Country Nyhetsbrev
från
Janne Lindgren &
CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music
http://cms.vingar.se
 Nyhetsbrev från
februari 2008 # 10 -  17
Ligger under country.vingar.se

Nyhetsbrev från Janne Lindgren &
CountryMusicSweden

FYLLDA MED BRA INFORMATION

Gratisprenumerera !
Email: countrymusicsweden@comhem.se 
HomePage: www steelguitar.nu

 
Ditt namn:
Din epost:
Din adress:
 
 
Ur innehållet:

# 10  Carolinas nya platta börjar bli klar...
# 11  Janne har lagt ner jobb på ett lååångt nyhetsbrev där b la
Bobbe Seymour skrivit
# 12  Lyckat AFF-årsmöte och konsert i Farsta
# 13  Redd Volkaert i maj till Sthlm, Gbg o Malmö
# 14 
Kris Kristofferson kommer till Dalhalla i sommar
# 15 
The Ultimate Country Cruise 8-9 mars
# 16  Bobbe Seymor:
how to play counterpart
# 17  Lite annonser med steel, guitars etc...
Nedan lite läckra instrument från Jannes lager!
Fast jag inte lirar själv så vattnas det i munnen... hihi....



 

På denna domän http://vingar.se hittar ca 250.000 besökare årligen även andra
 

 
[Vingar/www/a-vingar-sajt-ruta.htm]



 

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev 010   (  2  sidor)  3 februari  2008

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på   http://country.vingar.se eller www.vingar.se

 

Så var det söndag igen och äntligen har det blivit vinter, åtminstone i Stockholm. För mig personligen kunde det lika gärna vara en grön vinter men visst, lite snö stör inte så mycket. Till att börja med vill jag gratulera min hustru Eva på födelsedagen (måndagen den 4 februari).

I fredags hade jag besök av pianisten Nisse Nordström och hans kompis Anders för lite pålägg på Carolinas nya platta. Nisse var i stan för att spela med Lonnie and the Lonesome Riders i torsdags och passade på att stanna fredagen hos mig i studion. Nisse är en hejare på typ Floyd Cramerpiano och kan countrymusiken på sina tio fingrar så det var verkligen kul att höra hur inspelningarna höjdes i kvalitet betydligt. Om det finns något dalaband som är intresserad av att försköna sin musik så kontakta Nisse. Han spelar mycket och gärna. Under tiden vi spelade in fick vi också besök av Björn Hasselgren, killen som arrangerade kvällen i Haninge Folkets Hus i torsdags.

I lördags hade jag besök av Erik Kristiansen från Los Angeles. Erik spelar gitarr och GFI-steel och bor för närvarande i Stockholm. Han jobbar just nu med olika dansband men vill ha fler jobb. Kontakta honom på ummhell@yahoo.com  

Bosse Engzell ringde och berättade lite om jammet i Smedjebacken i torsdags. Vad kul det vore om någon skrev några rader och berättade mer. Jag har märkt att många arrangörer verkar tycka att alla arrangemang säljer sig själva och bryr sig därför inte om att informera t ex till Nyhetsbrevet. Ganska dumt egentligen eftersom jag når ca 500 countryintresserade människor 2 gånger per vecka. Färskare information går knappast att få någon annanstans.

Här lite övrigt nytt!  JL.

 

Hej,

 

Efter de succéartade spelningarna i Sverige under oktober 2006, kommer nu
Redd Volkaert
tillbaka för ännu en miniturné.
Denna gång i samband med FUZZ Guitar Show 2008 i Göteborg.
Spelschemat är som följer:

 

  Fre 9/5: Klubb Bakersfield, Malmö

 

  Lör 10/5: FUZZ Guitar Show, Göteborg

 

  Sön 11/5: Akkurat Restaurant and Bar, Stockholm

 

  Mån 12/5: <ännu ej bestämt>, Göteborg

 

Hoppas att ni har möjlighet att komma och lyssna på Redd och hans musik vid något av dessa tillfällen.

 

Hälsningar,  Janne Jonsson

 

 

The ECMA Awards Nominations  låter ju väldigt märkvärdigt och viktigt. Men skenet bedrar. ECMA är en blufforganisation i Spanien som det inte finns ett minsta uns av sanning i. Man påstår att man har rapportörer i alla europeiska länderna och att det är de som rapporterar till ECMA. Organisationen (som består av en enda människa) skriver ut topplistor i det oändliga och nu alltså även denna Award Nominations. Att hamna med sin CD på någon av dess listor ger absolut ingenting och detsamma gäller om man blir nominerad till ett s k pris (award).

 

 

Så mycket mer blev det inte denna dag men jag återkommer på torsdag.

 

Janne Lindgren 

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev 011   (   7 sidor)  7 februari  2008

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.
Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på   
http://country.vingar.se eller www.vingar.se

 

Hej vänner, den här veckan har jag haft två elever – Thomas Karlsson och Alexander Bergström - här för lektioner i pedal steel. De har nyligen börjat med instrumentet men enligt min åsikt har de bägge gjort stora framsteg. Men så övar de också regelbundet varje dag vilket är nödvändigt för att lära sig ett instrument. Kanske något att tänka på för de som hellre pillrar med sina steelar eller ägnar sig mer åt datorer. Ska man komma någonstans som steelpicker så måste man ÖVA.  Här lite nyheter!  JL.

 

SISTA UTROPET:

AFF - Amerikanska Folkmusikföreningen - anordnar konsert den 10 februari i Farstateatern (söda Stockholm).

Dörrarna öppnas kl. 16.00 för mingel och social verksamhet. Dessutom har ni möjlighet att få veta "allt" om intonering genom Anders Sterner.

Kl 17.00 börjar konserten där följande svenska band att uppträder:

17,00 Downtown Ramblers - från Göteborg och svenska mästare i Bluegrass 2007.

18.00 Steamboat Entertainers - håll-i-gång-oldtimegäng med Mange Norrman i spetsen.

19.00 Paus för inmundigande och 19.15 AFF Årsmöte.

20.00 Grassride - med bl.a Lars Blom, Tommy Backström och Mats Haglund (mer än 150 års bluegrass-erfarenhet i det bandet).

21.00 G2 Bluegrass Band - valda till Europas bästa BG-band 2007,

Diverse försäljning i foajén - cd, mösser, streamers m.m.

Biljetter kan beställas via email till info@amff.se och finns då för betalning och hämtning i entrén. Biljetter finns även att köpa på JAM Akustiskt på Roslagsgatan 7 samt hos Western Store i Passagen, Kornhamnstorg/Västerlånggatan t.o.m. fredag 8/2.

Se www.amff.se för mer info. I konsertens paus håller AFF sitt ordinarie Årsmöte!

Servering av trevliga drycker och tilltugg!

 ALLA är välkomna, men förköp/beställning av biljetter gäller!

 

 

 

Hallå magistern!

 

Nu har jag fått order från chefen att spela dobro på flera finstämda akustiska låtar som vi ska köra in till Karlshamn. Då uppstår 2 trängande frågor:

Hur är en dobro stämd? (Det handlar inte om blågräs utan vanlig country med bara något enstaka moll ibland.) Vilka är strängdimensionerna?

 

Hdg!  Sign. "Gammal man gör så gott han kan".

 

Från grövsta G H D G H D  Tjockleken kan vara 056, 046, 036, 028, 018 och 016. En smaksak. Det förekommer också en del andra stämningar.

 

 

Hej janne!

Reagerade lite på Din åsikt om ECMA. Visst kan man diskutera huruvida organisationen finns eller om det är ensam person som sätter samman topplistan med de 100 populäraste countrylåtarna i Europa, men att påstå att det inte inrapporteras några spellistor är att fara med osanning. Gör ett besök på http://www.eboards4all.com/828672/ så kan Du och alla andra intresserade studera de rapporter som lämnats. Flera svenska radiostationer rapporterar sina spellistor....

Att påstå att listan inte "ger nånting" är också lite galet, eftersom många skivbolag, inte minst amerikanska, betraktar denna lista som den officiella europeiska countrylistan. En plats på listan skapar därmed ett intresse i branschen.

Även om man kan undra hur listan egentligen sätts samman så fyller den, enligt min mening, en funktion: Att lyfta fram countrymusiken till ett större erkännande i Europa.

Kanske skulle vi svenska radiostationer som spelar countrymusik samarbeta och skapa något liknande, dvs en Allsvensk Countrylista. En sådan lista skulle kanske kunna lyfta fram countrymusiken, både den inhemska och den utländska, och skapa ett så stort intresse för country att IFPI även börjar utdela en Grammis i country-genren!

Göran Ohlzon
FOLKRADION

www.folkradio.se    studion@folkradio.se

Medlem av Närradions Riksorganisation (NRO)
Rapporterar till European Country Music Association (ECMA)

Mina åsikter om ECMA står jag självklart för då jag aldrig har uppskattat folk som hittar på saker och ting för sina egna syften. ECMA är just en sådan s k organisation och som inte har det minsta kött på benen. Som jag för länge sedan rapporterade så är det ett fåtal stationer i Europa som rapporterar sina spellistor till ECMA och bara för att än en gång förtydliga detta så har t ex de senaste veckorna i januari 2008 följande stationer skickat sina spellistor: Holland 11 st, Danmark 6 st, Frankrike 2 st, Sverige 2 st, Spanien 3 st, Belgien 2 st, Norge – Tyskland – Österrike 1 st vardera, ungefär 30 stationer alltså. Observera att samtliga dessa närradiostationer är små, väldigt små och  når endast en handfull lyssnare i sina respektive länder. Och även om nu stationerna sänder sina spellistor till ECMA, hur vet vi att det går rätt till då man sammanräknar allt. Om nu någon gör det?

Många amerikanska artister har under åren blivit jättelyckliga då de hamnat överst på ECMAs listor och jublat högt. Men deras glädje har grusats ganska snabbt då de insett att en plats på den listan inte betytt ett enda smack för deras karriärer, varken i USA eller i Europa. Dessutom så speglar ECMAs insända listor musik endast ifrån ett tiotal europeiska länder. Var finns de andra 39? Endast en fjärdedel av alla Europas länder finns alltså representerade i ECMAs listor. Kan man göra en europeisk  ”Award Show” av detta? Jag tycker inte det. Fusklistor kan vi klara oss utan!

Jag minns en gång en artist som fuskade sig till en förstaplats på Kountry Korrals omröstning över årets populäraste artister. Artisten i fråga sände in mängder med röstsedlar på sig själv då det på den tiden var tillåtet för vem som helst att skicka in sitt bidrag. Men vad tjänade han på det? Ingenting då ingen sett eller hört talas om honom sedan den gången. KK ändrade sedan sina regler och endast medlemmar kan numera rösta och då endast en gång.

Om IFPI skulle skapa en ny kategori för countrymusik så tror jag att countryartister aldrig skulle ha en chans att hamna i en nominering. De stora bolagen skulle givetvis jubla över att de fick ännu en kategori att bemästra och deras s k countryartister skulle bli allt från Kikki Danielsson till Rednex. Det vill i alla fall inte jag ha!  Då är det bättre att vi har våra egna rättvisa listor och ”awards” som t ex  KK publicerar.  JL.

 

Tackar för ännu ett intressant nyhetsmail!

Du skriver att många inte bryr sig om att informera nyhetsmailet om sina arr på förhand för att de tror att deras arr säljer sig själva, och det stämmer säkert alltför ofta. Många är väl i allmänhet rätt dåliga på att puffa för sig själva och sina arr, och jag är säkert en av syndarna.

DCMCs månatliga jam i Kvarnsvedens Folkets Hus i Borlänge sista torsdagen varje månad är så väl etablerat vid det här laget så att vi faktiskt inte gör något väsen om det - det är knök fullt nästan varje gång i alla fall. Men det skulle förmodligen komma ännu fler om vi puffade mer för det - du och Carolina har ju själva varit där några gånger (välkomna tillbaka när som helst, förresten!) så visst har vi också en del potentiella besökare på relativt långt avstånd som behöver påminnas ibland.

Vårterminens återstående jam är 28/2, 27/3, 24/4 och 29/5. Sen gör vi uppehåll för sommar och semester och drar igång till hösten igen.

Kolla gärna på http://countrydalarna.forum24.se där vi har skrivit en del om bl a jammen.

Hdg!   Anders i Falun

Jammet i Kvarnsveden har blivit en legendarisk tillställning och behöver som du skriver Anders ingen reklam då de flesta vet vad som händer där. Men det är ändå bra att puffa för den och liknande konserter, jam eller countrydanser i mitt Nyhetsbrev då jag ibland når lite udda personer som inte alltid är så hemma i vad som händer i countrySverige. Ingen som är i närheten av Kvarnsveden vill väl missa jammet, där allt kan hända. Varför har vi inget liknande i Stockholm? JL.

 

Hej!

 

Har någon en aning om var man kan få tag i info om svenska bandet Endless Road? Jag har en låt med dem på en samlingsplatta ”Aktuell country” och hoppas verkligen att det finns mer av dem nånstans.

 

/Thomas Carlson, Arvika

 

 

 

SCMC kallar till årsmöte i klubblokalen den 23 februari 2008 klockan 15.00

 

 

 

Jeg er tilbage med min Live 365 Country Radio Station, nu under titlen

Country – on Purpose !  http://www.live365.com/stations/countryhighway?play&site=live365 

Mvh   Per Kammersgaard, Sönderborg

 

 

 

(Nashville, TN) The Society for the Preservation of Bluegrass Music Association Awards were held last night at the Sheraton Music City Hotel in Nashville, TN and the New Queen of Bluegrass and her very talented band members were honored with many prestigious awards.

“It was an especially exciting night because it was Kenny’s first Banjo Player of the Year Award,” said Rhonda Vincent. “He’s been my own Banjo Player of the Year for quite a while. It was also wonderful to see Kenny and Hunter awarded for all their hard work. It was thrilling!”

The group won in the following categories:

 Rhonda Vincent & The Rage- Entertainer of the Year

 Rhonda Vincent & The Rage- Vocal Group of the Year

 Rhonda Vincent- Female Vocalist of the Year

 Hunter Berry- Fiddle Player of the Year

 Mickey Harris- Bass Player of the Year

 Kenny Ingram- Banjo Player of the Year

Rhonda’s latest album, Good Thing Going is the #1 Album on Billboard’s Bluegrass Chart for the third consecutive week since its debut. Her first single, “I’m Leavin”, has garnered the # 1 spot on the Sirius Satellite Radio Countdown for the third week as well.

Rhonda & The Rage are also burning up your television airwaves with upcoming appearances on Fox & Friends (airing February 17th), GAC’s Master Series with Bill Cody (airing February 3rd), and The Crook & Chase Show (airing February 7th). Check local listings for airtimes.

For more information on Rhonda Vincent, please visit www.rhondavincent.com

 

Hello fellow players,

 

As all of you know by now if you have a television set, several southern states were devastated by tornadoes and hurricane velocity winds.  Although there were several deaths in several states, Tennessee seems to have gotten the brunt of damage and death. 

 

The Stan Hitchcock show on RFD television was taped in a museum of Civil War origin.  It was a gorgeous building full of relics from the past and was totally demolished.  This was in Castillian Springs.  When I was called to co-host the show, I loved it because of the beauty of the surrounding area.  As a matter of fact, it was so beautiful that less than half a mile away, I bought a vacation home on Old Hickory Lake which has disappeared.  Luckily there were no steel guitars, pets or people in it at the time.

 

One of the hangers where I kept my airplane up until three months ago was demolished.  This is all very mute compared to the lives that were lost within walking distance of these locations.  I’m letting you all know this as we have had hundreds of phone calls asking if Steel Guitar Nashville and the homes of our employees have been hit.

 

Even though we had horrific winds and lost some trees with some power outages for awhile, we are still in business and doing well.  I would like to thank all of you for your concern.

 

This week the subject is what we in Nashville call scab producers.  This type of producer is totally different than what I am talking about from a major musical direction.

 

Music Row in Nashville used to be lined up from one end to the other with companies that advertised that they would do a recording session on you.  What they actually wanted and in a big way, was your money.  Most of them would promise you anything in the world to get your money and get you to record an expensive session with them.

 

Some of them actually did try to do a good job, however they would cut corners all they could by getting studios as cheap as they could and quite often, non-union musicians or musicians they can pay way under scale and they actually put on a really good dog and pony show for their clients, even to the point of picking you up at the airport in a limo and getting you an inexpensive motel room for a couple of days.

 

These are not the type of producer that I referred to in my newsletter last week and most of these guys are not really producers at all.  The only thing they produce is money for their bank accounts.  They don’t do any of the session arranging, hiring of musicians, choosing songs and most important of all, they have no where to go with the finished product when they get through.  They have no major label connections at all.  They are only making money off the dreams of their victims.

 

Now for the good side of what these so-called scab producers can do.  They do keep musicians working even though they don’t pay them the right amount.  And let’s face the real fact.  At least 95% of their clients really have no chance at all to be a major artist in the first place. 

 

Now, many people come to town knowing that they’re not going to be a big star, but want to have a CD to sell off the bandstand when they play in their local area.  This is wonderful and I am all for this. 

 

As a matter of fact, I myself have produced several sessions on folks that I knew couldn’t have a major record deal.  However, their finished product was good enough that they personally sold many hundreds of copies of the session off the bandstand directly to the people, stocked their local records stores on consignment and many of them even had their local disc jockeys play them on the air and tell where the CDs could be purchased.

 

I have heard many times from these singers that the CDs that they have cut with me have allowed them to find much more singing work in their local area and actually the session paid off in many different ways like this.

 

So far we’re talking about master sessions for immediate financial gain.

 

Now another great reason for people to do a high quality session is to demonstrate your wares or ability.  If you are a steel guitar player and want other bands to know how good you play instead of just auditioning for them, do a good little CD.

 

Actually over 95% of the recording sessions done in Nashville, Tennessee are demo sessions that you will never hear.  They are done by publishing companies and songwriters.  Most of these are done by the writer to demonstrate and pitch the song to major label artists, hence the term demo session. 

 

A steel guitar player or any muscian can make a very rich living doing nothing but demo sessions in Nashville.  They don’t pay much as master sessions, but with 95% more going on, you stand much more chance of working a demo session.  Plus if you do something that the major label hears and likes when they listen to the demo, they may want you to play the same licks on the master session that you did on the demo.  This could pay three times as much as you got paid the first time around and you already know the song.

 

Don’t ever forget, Paul Franklin, John Hughey, Hal Rugg, Weldon Myrick and every other professional musician in Nashville fought tooth and nail for demo sessions.  Not only do demo sessions pay pretty cotton picking well, but they also lead to master sessions.

 

So we’ve covered four different kinds of sessions in Nashville.  There are major label master sessions, there are legal union master sessions that are called limited pressing that can be done by independent producers, there are demo sessions and then there are what we call the outlaw or scab sessions that are done just to give you a CD just for your own personal amusement and take your money.  I hope this helps you understand Nashville a little better.

 

Finding a steel guitar album that was recording totally legally through the union is a very rare bird.  Most were done under limited pressings or just flat out under the radar with no record of anything either.  No more steel albums than are actually sold, staying under the radar may be the intelligent way to do it if the steel player wants to recoup his investment.

 

Now for you girl singers out there, if you’re absolutely positive you’re an incredible singer and deserve every break in the world to come your way, you still need a demo to let major label A&R people know how good you are and don’t ever expect a label or producer to pay for your session.  Even Garth Brooks spent $100,000 on his first master.  Of course, he ended up getting it back through sales.

 

What qualifies me, Bobbe Seymour, to make the statement’s I’ve made?  I’ve been a studio musician in Nashville for forty years, have owned two major studios on Music Row in Nashville, have produced over 400 profitable sessions, have found several artists who are now major artists recording for major labels.  As a musician I have worked for Nashville’s finest producers and have watched and learned from the very finest, most of which are dear friends today.

 

Make the right decisions even though it’s hard to know what you’re doing in this maze.  Just remember, my advise is always free.

 

I’m including some of the responses I got from last week’s newsletter.

 

Bobbe, this newsletter on producers is very interesting. I, for one, would love to hear more about scab and ripoff producers out there.  Over the years I have seen many hopeful people get ripped off by self described "Top Producers" only to wind up with a thousand Cd's in their basement and an empty bank account. One good friend of  mine has spent over $80.000 on her daughter's music career in the last three years.  I think she is being taken because any hacker can see this young lady is NOT star material!  Of course I could be wrong, but that's how I see it. So I hope you get a lot more requests for more info on these guy's. They have ruined a lot of  lives ,and I think the more we know about how to spot these types will be good for everyone!  

Thanks Bobbe, Rob Anderson

 

Good work, Bobbe.  Hopefully you opened some eyes.  Having produced many good country and country/gospel albums myself, I fully understand the time and effort that goes into the project - LONG BEFORE the musicians are even booked.  That's why I only do a select few each year  "CAUSE I AIN'T CHEAP' !!  If I'm gonna put in that amount of work, I'm gonna get paid for it.  LOL You always shoot from the hip and I appreciate that. 

I'm the same way.  I always enjoy the time we get to visit.  We must do it again soon.

Your Ol' Bud,  Rex

 

Hey Bobbe -

You live (and work!) near Nashville...What is really going on in Nashville these days that put the direction and future of traditional country music in serious jeopardy?

Most of the individuals, groups, and music that comes out of Nashville these days is anything but hard, traditional country music -- Like that of "yester-year!

Are all the good producers gone?  Do the Nashville elitists believe that no one really wants to hear good steel guitar, guitar, and fiddle music anymore?

You have hinted at this in several of your email newsletters, but seems like the way of country music is not only just headed down-hill...It has already arrived!

Consider the music, guests, and direction of the Grand Ole Opry the last few years (letting Stonewall Jackson go, not to mention many other capable singers and musicians), all in-favor of some other type of "Nashville Sound."  It is just plain dumb, and makes no sense.

Are there no traditional country music artists, producers, and record companies in Nashville anymore?  Just wondering your take on this.

Steeling Away in PA,

Barry Minnick

 

Hi Bobbe - I am a musician/recording artist/producer/songwriter with 30 years experience.  I have songs in movies and tv.  I am new to your newsletter, mainly because I recently took up the non pedal steel/dobro.

I enjoy your weekly topics.  They are informative and interesting.

 

I would suggest to your readers a book called "Confessions of a Record Producer" by Moses Avalon.  You can get it on Amazon.com  This is  a great book that I would highly recommend to any and all musicians if they have ever made $10 as a musician, or ever wrote a song or wanted to make a cd.

It also tells many stories and is an easy read.

Lance Bakemeyer

 

That’s it for this week.

 

Your buddy, Bobbe

 

 

Så var torsdagen till ända. Vi hörs på söndag igen!

 

Janne Lindgren

 

CountryMusicSweden
A nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev 012 ( 3 sidor) 10 februari 2008

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.
Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på
http://country.vingar.se eller www.vingar.se

Inte hann jag skicka något Nyhetsbrev i går söndag. Fullt upp så att säga och jag hann inte ens gå på Farsta Teater där AFF hade konsert. Det blev en höjdare! Mer info om konserten nedan!

Tack Berra för de fina bilderna från julkonserterna på Hasse Andersson.

Tack Hasse Buhre för påsen med Guldfågeln. Smaskigt!

Här lite övriga nyheter! JL.

AFF konsert och Årsmöte avverkat

Söndagen den 10 februari anordnade Amerikanska Folkmusikföreningen årets första konsert
i Farsta Teatern och vi hade glädjen att få avnjuta fyra AFF-anslutna grupper på scenen.

Först ut var Downtown Ramblers - svenska mästare i Bluegrass 2007, ett ungt friskt gäng från Göteborg och en musikalisk njutning.
Därefter tilldrog sig en liten cermoni när Bertil Runefelt blev utsedd till AFF´s första Hedersmedlem och dessutom fick motta AFF Award 2008.
Och motivet är enkelt - utan Bertil hade inte Bluegrass- och Oldtime-musiken varit vad den är i dag i Sverige och framförallt i Stockholmstrakten. En hel generation har skolats hos Gottfrid Johanssons Musikhandel vid Järntorget under 60- och 70-talet och Bertil, snart 85 år, var den som ledde oss rätt.

Med endast 18 timmars varsel fick Michael Lindgren och The Long gone Smiles Band hoppa in i Steamboats Entertainers frånfälle (pga akut sjukdom). LgSB blev ju svenska mästare 2007 i kategorin Pure Country och jag tror publiken uppskattade gammal fin country i Jimmie Rodgers och Hank Williams anda. Tack grabbar för er uppoffrande insats!

Därpå var det en musikalisk paus på nästan en timme och då höll AFF sitt Årsmöte utan någon dramatik. Bobby Ahl omvaldes som ordförande liksom övriga styrelsemedlemmar. De som inte ville delta i Årsmötet kunde mingla i foajén och bl.a. få uppleva hur det är att spela på intonerade instrument genom Anders Sterners presentation.

Andra avdelningen startade med Grassride som debuterade i större sammanhang denna kväll. Men här finns dock mer än 150 års samlad bluegrasserfarenhet genom Lars Blom, Tommy Backström, Mats Haglund och Håkan Nordgren. 

Kvällen avslutades med G2 Bluegrass Band - valda till Europas bästa bluegrassband 2007 och efter att hört dem så förstår vi varför! Nu väntar det stora landet i väster på G2!

På det hela taget var det en fantastisk musikalisk upplevelse och publikens uppskattning gör att vi säkert återkommer med fler konserter av det här slaget framöver. Tanken med konserter är ju att komma ifrån stimmiga pub-miljöer och istället erbjuda högklassig musik och underhållning till en lyssnande publik.

Ett stort tack till den månghövdade publiken, till alla AFF-medlemmar som hjälpt till med arrangemanget, till Farsta Teater och ett speciellt tack till Kjell Johansson - Sveriges främste ljudmixare av bluegrassmusik.

I nästa nummer av AFF Tonbladet kan vi läsa mer om evenemanget.

Nu laddar vi om till Countrykryssningen med Viking Line den 8-9 mars.
Där blir det countrymusik på fyra scener, varav en är tillägnad Bluegrass.

Och rapporterade gjorde Kenneth.

Vill ni läsa mer eller gå med i AFF så är adressen www.amff.se JL.

 

Har haft lite funderingar kring debatten om ECMA. Visst kan allt som lyfter fram countrymusiken vara bra. Det här med trovärdigheten med att lista upp vad som är populärast genom användandet av de insända spellistorna verkar synnerligen spektakulärt.

Vad betyder en spellista i sammanhanget? Är inte spellistorna gjorda efter personliga urval?

De DJ:s som spelar från gratisskivorna som skickas ut från diverse B-bolag måste givetvis spela från dessa för att fortsätta få dessa utgåvor. Massor av dessa är ju bedrövligt urkassa, några få dock ganska eller t o m mycket bra, en del i gränslandet. Undrar just hur många som skulle spelas om det enbart var DJ:s smak som gällde. Undrar också hur många vederbörande skulle skaffa själv om de måste inhandlas på vanligt sätt.

För egen del har jag hållit låg profil när det gäller gratisskivor. Vill spela musik som jag kan stå för egen del. Inhandlar endast det jag tycker platsar som god countrymusik inom countrymusikens olika stilarter, både från äldre och nyinspelat.

Göran Adolph. DJ på Radio Haninge FM 98,5mHz och www.radiohaninge.se.

"International Country", tisdagar 16.45 - 18.15.

 

Redd Volkaert besöker Sverige 2008

Hej Janne,

Jag såg att du lagt in informationen i ditt nyhetsbrev. Då kan jag nämna att det nu är klart med spelplats i Göteborg:

Mån 12/5: Café KoM, Göteborg

Bandet som kompar Redd blir samma som sist: Marcus Sigvardsson(bas), Ulf Svedberg (trummor) och Janne Jonsson (pedal- och lapsteel).

Hälsningar, Janne Jonsson

Hej Janne!

Vill tipsa om en härlig kanal på nätet: http://radioplayer.aol.com. Där finns countrymusik för alla smaker. Hälsningar Monica o Hank


Hej.

Ville tipsa om min nya hemsida, nu är den svenska delen näst intill klar och jag är så glad. Det är en kille som heter Jimmy som har skapat den så nu är den tipp topp.

Under länken knappen "nyheter" kan du se mig och Jeppe på Svt:s Eftersnack. Det är lite intervju om vad som är på gång och så spelar vi 3 nya låtar ifrån nya skivan som kommer i vår.

Hälsa hela gänget ifrån mig. Tusen kramar

Eva Eastwood


Hej Janne!

AFFs Bluegrasskonsert i Farsta blev mycket lyckad och vi får hoppas det blir fler sådana kvällar. Först spelade Downtown Ramblers, ett ungt gäng från Göteborg med egna låtar. De är duktiga musiker och sångerskan har en fin naturlig röst. Michael Lindgren och hans the Long Gone Smiles Band bjöd på gammelcountry och berättelser om Hank Williams och Jimmie Rodgers och det uppskattades även av bluegrasspubliken. Grassride var det band som bjöd på den största variationen vad gäller tempo, olika sångare och låtstilar. G2 imponerar med sina fina sångstämmor och sitt tighta spel.

Dessutom hade AFF ett litet årsmöte, Bertil Runefelt blev hedersmedlem och fick mottaga AFF-award 2008, Anders Sterner visade sina gitarrer och mingelcafé serverades av Rita, Sussi, Lisbeth och Tina. Det var en helt igenom lyckad kväll som jag hoppas upprepas!

/Elisa Grönlund

Fler nyheter än de här hade jag inte denna söndag ( men det har redan blivit måndag).
Ha en fin vecka och simma lugnt!

Janne Lindgren

 

CountryMusicSweden
A nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se HomePage: www steelguitar.nu
Nyhetsbrev 013 ( 3 sidor) 14 februari 2008
Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar
.
Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på
http://country.vingar.se eller www.vingar.se

 

Hej Janne

Apropå debatten om ECMA så levererade jag spellistor dit under slutet på -90 talet men blev efter ett tag fundersam på hur valet av "topplist"-låtar gick till.

Jag gjorde ett litet test: en vecka så satte jag in Anna-Lena Löfgren´s inspelning av "Minns du vad vi brukar göra" (Blanket on the ground) i mitten bland veckans spelade låtar i mitt radioprogram. Den var säkert inte med på någon mer spellista från Europa under den perioden, men döm om min förvåning när den två veckor senare dök upp som nummer ett på ECMA`s Skandinaviska lista! Då fattade jag att där kastades det pil om vilka låtar som skulle vara med på listorna.

Nej, såna påfund kan i alla fall jag vara utan. Den formen av listor gör varken till eller från för att country´n ska bli mer spelad i radio.

 

 Thomas Hydén www.radio943.se

Hej igen,

Nu är spelschemat helt klart vad gäller Redd Volkaerts besök i maj.

Fre 9/5: Klubb Bakersfield, Malmö

Lör 10/5: FUZZ Guitar Show, Göteborg

Sön 11/5: Akkurat Restaurant and Bar, Stockholm

Mån 12/5: Café KoM, Göteborg

Som synes blir det åter igen trevliga Café KoM som får stå för lokalen vid Redds avslutningsspelning. Nytt för i år är att förköp gäller på Café KoM. Instruktioner angående förköp finns på www.vintage-vibe.net

Hälsningar, Janne Jonsson

 

Hej.

Nu är min nya hemsida klar. Kolla in http://www.evaeastwood.com/ . Det är en kille som heter Jimmy som har gjort den. Jag tycker den är jätte fin. Lämna gärna en kommentar i gästboken.

Du kan också tjuvlyssna på det nya materialet på hemsidan ifrån kommande skiva "Ego with servants".

Under nyheter finns det en länk till Tv:s "eftersnack" där Jesper och jag medverkade den 5 februari. Det är en intervju och vi spelar vi hela tre sprillans nya låtar, också ifrån kommande skivan förstås.

Du kan följa min gästblogg på Nerikes Allehanda. Jag skriver en hel del om separationen ifrån Major Keys, nya plattan och jobbet i studion. Det kommer nya inlägg varje dag som du också kan kommentera.

Det är mycket spännande på gång. Ha det nu väldigt gott och var rädd om dig.

 Mvh Eva Eastwood

Cowboy Jack Clement Celebrates 76th Birthday With European Shows 

 

MOJO Awards Clement-Produced DVD Four Stars in March Issue

Nashville, TN  -- Cowboy Jack Clement, the larger-than-life Music City music wizard, makes a return trip to Europe this April. The itinerary includes five shows with world-renowned blues guitarist Hans Theessink in Austria, and a return engagement at Amsterdam's famed Paradiso with the hot Dutch group, The Watchman. Clement kicks off his European performances Friday, April 4 at a private party in Wien during Theessink's three-day 60th birthday bash, and then celebrates his own birthday (#76) with a public performance at the Metropol in Wien on April 5. 

 

Clement first gained fame in the 1950s, when he discovered Jerry Lee Lewis, and produced his monster hit, "Whole Lotta Shakin' Goin' On," for Sun Records of Memphis. He then solidified his legend status as a key figure in the success of Johnny Cash; writing Cash's 1958 Country and Pop-crossover smashes, "Ballad of a Teenage Queen" and "Guess Things Happen That Way." 

 

In the four decades since, Clement has written, produced and/or published hits for an amazing list of superstars including: U2, Louis Armstrong, Waylon Jennings, Dolly Parton, Townes Van Zandt, Don Williams, Charley Pride, John Prine, Vic Damone, George Jones, Bobby Bare and 2008 Country Music Hall of Fame inductee, Ernest "Pop" Stoneman. Cowboy is perhaps the only producer who can lay claim to masterminding albums by members of the Country Music, Rock & Roll, Jazz, Gospel and Polka Halls of Fame. 

 

In 2007, Clement, Robert Gordon and Martin Neville created the DVD, Shakespeare Was A Big George Jones Fan: Cowboy Jack Clement's Home Movies. The film is described by MOJO's Sylvie Simmons as "an engaging mix of documentary, mockumentary, home movies and Python-esque animation as eccentric and likeable as its subject." 

       

Cowboy is presently working on his next album, and is producing West Coast group Marley's Ghost. Show Dates:

April 4          Wien          Private Party   Hans Theessink

April 5-6       Wien   Metropol         Hans Theessink 

April 9          Amsterdam    Paradiso       The Watchman

April 11        Traun  Spinnerei        Hans Theessink

April 12        Graz Dupheum     Hans Theessink

 

For interviews, hi-res images and more, contact: John Lomax III (lomax3@gmail.com)

Explore the world of Cowboy Jack online: http://www.cowboyjackclement.com.

Hello fellow players,

I see where the Gospel Steel Guitar show is being moved from Indianapolis to Nashville. Doug Rolf has been doing a wonderful job with this show for several years in the Indianapolis area and as of the 2nd and 3rd of May, this show will be held at the Ernest Tubb Theater on Music Valley Drive. This is very close to the back entrance of Opryland and the Nashville Palace.

I’ve seen the lineup for the show and I am very impressed with the quality of talent. Such players as Mike Johnson, Doug Jernigan, Mike "Cookie Monster" Jones and many more legends of the day.

Speaking of doing steel guitar shows, complaints I hear quite often from the audience are things like "Everybody does the same song, I hear the same songs over and over."

When you confront the steel players that have to choose the songs for their shows, the most used answer is "Well, I don’t know if the band knows anything new or different and I have to choose what I think they know."

I myself know this is very true, however there is a way around it and that is to do your own charts. Remember, you will only be doing about eight songs so why not choose some great old, possibly obscure country compositions that everybody else isn’t doing. Have some simple charts so the bass player doesn’t walk up into the four when he may be needed to walk down into the six chord.

Regardless of how simple a song is, it takes a lot of pressure off the band and the star steel player to just have some simple charts using the number system for at least the bass, guitar and keyboard player. Charts are extremely easy to make just using the 1, 4 and 5 chords which covers the majority of the country songs. And again, if you don’t know or aren’t positive about how to do your own charts, we still have a book and a CD for $19.95 that covers this.

A steel player that plays any steel guitar shows, plays in church or even plays some instrumentals with his own band, should have a little loose leaf notebook with his charts in it. Such tunes as "Precious Jewel", "Waltz of the Winds", "No One Will Ever Know", "Let My Mind Wander" are all great country tunes. And when it comes to the band, you’ll take the worry out of being close by handing out the charts ahead of time.

Our Peavey representative came by yesterday and showed me a prototype of a new lapsteel type electric slide guitar, a la Mellobar kind of six string instrument. I immediately ordered a dozen of them. As with everything Peavey, the quality was over the top and the price is extremely low, less than $400.

I’ve had many people ask me over the last several years for a good high quality square neck lapsteel or slide guitar. Many steel players on shows when they are featured, need to and like to get up and move around the stage. Let’s face it, theatrics in this day and time as about as important as what you play.

We will give pictures and demos as soon as we receive these for stock. One thing I find very interesting about this unit is that it was designed 100 percent by Mister Hartley Peavey himself. Shades of Leo Fender hanging around the company. You’d think these multimillionaires would have something better to do but I guess they just have to have that hands on creative gene satisfied. I personally think this is wonderful.

Your buddy, Bobbe Seymour

 

Det var allt för denna gång. Vi hörs på söndag!

Janne Lindgren

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev 014   ( 2  sidor)    17 februari  2008

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på   http://country.vingar.se eller www.vingar.se

 

 

Hej på er !

 

Vi läste alldeles nyss i Borlänge Tidning att KRIS KRISTOFFERSON kommer till DALHALLA i sommar, nämligen bestämt den 28/7, biljetterna släpps den 19/2, (Tisdag till veckan).!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Läs mera om Dalhallas "nysläpp" i BT idag, kanske i annan press åxå. !!!!!!!!!!!!!!!!!!

KANONBRA. !!!!!!!!!!!!!!!!

 

HälsningarElisabeth & Egon 

 

Casino Steel har tydligen släppt en CD med real country enligt Mats Olsson i Expressen?! Jag turnerade med gruppen Holton & Steel  i Norge under hela mars 1982 och var även med och spelade steel på deras LPs!  Då var det mycket countryrock och därtill full vinter under hela turnén. Norge är vackert men jag föredrar att åka dit på sommaren.

I april 1982 startade Örjan Englund sitt Lone Star på Baldakinen i Stockholm. Jag satt i husbandet och premiärkvällen hade vi Alf Robertson och Carina Wessman som gäster. Lone Star blev en omedelbar succé. Med samma husband uppträdde vi också på The International Country Music Festival i Göteborg den 10 april samma år.  JL.

 

Hej,
här kommer det första brevet från Stöde musikvecka. Det berättar om vad vi gör just nu och vad som planeras inför sommarens begivenhet. Om ungefär en månad kommer nästa brev.
Hjälp oss gärna genom att vidarebefordra brevet till andra som du tror är intresserade av att veta hur det blir i Stöde i sommar.
Och välkommen att besöka oss, det blir en häftig musikvecka även i år.
/eva

 

A review of The Road Headin' Home by Grasstowne

"These guys combine for a fabulous contemporary bluegrass sound.  Steve Gulley's lead and tenor vocals will be rocognized by Mountain Heart fans... The musicianship on this album is excellent.  Phil Leadbetter has been named IBMA dobro player of the year, and Alan Bibey's mandolin and lead and harmony vocals reflect his years of experience..." -The Black Rose

"The Dixie Bee-Liners sweet-picked and packed for freshness all the songs on their latest album, Ripe.  For the followers of this group, the artists, the label and the producer, you are in for a fresh apple with this album.  Brandi Hart's vocals are layered on top of the instrumentals like the skin on a ripe apple.  It just sounds natural to be there.  But, with this album, there's more.  A whole bushel more!" -Bob Cherry, Cybergrass

"A solo album often allows a sideman [to] spread their musical wings, and this fune CD is no exception.  Still in his mid-20's, Jason Barie has acquired a reputation of playing with many bluegrass greats such as Bobby Osborne, Jesse McReynolds, Chubby Wise, James King and Vassar Clements.  In early 2007 he joined the Larry Stephenson Band as the first fiddler in the group's 18 year history..." -C. Eric Banister, Country Standard Time

Current Chart Action
Roots Music Report
Bluegrass
#1. Ripe - The Dixie Bee-Liners
#14. Thankful - Larry Stephenson
#16. The Road Headin' Home - Grasstowne
#21.
Steppin' Out - Jason Davis
#44. The Past Is Present - Jason Barie

 

Hallo to all our  radio DJ friends.. hope you received the HILLCREST CD by now.. with Hermann `s  new single

                                         " WHAT GOES ON "

... hopefuly you enjoy this swingy new version of that old Beatles classic, with a touch of bluegrass.

Please give it a lot of " air"  .. smile     (Please send playlists ...if you can )

 Danke schön, we realy appreciate that

Anke    the Desert Kid Team.                     www.hillcrestcd.com

In case you like to receive a mp3 file of the tune, or other Hermann The German songs .. please let us know.

Lee Williams, www.cmrnashville.net will run a Hermann Lammers Meyer SPECIAL, with an small talk/interview on Monday 18 at 1. pm (UK Time) and repeats .. also on Sat 23. Febr.. please check schedule.

Don`t miss checkin into Hermann`show at 15 + 21. oo Uhr   (german time ) at www.cmrnashville.net

We had a super show at the Berlin " Counrtry Messe" last weekend and would like to say thanks for coming to many of our skandinavian and european country dj friends... das war wunderbar.

Come see Hermann Lammers Meyer and the Emsland Hillbillies at the "Albisguetli Festival" in Zuerich this saturday.... that `ll be fun.  Questions ?  ask us.

 

All Boots on sale www.sheplers.com   Kolla in den här sidan!

Och då ni ändå ligger ute på nätet kolla Arby´s också. www.arbys.com  Om ni varit i USA och aldrig ätit en Arby´s så har ni missat en fantastisk måltid. Finns över hela USA.

Det var allt för den här gången!

Janne Lindgren

 

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev 015   (  2 sidor)   21  februari  2008

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på   http://country.vingar.se eller www.vingar.se

 

 

Torsdag idag och det var kul att ha Kenneth Friberg och Vivien Searcy i min lilla studio för lite sångpålägg på en inspelning jag gjort. Det var första gången jag träffade Vivien och det var mycket trevligt, dessutom sjunger hon fint.

Idag kom den nya Mr Music Country i brevlådan. Som vanligt är det utmärkt country som Thomas Buskhagen bjuder på och jag rekommenderar er att prenumerera på dessa månadsCDs. Den här gången är undertiteln The Texas Contribution Vol. II. Vi  får lyssna till artister som Jason Boland, Jake Hooker, Tompall & The Glaser Brothers, Rodney Crowell, Tommy Jennings och många fler. Riktig Texasmusik alltså! Telefonnummer till Mr Music är 031 – 734 37 30    JL.

 

Trodde jag öppnat fel mail när jag läste om Stöde musikvecka i Söndagens CMS news.

Klassisk konsertmusik, brasilianska trummor, jazztoner och f-n och hans moster, ungefär så långt från countrymusik det går att komma. Arrangören av denna händelse har, vad jag vet, inte mycket till övers för vår musik. Om nu inte någon fått hjärnblödning och bokat in countrymusik för en gångs skull...skulle inte tro det!!

...det måste ha slunkit imellan JL´s granskning av vad som är relevant för nyhetsbrevet....för du har väl inte konverterat???

Tack, för i övrigt mycket intressant och rolig läsning.

 

Stödebo/ nyhetsbrevsläsare/ countryfantast

 

Informationen fick jag av en annan countryfantast och jag trodde i min enfald att åtminstone någon countrymusik skulle förekomma i Stöde. Misstag nr 1.  JL.

 

Hej Janne.

Du skrev om Casino Steel´s ny cd, här kan du lyssna (om du törs) till spåren.
Låååånga-Länken.

 

 

Thomas Hydén  www.radio943.se

Tack Thomas, då vet jag bättre! Jag kallade denna CD för pure country helt ohörd! Misstag nr. 2.  JL.

 

 

Hej Janne

Jag har nöjet att presentera årets startfält på Lonesome Pine Countryfestival 30/7 - 2/8 2008

Det kanske starkaste startfältet någonsin i Lysvik? Eller vad säger ni om:

 

WOODYS - USA

Marti Brom - USA "The Hillbilly Queen"

RadioRamblers - UK 

Barnshakers - FIN

Cina Samuelson & Springhillboys - Swe

Jonas Otter & Tone Norum - Swe "Svensk Mästare Alternativ Country 07"

The Downtown Ramblers - Swe "Svensk Mästare Bluegrass/Old time 07"

Blue Valley Boys - Swe

Little Green - Swe

Yellow & Bluegrass - Swe

Grassride - Swe

The Lonesome Mountaineers - Swe

Twilights - Swe

The Wanted - Swe

Evil Emil King Kongo Cobras - Swe

+ några till (ej klara)

Live musik på 3 scener i 3 dagar!

 

En annan nyhet är att vi utökar camping området till det dubbla med plats för ca 400 ekipage!!! Flera vildmarks duschar kommer att byggas upp längs skogskanten & och Sjön Fryken blir varmare än vanligt?  Välkomna till Vilda Vackra Värmland!

 

p.s Vi ses på The Ultimate Country Cruise 8-9 mars

Peter Jonsson www.lonesomepine.nu  www.ultimatecountry.se

 

I det här Nyhetsbrevet får ni också min lista över instrument och tillbehör. Hör av er om ni ser något intressant där. Det var allt för idag.

Janne Lindgren

 

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev 016   (   sidor)     februari  2008

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på   http://country.vingar.se eller www.vingar.se

Den här veckan har jag som jag berättat haft Vivien Searcy i studion och det var kul. Även Kenneth Friberg var med och plåtade lite.

En gammal Lindgrensteel (som min bror och jag byggde) fick jag in från Joakim Fritzner och som jag lovade att justera. Steelen alltså, inte Joakim! Det var första gången jag återsåg min förstfödde – vi byggde 7 eller 8 stycken – och det var roligt. Efter min justering så funkade den perfekt trots sina 7 år på nacken.

Kjell Olsson som spelar på en alldeles ny GFI Ultra var i studion för lite lektioner. Han har på endast ett år gjort enorma framsteg. Hemligheten med det är att han ägnar mera tid åt övning än att mecka med sin steel eller hänga vid datorn.

Senaste nytt är att Mark Chesnutt ställt in sin Europatur i sommar på grund av sjukdom.

Valsverket i Degerfors kör den 31 maj ännu en countryshow! Ja, country förresten! Som artistuppställningen ser ut så blir det mycket åt det rockiga hållet, men så är det väl på de flesta countryfestivaler även i år. När får vi höra banden spela musik av Lefty Frizzell, George Jones eller Merle Haggard? Har alla glömt ursprunget?

Nyhetsbrev från www.svenskacountryartister.com får du här!

www.rankarna.se  har en fin hemsida. På några bilder finns t o m undertecknad med. Tänk vad tiden sprungit iväg sedan jag jobbade med Rankarna. Men precis som Country Minstrels har även de skiftat medlemmar lite då och då. Inte så lätt att vara kapellmästare ibland, eller hur Mats?

Här lite nyheter!  JL.

 

Hej Janne!

 

Kommentar till sista nyhetsbrevet. Den som inget gör, gör heller aldrig några fel.

 

Fortsätt som du gör…   Mvh Thomas K Kil

 

Hej Janne!!

Hoppas du mar bra och all tar val hemma I gamla Svedala!?

Kommer du ihag David Wills. Han hade en harlig hit med “There’s A Song On The Jukebox” bl.a. Skrev “If You’re Thinking You Want A Stranger” som George Strait spelade in. Vi har blivit goda vanner under aren och jag har just atit lunch med David och Bill Shore. Ga till www.bmi.com och sok pa Shore, Bill sa kan du se alla latar han skrivit. David upptradde pa Skara Sommarland for flera ar sedan och vill garna aka over igen.

Har du mojligtvis en lista over alla svenska festivaler ELLER / OCH de arliga aterkommande evenemang som soker Country artister som inte ar alltfor dyra I gage etc.?

Ser frame mot att hora ifra dig.  Greetings From Nashville!!

Dan Ekback

PS. Detta ar mitt nya job efter 10 ar pa Bluewater.

 

 I Love America  heter en film gjord av Carl Myrén och utgiven på Folkets Bio. Filmen handlar om Harley Davidsons 100-årsjubileum och som det står på baksidestexten ”Två svenska filmare åker till USA för att dokumentera festligheterna. Det blir en unik tripp som sträcker sig från Baton Rouge, via Memphis och Nashville.

Musiken i filmen står Carl Myrén för och Louise Hoffsten framför även några låtar. Undertecknad är med och spelar steel. Speltid på DVDn är 56 minuter och kan inhandlas i vanliga Videobutiker eller www.folketsbio.se   JL.

 

 

Hello fellow players,

 

As most of you know, I love to give credit to those musicians and entertainers who are behind the scenes but contribute large amounts to the industry.  Today I would like to acknowledge someone who deserves a hundred times more credit than she is getting today. 

 

Porter Wagoners funeral had thousands of people paying their respects and many of the stars in Nashville seemed to take advantage of this opportunity to let everybody else see them and to try to impress upon everyone else what a friend of Porter’s they were.  Everybody was talking about Dolly and Dolly was everywhere and we all know that Dolly and Porter were quite a team and Dolly took great advantage of the Porter Wagoner TV show and hiring to expose her wares amongst other things to the public so she could launch a well deserved career of her own.

 

However, paving the way for Dolly, there was another beautiful singer with Porter who had many hit records of her own.  Many of you older fans of country music already know who I’m talking about.  Yes, pretty Miss Norma Jean.  She worked the Porter Wagoner show from 1961 to 1967, before Dolly Parton replaced her.

 

Norma Jean had several hit records on her own between ’63 and ’66 including “Let’s Go All The Way” and “Game of Triangles”.  Norma Jean was credited with opening many doors for other female country singers.  I backed Norma Jean up on many television shows in Nashville and also when I was with Claude Gray in the early seventies.  A nicer person with less ego, I have never met.  Definitely not your typical girl singer. 

 

I like to think of her as a girl professional who knew her craft well and is now not getting any of the credit that she richly deserves.  I did not hear her name mentioned one time at Porter’s funeral, even though I feel she was extremely instrumental in helping make Porter who and what he was and definitely added much talent and class to the weekly television show.

 

Other credits that I would like to point out, she also worked with Wanda Jackson, Kitty Wells, whom she considers to be the biggest influence in her career, worked with Red Foley and was a permanent member of the Ozark Jubilee before it closed, toured and was a big part of the great Claude Gray show in the early seventies.  She was also the girl singer with the great Billy Gray western swing band out of her home state of Oklahoma.

 

Norma Jean was signed with Columbia Records in 1959.  She did well enough that as a result, legendary RCA producer Chet Atkins signed her to a recording contract with RCA.  In 1965, she had the number three album and the first song in the album entitled “Go Cat Go” went to number eight on the charts.  She also had a great hit written by Harlan Howard entitled “I Wouldn’t Buy A Used Car From Him”.

 

I could go on forever with how nice she is and what she has done for all girl singers in country music and what she has done for country music in general, but instead I’m just wandering around wondering why her name wasn’t even mentioned at Porter’s funeral.

 

Now I would like to mention a steel guitar player from of all places, Exeter, Maine.  A wonderful guy with a great sense of humor who plays really well and just got off tour with Loretta Lynn.  His name is Perley Curtis.

 

Perley is a singer who can front a band, plays good guitar, but is very well known as a great steel player and steel guitar technician.  Perley showed his prowess servicing underneath a steel guitar by working for me at Steel Guitar Nashville from ’88 to ’91.

 

Perley and I played twin steels on several of the Stan Hitchcock shows.  Perley is another of the wonderful steel guitar players who shouldn’t drop off your radar.  A very smart man in every aspect of steel guitar.  Here are some of the people that he worked for.  Holly Dunn, Ronny Reno and the Reno Brothers, Becky Hobbs, Loretta Lynn for 6 years, Trace Atkins for a very short time and Charlie Louvin.

 

Perley says one of his best memories is working Johnny Paycheck’s last show before he went to jail.  The show was at some roadhouse in Kentucky that he can’t remember the name of.

 

I put up a quick lesson on how to play counterpart at: http://www.youtube.com/watch?v=Xz3wuvaRHp0

 

Your buddy, Bobbe Seymour

 

Så har Jari Sjöblom också varit i min studio för att lägga lite trummor på Carolinas inspelningar. Det blev kanonbra!

Det blev mycket jobb i veckan som gick men nu blir det lite lugnare. Tror jag!

 

Janne Lindgren

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev 017  (  4 sidor)   28  februari  2008

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på   http://country.vingar.se eller www.vingar.se

 

Här får ni tre intressanta adresser: www.upcountrymagazine,co.uk som är en tidning i England,   www.bcmhof.co.uk  är British Country Music Hall Of Fame och  www.crosscountrymagazine.co.uk  som listar alla klubbar över hela StorBritanien. Och ni glömmer väl inte att lyssna på klassiska amerikanska stationen 650 WSM www.wsmonline.com  som bl a sänder Grand Ole Opry tidigt på söndag morgon.

Och så lite brev med mera! JL.

 

 

Tjenare Janne!

Roligt att höra att det satsas en del på country`n i sverige!

Här i Finland är det mycket lugnt inom  denna musikstil: Men vi kämpar på så gott det går!

Jag är ordförande i en förening som heter Country Music Lovers! Och som sagt ...vi kämpar på år ut och år in! Har svårt att få nytt "blod" med i föreningen så det är hårt!

Jag spelar också i ett band som heter Night Train och vi spelar en del Johnny Cash låtar och dylikt! Vi är inga proffs men vi har jätte kil när vi spelar! Har några spelningar bakom oss och ett halvt dussin framför oss ,så vi får se vad detta bliva!!

Ha de Gött!  hälsn.Mr:Night Train 

Jag har själv spelat ganska många gånger i Finland och det är alltid trevligt. Att driva en countrymusikklubb är inte så enkelt men jag hoppas ni kämpar på, trots att medlemsantalet inte är så högt. Lycka till med bandet!

You Comb Her Hair Every Morning med George Jones är väl något av det bästa som finns i countryväg? Finns på hans nya Bear Family Box ”She Thinks I Still Care”  och som innehåller 5 CDs med ungefär 30 låtar på varje. Otroligt bra! Beställ boxen genom mig om ni vill.

På Skansen i Stockholm kör man i sommar en countrygala med artister som Tommy Körberg och Lotta Englund. Undrar om de vet vem George Jones är? JL.

 

hej & tack för brevet, janne!
 
en fråga: vet om det finns nån samlad information om svensk-byggda steel´ar? i bokform eller på nätet? vore intressant att få läsa litet om steel´ens historia i sverige.
 
hälsningar från uppsala/  kristjan aunver

Nej, någon samlad info om svenska steelbyggen finns inte vad jag vet. Men av den serietillverkade sorten finns bara AWH (AVM) som byggdes av Arne Holmedal och Lindgren som jag själv byggde tillsammans med min bror. Vi fick ihop 7 – 8 stycken (minns ej exakt) men Arne Holmedal byggde säkert ett hundratal eller mer. JL.

 

CLAY WALKER DONATES $25,000 TO MS RESEARCH THROUGH BAMS

(Nashville, TN) Multi-platinum country music star Clay Walker, along with his non-profit charity, Band Against MS recently presented Dr. Michael Levin with the University of Tennessee Health Science Center in Memphis a check in the amount of $25,000. This gift was presented to assist the center in researching the cause of MS, as well as hopefully finding a cure.

“MS is a neurological disease that strikes people in the prime of life and affects approximately 2 million people worldwide,” said Dr. Michel Levin. “We don’t know its cause, and treatment provides only partial relief. That’s why the donation from Band Against MS is so important.  Although there is ongoing research about this disease, the cause has been elusive. This donation will allow us to “jump start” some new ideas about what causes MS. In turn, by understanding more about it, we will come closer to inventing new therapies, and hopefully, discovering a cure. We are very grateful for the opportunity this gift affords us.”

Clay will also be taping a special episode of the Montel Williams Show on March 12th dedicated to the topic of multiple sclerosis, a condition they share. Clay and his charity, Band Against MS recently donated an autogrpahed Martin LXM Little Martin guitar to his long-time friend’s foundation to be auctioned off during Montel’s Gala and Celebrity Poker Challenge on March 13th in New York.

For more information on The Montel Williams Show and to find your local station, please visit their website at www.montelshow.com.

Band Against MS is dedicated to funding research, raising awareness and providing education for others battling multiple sclerosis. For more information, please visit their website at www.bandagainstms.org.

Clay’s latest single, “She Likes It In The Morning” off his hit album Fall is rising up the country charts. For more information on Clay Walker, please visit www.claywalker.com

 

Hello fellow players,

 

Well here we are about to enter March.  Where has this year gone? 

 

It takes us a long time to get to know somebody and then suddenly they can be gone.  As we were getting to know the great personalities like Duane Marrs, Hal Rugg, Jimmy Crawford, Jimmy Day and the other greats, it may have taken us a lifetime to gradually get to know them and their abilities, but when they passed on, it was like somebody slammed the door and sudden they weren’t there any more.

 

They sort of came on slow in our minds and we may not have realized how great they were until they got near the final days in their lives.  Then all of a sudden … wham … they were gone and the memories started pouring in.  We started thinking about how nice they were when we met them, how great they played when we heard them and in the case of people like Paul Bigsby, Zane Beck, Jimmy Crawford and Duane Marrs, what great abilities they had in designing steel guitars and working with their hands.

 

I’ve left out many names here but we all know who the rest are.

 

Yes, these people come on so slowly and gradually that we may not realize how much they mean to us until suddenly they aren’t here anymore.    Every day I get emails asking me about steel guitar heroes of yesteryear ... people like Billy Bowman, Noel Boggs, Gene O’Neal and Gary Hogue and so many others.  Although they’re gone, it makes me very proud to be in a business where all these wonderful people are continuously remembered by us all.

 

When I get these emails asking me about these great steel guitar heroes, I just have to smile and say “Yes, thank God they are being remembered by my fellow family members in the steel guitar community.”

 

Sonny Garrish was here in the store a little while ago, you know Sonny Garrish, probably the most recorded steel guitar player ever.  I refer to him as Sonny “Four Sessions A Day” Garrish.  He was talking about how he still practices every day at home regardless of how many recording sessions he may have that day.  He says what he plays on sessions is nowhere near enough playing to keep him honed well enough to be at the top of his game.  He says just playing three or four little notes here or there doesn’t do for his dexterity what a good hour of practice at home does.

 

I found this very interesting to hear him say and it sort of goes back to what I have said for years.  It doesn’t matter how much you play or practice as much as it does how you practice.  If you want to how to get the most out of your practice time, I have a video called “How To Learn” which is full of techniques to maximize your results.  We also have tracks CDs and cassettes and tab books for most of my albums to practice with and of course, the Nashville Number System to bring the entire concept into focus.

 

Billy Robinson came in while I was talking to Sonny and I was astounded to learn that these two great steel guitarists had never met each other.  Billy has been in Nashville for 76 years, being born here, and Sonny has been here since the early sixties.  Listening to their conversation, knowing it was their first one ever, was a very interesting experience.

 

Each one was fascinated by the other’s career and both were fascinated by how much the other one still loved steel guitar and music in general.

 

I think this can be a lesson to all of us steel guitarists that no matter how much time we spend loving steel guitar, it really doesn’t get old.  It’s always there and a great lubricant to help us slide through life.

 

Several steel players who were in the store here went up to Sonny very humbly and told him how much they liked his playing on the new Gene Watson album.  I haven’t heard it but it must be great.

 

I would like to thank everybody for the hundreds of emails that I’ve received thanking me for the steel guitar licks that I’m showing on youtube.  I’ve had several from professional players saying “Hey, there’s a neat way to do it.” and several from younger players stating how valuable and fun these things are to them.  So I guess there’s no stopping now.

 

The next couple weeks I will be showing some counterpoint licks and tricks, then we’ll move on to other fun, exciting things you can play.

 

I would also like to thank you readers for the wonderful response I received about Norma Jean, the singer who graced the Porter Wagoner show.  It’s good to see that people like her are not forgotten and it shows me the great quality of people who read this newsletter.

 

Here’s the next counterpoint lesson:  www.youtube.com/watch?v=Ke4AaUs6W6w

 

Your buddy,  Bobbe Seymour

 

 

Beträffande Norma Jean så har hon en platta på RCA Victor och som blivit en av mina absoluta favoriter genom åren. Plattan heter ”Let´s Go All The Way” och kom 1964. Här finns många kanonlåtar och ett komp som åtminstone tillfredsställer mig till hundra procent. Steelspelaren är okänd men det kan vara Jimmy Crawford. Otroligt fint spelat!

 

Mer än så blev det inte denna torsdag (som hunnit bli fredag). Hustrun är ledig idag och sitter just nu i ett annat rum och lyssnar på……..ja, vad tror ni?  George Jones förstås!

 

Ha en trevlig helg!

 

Janne Lindgren

 

 

ANNONS

Pedal Steel Guitars (lev.tid ca. 6 veckor)

1st GFI  S-10 (studentmodell) 3+3, svart, etui, picks och stål (beg. i lager) 13.000:-

GFI Ultra D-10, 8+5, valfri färg, etui  38.000:-

GFI Ultra Padded S-10, 3+4, valfri färg, etui  31.000:- 

GFI Ultra S-10, 3+4, valfri färg, etui 28.000:-

GFI EXPO D-10 E, 8+4, röd, svart, blå, maple, vintage wood, mica, etui 33.000

GFI EXPO S-10 E, 3+4, röd, svart, blå, maple, vintage wood,  mica,  etui 21.500

New!!  GFI EXPO S-10 E Padded, 3+4 (fler uppgifter följer)

 

Lap Steel Guitars

Nashville Sound Lap Steel S-6, flightcase och tillbehör       5.990:-

 

Resonator Guitars

Regal RD 40-BS 6-string square neck black 7.400:-

Regal RD 40-VS  6-string quare neck vintage sunburst  7.400:-

Regal RD 38-VS 6-string square neck vintage sunburst  7.400:-

Flinthill FHD 100S  6-string square neck sun burst  6.900:-

OBS! Hårda och mjuka etuier/fodral finns i olika prisklasser 350/900:-

 

 Guitars

SunSmile S4005C Acoustic 6-string Flamed Basswood, Rosewood, 1.440:-

SunSmile S4025 Acoustic 6-string Spruce+Sapele+Rosewood  1.440:-

SunSmile Electric SC10 Blå, Maple+Rosewood, Grover, Turn-o-Matic  2.800:-

SunSmile Electric Dubble, Röd. En hals 6string+en hals 12string  5.600:-

 

 

 

 

Tillbaks till nyhetsbrev!

Till nästa sida med nyhetsbrev!
Till föregående sida med nyhetsbrev
Till countrysidan
Till huvud-domänen vingar.se