:  www.countrykryssning.se  Vi ses på båten!
MMVH (Med Mycket Vänlig Hälsning)
Kjell Wärnevall

 

Johan Blohm "Reconsider Me" heter en CD jag fick för en tid sedan. Nu har jag hunnit lyssna igenom den och vill direkt inleda med att säga att jag gillar den. Visserligen finns här en del rocklåtar som inte faller mig i smaken men som helhet är plattan kanonbra. Gillar man Jerry Leestuket så gillar man den här utgåvan av Johan. Jag kan inte säga att Johan är en stor sångare och man hör det framförallt i de låtar som är mest country, men han har stor personlighet i rösten och det räcker för mig. Duetten med Eva Eastwood gillar jag och på "Down To My Last" får vi höra fint steelspel av engelsmannen  Gerry Hogan. "Rose Garden" tycker jag känns rätt onödig men alla kan inte tycka likadant. Om Johan och Refreshments låter så här bra på scenen och spelar så här mycket countrymusik så passar de utmärkt till att medverka vid country-festivaler.   JL.

 

QUESTION: I heard that Charlie Louvin is recording again. Do you have any details?

ANSWER: Charlie Louvin has been working in Buck’s Place in Hendersonville, Tennessee, recording a duet with G Bush. The results will be released on Country Country Records in early 2006.

 

QUESTION: The radio guys were talking about some girl named Lane having hit records back in the 80’s and now doing some kind of wildlife benefit. Do you know anything about all that?

ANSWER: Lane Brody placed eleven songs on the country charts between 1982 and 1986—including a # one duet with Johnny Lee, “The Yellow Rose,” in 1984. Brody’s 4th Annual Wildlife Benefit for Walden's Puddle will be held October 24th at the Gibson Theatre, and will benefit the wildlife rehabilitation center located in Joelton, Tennessee. Performers will include Vince Gill, Connie Smith and Marty Stuart.

 

QUESTION: I heard on the TV news that some guy named “Gatemouth,” who recorded with Roy Clark, had passed away. I’ve never heard of him. Do you have any information?

ANSWER: Clarence "Gatemouth" Brown was well known for his jazz, country, blues and Cajun music. He died September 10th in Orange, Texas, where he was staying with family members after leaving his home in Slidell, La., to escape Hurricane Katrina. 81 year old Gatemouth declined to undergo treatment after being diagnosed with cancer in 2004. After Brown left Louisiana, the hurricane reportedly flattened his house and flooded his car. He recorded more than 30 albums, including “Makin' Music,” with Roy Clark.

 

QUESTION: I know that Jim Reeves had a great version of the song “Am I That Easy To Forget.” But some other guy had a hit on that song before him. Do you know who?

ANSWER: Carl Belew wrote and scored a #9 hit on “Am I That Easy To Forget” in 1959.

 

QUESTION: Back in the 60’s there was a guy on radio with a record about “Don’t Give Up The Ship.” Do you know his name?

ANSWER: “Don’t Give Up The Ship” was a # 37 hit for Johnny Wright in 1965.

 

Hello fellow players,
As regular readers will recall, I pointed out three kinds of steel players. They are the road player, the studio player and the club player. Three or four people have reminded me that there's another kind of player and in my personal opinion, one of the most important player types of all, and that is the player who doesn't do any of the three things I've mentioned but uses his steel guitar primarily at home for his own pleasure and therapy.

I am even catching myself doing this more and more, even though at different times in my life, I have been categorized as one or more of the first three players we're talking about here. For several years of my life, I was a studio player, a road player and still took every club job that I had time to work here in Nashville. I never opened my steel guitar case in my house, except to do maintenance or inspections on it.

I am now finding that even though I'm around steel guitar at a minimum of eight hours a day, I still thoroughly enjoy having a steel guitar or two or three setup in my den and bedroom and tearing off a lick or two several times an evening. This obviously explains the pleasure so many people get from steel guitar. Steel guitar, as does playing any musical instrument, brings pleasure not only to the audience, but to the players themselves. How many homes in towns across the United States have pianos in them which will never be played professionally by people who will never play them professionally?

The steel guitar player who only plays at home for his own entertainment is every bit as important to me as any of my old, professional hero players are. As a matter of fact, some of my greatest friends in the world who may be excellent players, have not applied themselves to the professional world, but I hold them equally near and dear in my heart.

Many of them, since they are not professional players, can be much more interesting because they have a wider variety of interests than some of the hard core pros have.

Remember, we have discussed some fine players who are actors, astronauts, doctors and lawyers and are some of the finest of the professional world and it's very obvious they aren't playing steel guitar for a living, but instead, get immense pleasure from this weird instrument and undoubtedly, some therapeutic benefits also.

So here's category number four and probably the most important one of the bunch. I'm also realizing that there are many steel guitar players in the first three categories who will also fit into this fourth category and when they aren't playing for a living or under the pressure of producers or T.V. cameras, still enjoy their steel guitar at home. The key word here being "ENJOY". So don't ever think that because you're not a professional that you're not important to the world of steel guitar or to me.

Your buddy,
Bobbe Seymour


 

Så fick jag ihop lite nyheter även denna söndag! Ha nu en fortsatt fin dag och kommande vecka!

 

Janne Lindgren

 

En sen nyhet:

 

Hej Janne,

Pilgrims releaseparty på fredag 23/9 börjar kl 19.00 på Röda Sten i Göteborg, inte kl 18.00 som jag skrev tidigare.

Ingen entréavgift.

Mvh

Jan Andersson

Dusty Records

Alla i Göteborgstrakten kommer självklart! JL.

 

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: steelguitar@swipnet.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 078             22 september  2005  

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på www.vingar.se eller www.country.vingar.se

 Jag tycker veckorna går förfärande snabbt och att det är höst nu kan vi märka på morgontemperaturen, + 4 grader häromdagen i Skärholmen. Igår kväll hade vi sammanträde i ölklubben i min studio. Ja, vi studerade ölet på lite närmare håll!

 

Jag lovade att berätta lite mer om Gazetten, Stockholm Country Music Clubs medlemstidning. Från förra numret har tidningen blivit ett magazine med läcker design och mycket innehåll fullt i klass med Kountry Korral. Redaktionen med bröderna Ryttman i spetsen har gjort ett superjobb och här finns djupgående artiklar med Bobby Flores, Johan Blohm, Teri Joyce, Don Redmon Band och Red Hot Rats. Därtill artiklar om Lida Countryfestival, Furuvik med flera. Kenneth Friberg skriver om bluegrass, en musikform som inte skrivits mycket om tidigare i Gazetten. Man har också en hel del annonser med och givetvis ett kryss, ett countryrecept och lite annat smått och gott. Till kommande nummer vill jag gärna se lite spridning av skivrecensionerna så att flera tycker och tänker. Risken är annars att alla recensioner blir stöpta i samma form. Det är egentligen det enda jag hakar upp mig på. För övrigt är Gazetten bara helt otroligt bra! Hemsidan till SCMC är www.scmc.se 

 

Jag pratade just med Uffe Sterling (i måndags) som varit tillsammans med några kamrater i både Nashville och i St. Louis. Han berättade att Nashville var fantastiskt men att de höll sig mest på Broadway där många ställen ligger. The Station Inn, Grand Ole Opry och förstås besök på Country Music Hall Of Fame fanns även på deras schema. Bobbe Seymour fick också besök av herrarna. Sedan begav de sig till St. Louis och Scotty´s Steel Guitar Convention där de såg alla otroliga steel pickers. Bl a så var Paul Franklin där vilket är något ovanligt. Många är så skickliga att man lätt får mindervärdeskomplex efter besöket där. Skönt att ni är hemma igen killar!  JL.

 

Så ser jag att debatten om äkta country respektive country under falsk flagg har kommit igång igen, och det är ju bra. Jag hoppas dock att du har fel när det gäller countryns framtid. Det finns rätt många lyssnare  - både unga och gamla - som är gediget kunniga och har bra smak för äkta country, och jag hoppas att de kan lära sig litet civil olydnad av vilda vänstern - iaf så mycket så att de kan göra livet lagom surt för arrangörer som nonchalerar dem i framtiden!
De människorna är iaf de enda som kan rädda countryn kvar inom svensk livemusik, men risken är väl tyvärr att de är litet för väluppfostrade och tystlåtna för att säga ifrån ens när det bara är menlös lallande countrypop och var-är-öronpropparna-taggtrådscountryrock kvar.
Hdg!
Anders Brundell

 

Hej Janne
Och tack för dina nyhetsbrev, dom är mycket uppskattade skall du veta! Jag tänkte bara tala om att jag häromdagen fick ett paket modell större från mina vänner Bosse & Anita Andersson i Vetlanda, med alla deras CDn. Allt är ju inte countrymusik som Bosse & Anita gör, eftersom det mesta är gospelbaserat, men det är oerhört positivt och trevligt. Många låtar är ju countrymusik i botten, men med egna texter, och det gläder mig att se och framför allt höra en viss Janne Lindgren på steel på de flesta av låtarna. Det höjer countrykänslan flera snäpp! Jag kan rekommendera en lyssning!  Mvh//Ole Romin
Bosse är en sann countryvän och älskar att sjunga sina låtar i kyrkor och på marknader. Jag har jobbat mycket med Bosse och Anita både på platta och "live"!  JL.

 

Hej, Janne!
Jag har letat överallt men kan inte hitta något ställe i Sverige som säljer DVD:n "On the road again", med Highwaymen. Hoppas nu att du kan hjälpa mig med var jag kan köpa den, finns den på nätet? Vad kostar den? Vore smidigast om den fanns i Sverige.  Tack på förhand! The road goes on forever..........
Mvh Daniel

 

Hej Janne!

Allt väl? Den här är till salu! Kan det va nåt? CD-skivan är i nyskick.

Johnny Cash Roads Less Travelled  Pris: 150:-

http://www.cmt.com/artists/az/cash_johnny/277375/album.jhtml

Mvh Bengt, Nacka,  Medlem i SCMC bengt1969@yahoo.se 

 

Hej Janne,

Uj, vad du tar i!!!! Det som gäller A Brundells fråga angående Jill J. Har sett en bild av henne i en tidning med en hatt av märket STETSON. Hur vet jag att det var en Stetson? Jo, i framdelen av skullen stod det Stetson. Med andra ord hon är väl sponsad av den firman som tar in Stetson eller någon av dess återförsäljare. Min Stetson har namnet inne i  hatten, mycket snyggare. Hon sjunger bra, men jag kommer inte att investera i någon skiva med henne. De amerikanska kvinnliga sångartisterna låter mycket bättre. Jag har väldigt bra kontakter med personal på öron, näsa, hals avdelning på sjukhus. De kan häller inte förklara varför amerikanska kvinnliga artister låter bättre. Amerikanska och kvinnliga  sångerskor skall vara lika i halsen. Även jag har spelat in i Nashville, eller rättare sagt i Mount Luliet på Bradly´s Barn. Det var när jag var hos Jeff Newman på hans College. Vi fick använda oss av Jeffs fantastiska backgrunder. Jag valde ”Bubbles in my Bear”. Så att spela in där borta är inget att stå efter. När ett trädgårdsverktyg (kratta) som jag har fått gjort det. Använder boots modell Texas Imperial, tillverkare Texsas Boot Company, när det är paus i musik vilar jag armar på en  paddad dyna på en MSA Vintage  XL, SD-10, 3 + 4, tillverkad i Dallas, Texas, syns på skivfodral MLP 1257, som dammskydd används en Texas flagga, är det att vara country?

Jerry Williams har ju sjungit in ”Last Date” på  -60 talet. Den låten är förknippad med diverse gitarrgrupper, typ Spotnicks mm,mm. Men inte är väl han country?

Skojigt att du lägger märke till Svenne Rubins från Vansbro. Men kom ihåg att BJÖRN SKIFT har spelat in ”SALLY VAR EN REKO BRUD”, han är väl större än Svenne R. Och det gjorde Björn långt före Svenne Rubins ens hade startat orkester (S B firar 25 års jubileum nästa år).  Björn är väl inte country, men en stor artist det är han med gorilla kör osv. (Oj vad tiden går, Hook’d on a Feeling.)

Olle Jönsson måste väl vara country. Han använder också boots när han spelar. OCH från slutet av april så har han den kaxigaste stolen att sitta på för ”trummisar”. Stolen är en sadel stol med sadel horn och stigbyglar. Du vet ju vad jag sysslar med därför vet jag denna kuriosa. Be att få prova stolen om ni går på dans med Lasse Stefanz.

Kul att  SVT sänder CMA’s show i repris…… Men hade de väntat i några veckor så hade SVT kunnat sända året show istället. Har de inga chefer, ekonomer eller annan personal med hjärna???????? Bara slänga pengar i sjön,,,,,,,,,,,,,, vi är jätte snälla, eller?

När man sticker ut hakan som jag har gjort här, så bifogar jag min E-mail adress.

Mvh  Bosse i Dala-Järna

Ja, det är inte alla förunnat att ha fått spela "bubblor i björnen" i en amerikansk studio. Han hade säkert käkat för mycket ärtsoppa?! Björnen alltså! Men skämt åsido så har du förmodligen rätt angående hatt och boots och Jill. Jag har varit i många cowboyaffärer i USA och tittat på tusentals hattar, men aldrig sett firmamärket utanpå hatten! Beträffande Jerry Williams så har han faktiskt spelat in George Straits hit "I Just Want To Dance With You". "Last Date" skrevs och spelades av Floyd Cramer och var en jättehit 1961 så den förknippas med honom och inte med någon svensk grupp. Om nu Björn har spelat in "Sally Was A Good Old Girl" så kanske det blir han som är nästa stora countryartist på våra festivaler? Fast när nu Olle Jönsson även har en sadel att sitta på under sitt scenframträdande, då är det ju köpt…… det blir Lasse Stefanz på många countryfestivaler nästa år! Yes! Vi vanliga enkla countryband kan väl lägga ned för trots vår äkta countrymusik inklusive hatt och boots får vi ändå inga jobb! Och tänk om SVT varit lika aktuella med rapporteringen av katastrofen i New Orleans som att visa countrygalan från USA, då hade vi inte vetat vad som hänt i den staden ännu! Din emailadress lägger jag inte ut då jag gärna vill ha eventuella svar direkt till Nyhetsbrevet i stället! Fortsätt gärna med hakutsträckandet!  JL.

 

Ligger i som bara den nu när jag står inför mitt eldprov. Det är mycket väggyta som skall fyllas till min utställning i september. Ni är hjärtligt välkomna till min vernissage lördagen den 24:e september kl 11-16 Galleri Hagman, Bellmansgatan 9 (Hornsgatspuckeln) i Stockholm. Hälsningar Kjelle Isaksson

Kjelle är f d sångare i Country Minstrels och var med på den tiden då vi låg på Svensktoppen (Kom Igen I Morgon, 1966). Hans tavlor är jättefina och har ni tid så ta en sväng på lördag och kolla in.   JL.

 

Tack Dottie för att du sände DVDn! Det ser bra ut!  JL.


QUESTION: The radio guys were talking about the guy who first discovered Loretta Lynn had passed away. Do you have any information?

ANSWER: Don Grashey was a member of the Canadian Country Music Hall of Fame. He died in Thunder Bay, Ontario, on Sept. 12th. Grashey "discovered" Loretta Lynn and her first record releases were on his Zero Records label. He was 79 years old.

 

QUESTION: I heard that Marty Stuart was now recording gospel music. Is that true?

ANSWER: Marty Stuart's first gospel album, " Souls Chapel" is now in stores. He has also just received a Lifetime Achievement Award for Performing from The Americana Music Association.

 

QUESTION: Whatever happened to Leona Williams? Has she quit singing?

ANSWER: Leona Williams begins her second tour of Ireland September 24th - October 4th. Some of the best country music ever recorded is her “Honorary Texan” CD album. For information and copies go to: http://www.hillbillyhits.com/hotrecords/leonawilliams.html

 

QUESTION: Back in the 60’s, there was a record on the radio by a guy singing “Here I’m Drunk Again.” Do you know his name?

ANSWER: “Here I Am Drunk Again” was Clyde Beavers first chart single It peaked at #13 in 1960 and was charted for 16 weeks.

 

QUESTION: Many years ago there was a song on the radio by a lady about “Is Willie Willing?” Do you know her name and what happened to her?

ANSWER: “Are You Willing Willie” was Marion Worth’s first chart single. It peaked at # 12 in 1959. Marion (real name: Mary Ann Ward) passed away in 1999.

 

QUESTION: Many years ago my grandfather used to hang around recording studios in Dallas, Texas and Nashville, Tennessee and several times he mentioned a guy named Don Law. He said that Law was an important man in country music in those days. Do you know anything about him?

ANSWER: Don Law was a very important man in country music. He was head of Columbia Records country music division during the 1950’a and 60’s. He produced recordings by many of the artists of that day including Carl Smith, Ray Price, Lefty Frizzell,

Johnny Cash , Johnny Horton----and many others. He died in 1982.

 

QUESTION: Will you please settle an argument. My brother says that Merle Haggard recorded the Ernest Tubb hit song, “Walking The Floor Over You.” And I say he didn’t. Who is right?

ANSWER: Whatever you wagered on that bet…get ready to pay up. “Walking The Floor Over You” was a track in Merle Haggard’s 1965 “Strangers” album.

 

Hello fellow players,
I have some interesting observations on the entertainment business and the world of steel guitar from having been directly involved in both for the past 50 years. I have seen the many changes that have taken place in both and due to the fact that the population has more than doubled in the past 3 decades, I'm sure that has something to do with these changes.

Remember the days when there were principally only five extremely famous Hollywood actresses and about the same number of male actors? The women were Marilyn Monroe, Jane Russell, Lauren Becall, Rita Hayworth and I would say Betty Grable. The male actors were Jeff Chandler, John Wayne, Humphrey Bogart, Jimmy Stewart and Gary Cooper.

Back in these days in steel guitar, our focal points were Jerry Byrd, Don Helms, Joaguin Murphey and this was about it. Soon after came Buddy Emmons, Bud Isaacs, with Jimmy Day not far behind. These were the focal points of all the steel players in the United States.

Now, look at the hundreds of actors showing up on my television screen 24 hours a day. More than I can ever hope to keep up with. Many of these are fine actors and actresses who love their craft and care about doing a great job more than how much media coverage they can get through antics in their personal life, but still, there are so many.

In steel guitar, we have many, many more great steel guitar players who we can look up to and admire for their ability, than we had in the 50s. Not to diminish what these great pioneers in the steel guitar world accomplished, but some of the players we have today are astounding steel guitarists. However, since there are many other great steel guitarists of equal abilities, these individual players will never attain the notoriety that Curly Chalker or Buddy Emmons did in the 50s. This is not to say that their abilities are not equally as astounding, but the world they're playing in today is much larger. Things are different today in the world music and entertainment.

Those of you who remember the 50s and 60s will understand what I'm saying here. Remember the days when you would drive 500 miles because you heard Ray Price was playing a dance and you knew that Buddy Emmons would be there and so would all the other steel players within 500 miles? Nowadays, there are many good steel players working the road but the music they are playing and how free they are to improvise and play what they themselves feel makes going to see them somewhat less than exciting.

Things have truly changed in the music business and have changed in our world of steel guitar. Most things are better today. We have many more great players in our world, we have television that we can see steel guitar on continuously and we are blessed with having the internet where we can talk to most of the steel players that we admire and can learn from great video tapes and the internet provides the ability to track down any CDs or vinyl albums that we can't find locally. Yes, it's a lot bigger world we're in today and things have gone in a very good direction for the steel guitarist in general. We have many focal points now all of which are worthy of our acclaim.

When it comes to Hollywood and actors and actresses, I personally feel there is a lot of immature stupidity, but I also feel that there are some great performances being filmed.
Fargo, Slingblade, Daddy and Them are all movies that were done on a financial shoestring. They were great because of the talent and craftsmanship of those involved, rather than the bells and whistles of special effects. This shows me that talent still wins out and it's not always how much money you throw at a project.

So it is with steel guitar, it's always the talent that shows through, not how big the bus is or what clothes you wear. See, it's a different world out there today. It's still wonderful, it's just different.

Not long ago we only had 3 channels to look at, ABC, NBC and CBS. Today most of us have at least 200 cable channels and millions of sites on the internet which we can probe. The world of steel guitar is expanding just like everything else in the world. There are more avenues of information.

Look at the choice of brands of steel guitars we have today. The wonderful amplifiers that are finally available to us and most of all, the many different ways we can learn to play this wonderful instrument. DVDs, CDs, video tapes and CMT along with all the players who you get a chance to see in concert and at the local bar. When I started playing steel guitar many years ago, the only thing we had was the occasional 50,000 watt radio station that we could only pickup on a cold, winter night.

Back in those days, we only had 3 or 4 steel guitarists who were the focal point of our interest. Today, the world seems to be covered with truly great steel guitarists. Yes, our whole world of steel guitar has gotten much bigger, much more interesting and obviously, we have many more great players to admire.

The beginning player today has hundreds of great players which to model and learn from. He has a choice of many, many styles and many different approaches to music from Rusty Young to Jerry Garcia, to Tommy White and Paul Franklin and many legendary players in between.

 Your buddy,
Bobbe Seymour

 

Just inkommet!

George L´s strings för E9th och C6th

George L´s strings för Dobro (A-tuning)

Goodrich Volume Pedal model 120, den populäraste av alla

Goodrich Volume Pedal L120, likadan som ovan fast lägre

Goodrich Volume Pedal LDR2, (ej potentiometer) en kanonpedal som många använder idag på grund av den jämna kvaliteten.

 

Carolina Åkerlinds "Love Me" fick lysande kritik i senaste Gazetten. Hela 4 ölsejdlar vilket betyder en topplatta! Köp den hos undertecknad idag!

 

Om ni missade mitt Country, Country Music i tisdags så har ni chansen att lyssna igen även på lördag mellan kl. 15.00 – 16.30 på Radio Lidingö 97.8. Gäller om ni bor i Stor-Stockholm alltså!

 

Ha en fin kommande helg så hörs vi snart igen!

 

Janne Lindgren

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: steelguitar@swipnet.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 079            25  september  2005  

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på www.vingar.se eller www.country.vingar.se

 

Tack tack!
Tack Janne för dina berömmande ord om "nya" CountryGazetten. Med stolthet
kan jag säga att jag, efter en del letande, lyckats hitta dessa
fantastiska personer som utgör redaktionen. Det här var vår andra
produktion och man måste ju hela tiden jobba på förbättringar och all
positiv kritik är välkommen. Nu är det ju också avslöjat varför Kenneth
Friberg har smygit i buskarna med sin kamera. Årets julklapp - vår
kalender för 20-års jubilerande SCMC år 2006 - kommer snart från
tryckeriet! Första beställningen är redan gjord! /Septemberhälsningar
GunSan
Du har sannerligen hittat rätt personer! Grattis!  JL.

 

Jag tittade på CMA Award Show som visades igen på SVT. Kul att man visar en så förnämlig countryshow på vår statliga television och två gånger till och med. Jag blev positivt överraskad att t ex Gretchen Wilson gjorde en så bra låt och det hoppas man på att många ungdomar också hörde, att hon också kan sjunga riktigt bra country alltså.  Många andra artister spelade upp bra countrymusik, inte bara de allra kändaste som Alan Jackson, George Strait och Brad Paisley utan även Sara Evans bidrag som var fantastiskt, ja, kanske det bästa under hela kvällen. Visst fanns det saker som inte borde ha funnits med i en countrymusikgala men överlag var det ganska bra material. Roligast för mig var att det fanns en pedal steel med i nästan varje band som spelade. Det är väldigt positivt trots att man ibland knappt hör steelen, men sånt är jag van vid. Tänk alla inspelningar jag varit med på men då jag lyssnat på slutresultatet så har jag ibland undrat varför. Jag menar varför ha en steel med då man ändå inte tänker låta den höras! Nåväl, tänk om vi nu kan få se den kommande CMA Awards lite snabbare den här gången. Någon av er läsare kanske jobbar på Sveriges Television och kan tipsa om att vi är ett gäng diggare som gärna vill se showen ganska omgående. Tack!  JL.

 

Country Post innehåller nu ett länkbibliotek avsett för musikutövare. Om ni vill vara med där, skicka epost till bjeb@telia.com  Tidningen uppdaterad 22 sept-05.
Björne

 

Alldeles för lite SVENSK countrymusik i radio, TV och tidningar!!!
Många av oss countryentusiaster har synpunkter på att det spelas alldeles för lite countrymusik i radio och TV. Och så är det ju! I TV lyser countrymusiken nästan helt med sin frånvaro, så när som på serien "Lost Highway", som sändes för inte så länge sedan, och det årligen återkommande korta sammandraget av galan i Nashville. I riksradion och i de kommersiella radiokanalerna är det lika dåligt. Countrymusiken verkar vara bojkottad i alla dessa kanaler. Konstigt, eftersom countrymusiken bevisligen är väldigt populär bland den breda allmänheten och i alla åldersgrupper.
Undantagen hittar vi hos en hel del närradiostationer, uppskattningsvis cirka 30 stycken, bland andra Radio Lidingö 97,8, Radio Haninge, Radio Viking, Radio Sigtuna, Radio Hagfors, Radio Falköping, Svalövs Närradio, m.fl.

Många av oss countryentusiaster har också synpunkter på att svenska countryartister och -band inte får tillräckligt med utrymme i media, radio, TV och spelningar på festivaler och arrangemang. INTE ENS i specialtidningar som t.ex. Kountry Korral och i de countryprogram som sänds på vissa av närradiostationerna uppmärksammas svensk countrymusik i någon större utsträckning! Visst är väl det jättekonstigt, eftersom en del av de personer som jobbar med countryprogram och -tidningar ofta kritiserar svenska arrangörer för att inte i tillräcklig utsträckning engagera svenska countryartister och -band!

Jag hör definitivt till dom som tidigare har kritiserat arrangörer av country-festivaler för att inte gynna svenska countryartister och -band, utan istället tagit hit för den breda allmänheten helt okända amerikanska artister och band. Den gångna sommaren var det dock betydligt bättre! Många svenska countryartister och -band fanns med på festivalprogrammen runtom i vårt avlånga land. Och dessutom anordnades en countrykryssning till Åland med ENBART (!) svenska artister och band. Och det gladde mej och säkerligen många andra också!
Göran Ohlzon i Gävle är en kille som också tycks gilla svensk musik. Han producerar bland annat "Country Trax" - en topplista med enbart svensk countrymusik. Det här programmet sänds på ett antal närradiostationer runtom i Sverige - och på Kanarieöarna!

Det finns bevisligen massor av riktigt bra svenska countryartister och -band, t.ex. Wildwood, Mats Rådberg & Rankarna, Alf Robertson, Monica Silverstrand, John Bee, Lonnie & The Lonesome Riders, Cina Samuelsson & The Springhill Boys, Ben Olander, Higway 40, Western Satellites, Carolina Åkerlind & Country Minstrels, Bo-Göran Svensson, Inger Nordström & Rhinestone Band, Tennessee Five, Rancheros, Tomboola Band och många, många flera. Så.....en uppmaning till alla radiopratare och tidningsmakare, som gör countryprogram och -tidningar:
SPELA MERA SVENSK (!) COUNTRYMUSIK OCH SKRIV MERA OM SVENSK COUNTRYMUSIK!
/Göran Geson

 

För en tid sedan fick jag en platta av Arly Karlsen och jag har faktiskt glömt bort att skriva några rader om den. Det damp ned så många demos i min brevlåda i somras och de blev bara liggande. "Sweet Honky Tonk" är namnet på Arlys CD och det här är verkligen söt honky tonk i positiv bemärkelse. Jag gillar verkligen den här plattan och Arlys röst i synnerhet. Han har en av Nordens bästa countryröster och han behärskar också språket väl. Plattan är inspelad i Nashville med musikanter som Robbie Turner, Danny Parks, Monty Allen och många fler. Några duetter finns också med och söta Pauline Reese gör "One Less Honky Tonk" med Arly och Pat Roden gör även hon en duett. CDn kan beställas hos www.country-heaven.com  eller  www.arly.net

 

hejsan janne

tack för dina trevliga nyhetsbrev

är nu hemma igen med 1000 begagnade cds

skulle du kunna skriva en liten notis i brevet att

min nya lista kommer 28sep vid 10 tiden så sprider vi countryintresset ännu mer hoppas jag

intresserade kan höra av sig till mig

GÖRAN LUNDQVIST

DOMHERREV 20

218 32 BUNKEFLOSTRAND

TEL 040-159510

E-MAIL goeran.lundqvist@telia.com

 

Jag sitter just nu med Kountry Korral framför mig och jag fick den i veckan som gick. Härligt, ännu en tidning som är njutbar att titta på då även den här, precis som Gazetten, har färgbilder på fram och baksida. Lars Kjellbergs bilder är läckra rakt igenom i tidningen och han är också ansvarig utgivare vilket ger tidningen en god countrymusikinriktning, precis som man kan förvänta sig. KK innehåller många fina artiklar om artister, festivaler och resor. Visserligen känns Kountry Korral – On Tour lite väl mossig då resan gjordes 1989! men samtidigt är den, precis som alla andra reseberättelser som funnits i KK, en lärorik läsning för de som ska iväg till USA. Speciellt kul tycker jag berättelsen om det sunkiga hotellet i Dallas är. Jag har själv gått på den där minan att det ser ok ut på framsidan, men att rummen sedan varit förskräckliga. Några nätter för länge sedan låg jag vaken mest och var rätt skraj. Men efter många, långa resor i USA har jag lärt mig att aldrig ta in på sopiga hotell. Hellre betala några dollar mer och inte låta snålheten bedra visheten!

 

 Men nu är det KK det gäller och jag uppmärksammar att man skrivit en hel del om andra festivaler än de som genomförs i Dalarna eller där redaktionen är inblandad. Det är bra då KK ändå är, eller ska vara, en rikstäckande tidning och inte en klubbtidning för ett visst distrikt. Det är bra att man också fördelar uppgifter på många medarbetare som skriver i tidningen, då vi på så sätt får en lite bredare syn på vår musik. Lite Sydstatshistoria har vi också fått i detta nummer och det är jättekul eftersom det verkligen har med countrymusiken att göra. Artikeln om de olika Sydstatsflaggorna är intressant läsning. Så vad mer kan jag säga än att vi nu har två fina countrytidningar i vårt land och som vi kan vara stolta över (både tidningarna och landet). KKs hemsida är www.countrysweden.com    JL.

 

Hello fellow players,
I know most of you are probably getting tired of hurricane news, but I'm sure the people who live in the path of the hurricanes are more tired of it than you are. In this day and time of communication and travel, I'm sure we all know people who are being directly affected by these storms. I'm concerned about several friends who are on my mind in this devastated area.

While watching television last night, I heard one of the reporters say how beautiful the storm looked from space but how horrible it was going to look from Earth. He then mentioned Friendswood, Texas as being the expected location of landfall. I immediately thought and was very concerned about our friend Steve Robinson, space shuttle engineer and steel guitarist, who lives in Friendswood. Knowing that he lives at sea level, I thought I had better call or at least email him and make sure he is ok. As I was looking for me cell phone and not being able to find it, I heard it ringing somewhere in the innerds of my couch. I pulled the cushions off, grabbed the phone, opened it up and heard a voice say "Bobbe, this is Steve Robinson, where are you?" I said, "I'm home looking for my cell phone so I can call you to find out if you're okay." He said, "That's why I'm calling you. I knew you were down here at Billy Braddy's memorial service and I was hoping that you had flown out in time to evade the hurricane."

I assured him I had escaped Texas and was hoping he could do the same. He informed me that he was packing everything that he could fit into his Cessna 180 and was going inland to Austin to escape the ravages of the storm. He could not take his steel guitar or any of his musical equipment but hoped it would be okay in his concrete and steel shed that he also kept his little Piper Vagabond in which he has had for 23 years.

After offering him any help and wishing him the best, I immediately started thinking of all the other steel guitars in the area of which I must know at least a hundred. Southeast Texas is a steel guitar rich area. Let's keep all of our comrades and their families and pets in our thoughts and prayers.

Now for a technical tip that affects everyone of us directly. We have ceased selling the carbon potentiometers, better known as volume pedal pots. I've also stopped selling new volume pedals that use these pots. The reason is that the quality of these little units has deteriorated to the point of almost being totally useless. Lifespan for the pots made in Mexico and in Canada is down to less than a month in normal use and the price has gone up to near $35. list. I remember fifteen years ago when the retail price was $4.95 and the pots would last for 8 years under normal use.

Until and unless someone comes out with a replacement that will work, I will not sell inferior replacement pots. We're moving exclusively to potless pedals. Maintenance seems to be practically zero on these units. They cost a little more but the overall value is priceless.

Your buddy,
Bobbe Seymour

Bobby har rätt, pottarna är urdåliga idag och håller inte länge. Den nya Goodrich LDR2 är potfri och är kanske den enda rätta vägen!  Har just fått in nya pedaler!

 Så måste jag  tipsa om en mycket trevlig grekisk restaurant i Fruängen i Stockholm. Den heter Athena Kolgrill och ligger ovanför själva Fruängens Centrum. Adressen är Fruängstorget 6 och är öppet i stort sett alla dagar alla tider. Här kan man äta utsökt Tzatziki, Calamares, Grekisk Sallad, Htipiti, Dolmades, Hummus, Souvlaki, Giros, Moussaka och mycket mer. Hustrun och jag åt en lunch där och vi fick jätteportioner. Lunchen kostade 69:- och då ingick sallad, dricka och kaffe.

Det var allt jag hade att förmedla denna söndag men jag är tillbaka igen på torsdag (troligtvis). Jag åker en trip fram och tillbaka till Åland och kommer hem sent på eftermiddagen på torsdagen så vi får se hur det blir. Ha i alla fall en trevlig vecka!

Janne Lindgren

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: steelguitar@swipnet.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 080             29 september  2005  

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på www.vingar.se eller www.country.vingar.se

 

Precis som jag trodde så hängde jag som en dö sill i soffan och kollade TV igår efter resan fram och tillbaka till Åland. Trots att jag inte dricker speciellt mycket alkohol under en sån här resa så blir jag ändå trött, mycket på grund av att dygnsrytm blir lite annorlunda. Jag satt faktiskt och lyssnade på The Goodtimers i danssalongen och det var en trevlig upplevelse. De spelade fint och kvällen klo var då de i bästa Asleep At The Wheelanda spelade "Cho Cho Ch´ Boogie". Vem sade att det inte går att dansa till countrymusik? Dansgolvet blev fullt just under den låten! Streaplers löste av lite senare på kvällen och här märkte jag en stor skillnad genom att de faktiskt lät lite väl tamt. Kanske har de här gubbarna lirat för länge ihop så att man inte tar det hela på allvar? Vad vet jag! Riktigt bra var det enligt mitt tycke i alla fall inte. Goodtimers var roligare att lyssna på!

Här lite kul nyheter!  Janne Lindgren

 

Hej Janne,

Tusen tack för Dina alltid välskrivna och spännande Nyhetsbrev,

Du är KUNGEN Janne.

Hälsningar

Hans Edler

 

This Saturday Oct. 1st we'll be at The Coachman Club in San Angelo! 9:00 PM start time.

Tickets are available by calling: 325-655-7276 Listen for live radio interviews on KGKL!

See You There!          www.bobbyflores.com
Thanks,
Bobby
San Angelo (ca. 89.000 inv.) är en liten stad som ligger sydväst om Abilene och den har besjungits av bl a Marty Robbins på "More Gunfighter Ballads And Trail Songs" från 1960 och Grady Martins gitarrspel på plattan är facinerande. JL.

 

En liten fundering från Arvika… Visst gick CMA-galan i TV i januari eller februari? I så fall var ju SVT ute i hyfsad tid…

/Thomas Carlson,

Som följer country/inte countrydebatten med stort intresse

Dina funderingar är riktigt Thomas, men 4 månader ÄR lång tid ändå! Förmodligen skickas kopian per långsam båt eller något sådant. Sedan ska väl tullen och regeringen säga sitt så att vi inte får in en massa amerikansk kultur i onödan i Sverige? JL.

 

Svar till Göran Geson!

Håller fullständigt med dig Göran och även Janne i hans nyhetsbrev

som jag nämt tidigare är alldeles förträffliga.

När det gäller att spela svensk countrymusik skulle jag gärna göra

detta om det var så att de svenska countryartisterna eller bolagen

sände några skivor men de lyser verkligen med sin frånvaro så då

blir det inte så mycket spelat av dessa våra egna artister.

Likaså när det gäller evenemang så får man inga email, fax eller brev

översända med material inför evenemangen som man kan puffa för, så

det är väl inget intresse att få någon reklam från oss på radiostationerna,

vi kanske är alldeles för obetydliga för en del.

För er som vill skicka svensk countrymusik som jag skall spela, så skicka

den under följande adress och spellistor sändes varje gång som skivorna spelas

så vore tacksom om emailadress medföljes.

Peter Ahlm
Lattingebacken 40
163 62 Spanga
Sweden
+46 8 36 74 61  email:peter.ahlm@chello.se   webb:www.peterahlm.k-webb.nu
Radiostation:Radio Viking 101,4 MHz

Varför sänder ni inte edra demos till Peter och Radio Viking? Stationen är en av de populäraste i Stockholm och är en miljonstad, visste ni inte det? Sänd gärna två ex. ett till Peter ett till arkivet så blir ni spelade ofta (d v s om materialet ni sänder är bra). JL.

 

Hitta plattorna du söker... gå på Skivmässa!

Sveriges bästa och största skivmässa SOLNA /STOCKHOLM

Lördag 1 OKTOBER kl.10-16

Över 600 meter med skivdisk och ett gigantiskt sortiment! SVERIGES STÖRSTA! Entré 40kr.  Läs mer på www.sunjay.se

 

Hej Janne,

Nu var det ett tag sedan jag skrev sist, men jag ville bara meddela att Radio Siljan numera sänder sitt Countryprogram 3ggr per vecka och dessa kan avlyssnas via webben för den som vill. Dels när programmet sänds på tisdagar kl 10:00 med repris på söndag samma tid samt kl 17:05 på måndagar. Som vanligt en blandning av nytt och gammalt.

Vår adress är www.radiosiljan.com Och på söndag 2 okt. så firar vi även 10-års Jubileum med massor av live framträdanden under hela dagen.

Jag har åter igen fått en del promo plattor med Blugrass från det traditionsfyllda bolaget Pinecastle som jag gärna avyttrar till någon bluegrass samlare. Det rör sig om ett 15-tal och den intresserade kan skicka mig ett mejl så översänder jag en lista med dess artister, titlar och pris. Samtliga skivor helt nya och spelade en endaste gång av mig för att jag ville lyssna vad som fanns på dom. Dock utan plastbox men med kompletta omslag. Mejla mig på lars.mcwc@telia.com Först till kvarn !

Vänliga hälsningar

Noppi

Mora Country & Western Club

 

QUESTION: I heard something about Crystal Gayle doing an album of songs from “Mister Rogers Neighborhood.” Do you have any information?

ANSWER: B. J. Thomas, Crystal Gayle, Ricky Skaggs, Amy Grant, Jon Secada, Roberta Flack, CeCe Winans, Donna Summer, John Pizzarelli, Bobby Caldwell, Maureen McGovern and Toni Rose are heard on the new “Songs From the Neighborhood: The Music of Fred Rogers” album.

 

QUESTION: Jim reeves’ “Four Walls” is my favorite country song of all time. Do you know who wrote the song?

ANSWER: “Four Walls” was written by Marvin Moore and George Campbell.

 

QUESTION: Didn’t somebody else have a hit record with Hank Williams old song “Sorry For You Friend,” sometime in the 70’s?

ANSWER: “I’m Sorry For You My Friend” was a # 9 hit for Moe Bandy in 1977.

 

QUESTION: There was a song on the radio ma years ago that was a comedy version of David Houston’s hit, “Almost Persuaded.” DO you have any information?

ANSWER: Sheb Wooley’s “Almost Persuaded No. 2” was a parody version of Houston’s hit song. Sheb’s version peaked at # 6 in 1966.

 

QUESTION: Several years ago, there was a song on the radio about “Don’t You Worry About the mule, Load The Wagon.” Do you know the name of the singer?

ANSWER: “Don’t Worry Bout’ The Mule, Just Load The Wagon” was a # 41 hit for Glenn Barber in 1968 and a # 44 hit for Carl Smith in 1971.

 

QUESTION: A long time ago there was a lady who played piano on The Grand Ole Opry and she always played “Donw Yonger.” Do you know her name and dd she record that song?

ANSWER: That piano player was Del Wood (real name: Polly Adelaide Hendricks.) She scored a # 5 hit on “Down Yonder” in 1951. She died in 1989.

 

QUESTION: The radio guys were talking about Merle Haggard having a new song out about “Chicago.” Do you have any information?

ANSWER: Haggard’s next album,“Chicago Wind,” is set for Oct. 25th release on Capitol Nashville. It includes an updated version of Haggard's 1973 song, "White Man Singing the Blues," and new originals plus other songs written by Roger Miller and Willie Nelson.

 

QUESTION: Do you know where I might find out who played guitar on Bobby Bare’s hit song “Detroit City?”

ANSWER: You can find out right here! The unusual guitar run in “Detroit City” was done by Charlie McCoy.

 

QUESTION: My granddaddy’s favorite song was “Bubbles In My Beer.” Do you know who wrote that song?

ANSWER: “Bubbles In My Beer” was written by Cindy Walker, Tommy Duncan and Bob Wills.

 

QUESTION: I have heard that Faron Young hated The Grand Ole Opry. Is that true?

ANSWER: That’s hard to believe. During my last interview with Faron Young, I asked him what had helped him most in his career and he was quick to name The Grand Ole Opry. His comment was “The Grand Ole Opry gave me a name and a place in the country music business.”

 

STORY BEHIND THE SONG

According to Loretta Lynn, the idea for her 1966 number one hit., “Don’t Come Home A’Drinkin’-With Lovin’ On Your Mind,” came from her younger sister.

Loretta commented, “My little sister had the idea and had started writing a song she titled “I Came Home Last Night As Drunk As I Could Be.” I thought it was a good idea for a song but needed a little touching up. So I worked on it a while and changed it to “Don’t Come Home ‘A Drinkin’ With Lovin’ On Your Mind.” I thought that was a little closer to just how

that kind of thing really happens. Some old boy’s got lovin’ on his mind but he’s just come home drunker than a skunk!”

“Don’t Come Home’A Drinkin’ With Lovin’ On Your Mind” became Loretta Lynn’s 13th charted song and her first number one.

It entered the country music charts November 12th, 1966 and was on the charts for 19 weeks.

 

Bobbe's Nashville News
Several people are wondering about the recording business and how it affects today's steel guitarist. Let me tell you, it's a lot different than it was forty years ago. When I came to Nashville, sessions were done in a very organized manner. All sessions were done in professional, commercial studios that were legally licensed and paying their business taxes, unlike today where over 90% of studios are in people's garages or basements and most sessions you get, you have to prowl through residential neighborhoods for an hour before you find that magic sliding glass door in the back yard of someone's hip-roofed, brick ranch abode.

Forty years ago, sessions started at 10 AM, 2 PM, 6 PM and 10 PM everywhere in the Nashville area. This way, it was theoretically possible to work four sessions a day. Nowadays, if you do book solid, the way sessions line up, it is impossible to work over 6 or 7 sessions a week. Sessions pay a little more today, but then again, so does working in McDonald's. In the old days, up until approximately 20 years ago, a session would be called for all the musicians to show up at the same time. The steel player would walk in and see the entire group that was going to be recording, including the singer. The arranging would be shared by everyone.
In this day and time, only 3 or 4 musicians are on the initial session. All the other musicians are brought in 1 or 2 at a time, to overdub or layer on the tracks until it is time for the singer who can spend up to a week during their overdubs.

Which way is better? You be the judge, but personally, I love going to a session and walking in, setting up amongst all the other musicians, writing out our charts together, deciding on who fills where and who takes the intro and turnaround amongst ourselves before the so-called producer even gets to the studio.

Let's face it, most producers are just money handlers and don't know much who should fill where or what style should be played. But most of them are very agreeable to the decisions the musicians make. In my opinion, a good producer is one who will tap into the intelligence and talent of the entire staff of musicians and not come in to the studio demanding it will be his way or else. The advantage goes again, to everybody recording at once, but as I previously stated, unless you are in the rhythm section, you may be on a CD where all you ever saw during the session was your own shadow and the engineer.

When I record my instrumental albums, I always hire piano, bass, rhythm guitar, lead guitar, tick-tack 6 string bass, fiddles and drums. This is my foundation/chassis or starting point. As soon as they all leave, I put my steel parts on. Then if necessary, I'll hire strings and horns to overdub and fill in places that can enhance a particular tune. When I produce a session on a singer, I do exactly the same thing. After most of the musicians have been recorded, I do a rough mix for the singer to sing to. I let them sing as many times as they need to, punch in any line that they need to, tune their track artificially if need be, then overdub strings or horns if needed.

When the mix is being done and I get to that final mix, I never hesitate to overdub something else at the last minute if I deem it tasteful and necessary. Many producers can only hear the money in the cash register or in their pocket and seem to put the quality of the final mix on hold while they go to the bank.

If you come to Nashville to be a studio musician, you will undoubtedly find some work, but be prepared to do some heavy politicking, hand-shaking and be sure to buy a good up to date city map that shows all the residential areas. It might not be a bad idea to prepare to work some clubs at night and to have a good wife or girlfriend with a good job for a while. Remember, how fast you can play or how big chords you can play, have nothing to do with how much work you're going to get, but your personality, how pleasant you are and how tasteful you play, will make the difference between success and starvation.

Now that you know the protocol, welcome to Nashville.

Bobbe Seymour


Precis den här beskrivningen stämmer faktiskt in på inspelningstemperaturen även i Sverige och har varit så de senaste 15 – 20 åren. Då jag själv började att få professionella inspelningar i början av 60-talet, så var man nästan alltid med från början d v s alla musikanter i studion samtidigt. Senare då mångkanalerna blev allt vanligare så blev det mer och mer pålägg för min del och väldigt få inspelningar med alla i studion. Jag har varit med på väldigt många inspelningar med olika musikanter men konstigt nog, en hel del har jag aldrig ens träffat eller hälsat på. Det gäller även en del artister som oftast kommer in och lägger på sång sist av alla.  Några av dessa skulle inte känna igen mig om de mötte mig på stan ens.

 

Ha nu en fin helg med mycket god mat och lagom med alkohol!

Janne Lindgren

 

 

Tillbaks till nyhetsbrev!

Till nästa sida med nyhetsbrev!
Till föregående sida med nyhetsbrev
Till countrysidan
Till huvud-domänen vingar.se