Country Nyhetsbrev
från
Janne Lindgren &
CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music
http://cms.vingar.se
 Nyhetsbrev från
juli 2008 # 46 - 49
Under http://vingar.se  finns även http://country.vingar.se

Spara cms.vingar.se som favorit    

Gratisprenumerera !
På Nyhetsbrev från Janne Lindgren &
CountryMusicSweden
FYLLDA MED BRA INFORMATION

Email: countrymusicsweden@comhem.se 
HomePage: www steelguitar.nu

 
Ditt namn:
Din epost:
Din adress:
 
 
Ur innehållet:
Spara cms.vingar.se som favorit 

# 46  Countrygala på Skansen. Någon som var där och hörde någon countrylåt?
# 47  Nu ber vi läsarna tipsa om bra country på YouTube
# 48  Jannes epostadresser återskapade av Kåre Nyberg
# 49  Ny Mr Music Country ute, alltid bra låtar med olika artister
Janne berättade förra månaden om en flaska han fått.
Här är bilden på den. Det var jag (Per-Uno) som bad Janne om den och om fler bilder framöver. Kul med bild till hans fina nyhetsbrev tycker jag. Det är ju svårt att bifoga bilder men här går det bra.
 


 

På denna domän http://vingar.se hittar ca 1.000 besökare/dag
 

 
[Vingar/www/a-vingar-sajt-ruta.htm] 

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

  Nyhetsbrev 046   ( 3 sidor)  13 juli  2008

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress någon gång mellan fredag -  söndag.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på http://vingar.se  http://country.vingar.se eller http://cms.vingar.se  

 

Jag förstår att ni undrat var i helskotta mina Nyhetsbrev tagit vägen. Förklaringen är att jag på fredagskvällen för en vecka sedan fick ett anfall av kärlkramp och fick ringa ambulans för transport till Huddinge Sjukhus. Där hamnade jag på intensiven över natten och blev sedan flyttad till den mer lugna hjärtavdelningen. Nu 6 dagar senare är jag hemma igen efter att ha genomgått en hjärtröntgen inklusive ingrepp.

 

Inte mycket har dock hänt den senaste tiden men vi kunde beskåda Roffe Färdigh som spelade steel med de gamla rockstjärnorna på Allsång på Skansen. Som vanligt så var steelen nedmixad och man fick anstränga sig för att höra den. Kul i alla fall! Appropå allsången så är det ett rätt trevligt program men jag orkar snart inte med Lundin! Har ni förresten tänkt på hur mycket folk 20.000 människor är, som det är vid Skansens allsång.. Ibland skryter countrymusikfestivaler med hur mycket folk de har, men något som kommer ens i närheten av Skansens publikhav har åtminstone jag aldrig sett.

 

Grasstowne på TantoGården kan ni läsa om nedan.

 

Uffe Sterling kunde vi se tillsammans med Mats Rådberg och Rankarna på Gröna Lund i programmet Sommarkrysset.

 

Tack Kåre för Currywursten jag fick från Tyskland. Smaskig!

 

Så här skrev en av mina läsare som vill vara anonym om Ydrefestivalen.

 

Hasse och Monica med Kvinnaböske spelade alla de förväntade låtarna med mycket rutin och spelglädje. Och vi var förstås den bästa publik de någonsin haft:-). Men sedan kom Baskery från Stockholm (som de onödigt påpekade, ingen hade missat det med den attityd de hade) och drog ned stämningen rejält. De började med att bråka med någon i publiken och svor från scenen och betedde sig på ett mycket trist sätt som kanske fungerar i storstan på en krogspelning men inte alls på landet. Om de inte gillar publiken så gillar inte publiken dem.

 

Att vara spydig och elak mot publiken fungerar ALDRIG! Men har man storstadskomplex så kanske det slår över ibland och min tanke blir att de flesta i bandet Baskery kanske inte ens är födda i Stockholm och känner sig malliga för att just nu bo där. Vi som är födda och uppväxta i Stockholm skulle knappast bära oss åt på det sättet.

 

Apropå konstigheter! Jag fick Country Post i brevlådan häromdagen och jag blir lite fundersam av vad som skrivs på sida 21. Hur kan redaktionen släppa igenom det som  Ulf Elf skriver? Se själva: ”Steelgitarren är anskrämligt ful och låter lika illa som den ser ful ut”, ”Dansband som lirar country emellanåt är t ex Rankarna och Lasse Stefanz”!?! Förutom dessa underligheter så skriver han om Chuck Prophet och Stephanie Finch, Louis Armstrong, Jazz at the Pawn Shop, The Duke Ellington Orchestra, La Bayadére och slutligen ”ett mycket vackert instrument i mitt tycke är cello”. Är detta månne en ny strategi i klubben för att intressera fler att bli medlemmar? I så fall tror jag att ni bitit er riktigt ordentligt i tummen!

 

Åh andra sidan var det  i helgen countrygala på Skansen i Stockholm med Tommy Körberg, Lotta Engberg, Martin Stenmarck och Sarah Dawn Finer. Countrymusiken blir bredare och bredare och konstigare och konstigare!? Enligt rapport var det ändå ganska mycket publik trots att inte någon av ovanstående artister sjöng en enda countrylåt. Varför då kalla det hela countrygala? Borde inte vi countryfans opponera oss?

 

Jag har just fått hem Buck Owens box från Bear Family! Wow! Vilken fantastisk countrymusik! Här finns all musik som Buck spelade in mellan 1953 till 1964 inklusive Excuse Me, Fooling Around, Under Your Spell Again, Act Naturally och ca. 150 andra låtar med bla a  Ralph Mooney och Tom Brumley på steel. Jag kan ta hem boxen från Bear Family till de som är intresserade. Bättre än så här blir inte countrymusik. JL.

 

 

Hurra! Hillfillies har blivit framröstade som en av 15 utmanare i 'Svensktoppen nästa'. Hjälp oss och svensk bluegrass att ta en plats i etern! Med ett enkelt SMS vinner du vår eviga tacksamhet och en chans att höra mer bluegrass i Sveriges Radio!

 

Gå in på nedanstående länk och skicka ett sms med texten
”P4sto toppen 13” till 722 50 (3 kronor + ev. trafikavgift):

 

http://www.sr.se/cgi-bin/p4/nyhetssidor/amnessida.asp?programID=3147&Nyheter=1&grupp=5034&artikel=2087730

 

Röstningen pågår fram till sista JULI! Man kan rösta upp till 10 ggr/vecka från samma mobil. Bra va! ;)

 

Sommarhälsningar från oss!

 

www.hillfillies.se

 

 

 

En del konserter är bra, andra är bättre ändå och vissa går utöver det mesta, konserten på Tanto var en sådan. Rockridge Brothers spelar oldtime med mycket driv och inlevelse och satte nivån högt från början. Under pausen spelade duon Bowmore, vilka består av Tina Sundberg på nyckelharpa och Anders Sterner på banjo, svenska visor och en amerikansk banjoduett, mycket vackert.

Grasstowne spelade i två set och bjöd på instrumentala låtar, bluegrassånger och gospelsånger. Speciellt gospelsångerna med tät stämsång var mycket vackra. Steve Gulley, gitarr och sång, är en av de bästa sångarna inom bluegrass. Alan Bibley, mandolin, sjöng stämmor och några egna låtar. Alla spelade smakfullt återhållsamt när det inte var deras tur att spela solo men sedan briljerade de desto mer, speciellt Phil Leadbetter på dobro. Det är roligt att höra musiker som inte spelar hela tiden för att fylla ut pauserna eller snabbt för sakens skull utan när det är berättigat musikaliskt.

Det var mycket varmt och trångt i lokalen så en del av publiken valde att stå utanför och titta in genom öppna fönster. Vi som stod inne i hettan handlade friskt drycker av den trevliga personalen. Många satt på stolar framför scenen vilket gjorde att en stor del av publiken inte fick plats utan fick trängas vid bardisken eller sitta i rummet bakom mixerbordet där de knappt såg eller hörde konserten.

En konsert av det här slaget ska man inte missa så jag beklagar alla som inte var där. Nästa gång Grasstowne kommer till Sverige så köp en biljett genast.

/Elisa

 

 

Här nedan några boxar som jag har till försäljning!

 

Buck Owens  Act Naturally  BCD 16850    5 CD + bok  ca 150 låtar    Pris: 1.075

 

George Jones  She Thinks I Still Care  BCD 16818  5 CD+bok  ca. 150 låtar  Pris: 1.075:-

 

Merle Haggard The Studio Recordings BCD 16749  6 CD+bok ca 170 låtar  Pris: 1.250:-

 

 

Jag fortsätter att samla in adresser till mitt nya register så om ni som läser det här Nyhetsbrevet
t ex under www.vingar.se och inte får det direkt till er dator, hör av er.

 

Ha en fortsatt fin sommar, så hörs vi nästa vecka!

 

Janne Lindgren

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

  Nyhetsbrev 047   ( 3 sidor)  20 juli  2008

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress någon gång mellan fredag -  söndag.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på  http://cms.vingar.se  eller www.vingar.se

  

Kenneth Friberg besökte mig i går lördag, då jag hade några Bear Family Records jag tagit hem åt honom. Kenneth gjorde ju några halvtimmar bluegrass lite då och då i mitt program jag hade på Radio Lidingö. Han är också mycket aktiv i AFF som helt nyligen ordnade konsert med Grasstowne och som blev en ypperlig succé på TantoGården. Tyvärr låg jag själv på Huddinge Sjukhus och kunde inte närvara då.

 

Kenneth gav mig några CDs som han fått av band vid bluegrassfestivaler. Tack för det och jag ska här nedan redogöra för dessa. Först ut blir Gravity som består av några av Sveriges förnämsta musikanter på sina respektive instrument och därtill sångerskan Annsofie Lindström som heller inte drar ned betyget på gruppens musikalitet. Personligen kallar jag inte den här plattan för ren bluegrass utan vill nog snarare säga att det är en blandning av musikstilar spelat på bluegrassinstrument. Men vilket driv och vilken känsla i det som framförs. Annsofie är gruppens pärla trots alla fantastiska instrumentala insatser. Hennes röst är lite sträv som Janis Joplin och ibland mjuk som Alison Krauss, det gillar jag. En sak som jag reagerat på är att det knappast är någon stereobild på inspelningarna vilket gör dem lite platta trots fin närbild på alla instrument. Men det kanske finns någon mening med det, vad vet jag? Layouten får högsta betyg av mig.

 

Med den andra plattan jag fick av Kenneth, The Original Rockridge Brothers, har jag hamnat någonstans i West Virginia eller Kentucky på en riktig barndance. Inledningen på CDn är två riktiga hoe-downrysare med plonkande banjo och ett ivrigt dragande med stråken på fiolen. Rednex släng er i väggen, det här är traditionell äkta musik som skulle passa i vilken västernfilm som helst med James Stewart eller John Wayne (vilket aldrig skulle funka med discotrummor och annat skit). Rockridge Brothers har en enorm känsla för hur sån här musik ska låta och låter sig inte luras in i något modernt sound. Sånginsatserna och språket är lysande tolkat och de instrumentala bitarna är rent spelat och precis i lagom balans. Det är nästan så till och med jag får lust att ta en svängom…….grab your partner! Nä, nu svävade jag allt iväg! Grattis till en mycket trevlig CD.

 

 

Kanske du skulle kunna lägga med tips i nyhetsbrevet, så att vi även vi countryfans kan kolla YouTube. Alltför många har ingen aning om att de kan kolla in t ex nedanstående exempel där.

Per-Uno

Tips för en regning dag vid datorn:
SE och LYSSNA på COUNTRY!
Hemma vid din dator när festivalerna är slut eller för långt bort.
Har märkt att alltför många inte upptäckt detta.

 

You Tube

har bl a dessa exempel på lite videos som kan rädda ev regnig dag.
Det blir inte hifi som stora stereon därhemma, men ofta tillräckligt bra.
Bilden kan vara dålig, men tänk på att det oftast är gamla inspelningar.
Och det är ju ett plus för oss på denna sida av Atlanten att se.

Mats Rådberg & Rankarna:  Det är inte lätt att va ödmjuk
http://www.youtube.com/watch?v=vZQ1DIw5bXo 

Thomas Haglund
http://www.youtube.com/watch?v=dJqne-wh7EA 

Red Jenkins & Becky Hobbs & Thomas Haglund.
http://www.youtube.com/watch?v=8aU1yJ-2Zj0 

Angela Lidin & Janne Lindgren m fl: Crazy Dad:
Från Angelas första TV-framträdande.
http://www.youtube.com/watch?v=OBcvO_9KxEE&feature=user 

Angela Lidin
sjunger Maria Magdalena
med Janne Lindgren på steel, som hörs bra ovanligt länge och även syns! Njuuut!
Så innerligt skön och fin med idag så ovanligt försynt arrangemang,
som det kan bli med rätt sorts duktiga musiker som inte tror att bäst = högst.
http://www.youtube.com/watch?v=0unHlJ64IUI 

Angela Lidin & Janne Lindgren m fl: Hearts may be broken:
Börjar fint med steel och sedan är låten mjukt nära sköööön.
Riktigt fint känsligt musikaliskt tycker jag.
http://www.youtube.com/watch?v=4zgzf74cN84&feature=user 

Hank Williams:  Lovesick Blues
http://www.youtube.com/watch?v=-Xu71i89xvs 

 

Waylon Jennings:  Amanda
http://www.youtube.com/watch?v=1knCF94GRu0 

Willie Nelson:  Always On My Mind
http://www.youtube.com/watch?v=v3DXyfL3HX0 

Buck Owens and his Buckeroos:  Together Again
http://www.youtube.com/watch?v=qQ_zCf9xilg 

Hank Snow:  I´m Movin´ On
http://www.youtube.com/watch?v=LQunHYfQs5U 


Elvis
does Johnny Cash ... (skoj)
http://www.youtube.com/watch?v=1CAudY_pAjw&feature=related

 

Johnny Cash does Elvis ..  (skoj)

http://www.youtube.com/watch?v=TYctbbWWzzo&feature=related  

En gammal Johnny Cash sjunger Hurt
Stark låt utan övertryckande trummor och bas.
Har hört att en del hårdrockare beundrar Cash som får fram budskapet så genialt enkelt,
han hade ju först bara 2, sedan 3 i bandet.  
http://www.youtube.com/watch?v=SmVAWKfJ4Go 

Kolla mer:
Knappa in www.youtube.som
skriv det du letar efter i sökrutan.
Antagligen hittar du mer än du någonsin anat.
Hittar du några höjdare så hör gärna av dig till nyhetsbrevet så att fler kan se & lyssna!
Vi lägger upp tips med direktlänkar på country-sidan när vi får några,
då är det lätt att i efterhand alltid ha länkarna lätt-tillgängliga.
Skicka några favoriter och skriv gärna en mening om varför. 
Tips från prenumeranterna hamnar på
Country Music Swedens Nyhetsbrevs egen hemsida:
http://cms.vingar.se/country-videos.htm 

 

 

Under flera år har jag importerat instrument och tillbehör för att tillmötesgå mina kunders krav. Jag har representerat många steelmärken såsom Sho-Bud, MSA, Dekley, Williams, Sierra och numera GFI. Även dobros har jag tagit in och då har det mestadels handlat om Regal med tanke på dess kvalitet för ett lågt pris. Kolla vad Tommy White och Mike Cass tycker om Regal.

 

Så här skriver Tommy White på Steel Guitar Forum om Regal Dobro:

This is a beautiful dobro by Regal with Quarterman cone and professional set up. The guitar has a rich dark mahogany finish in excellent condition and is loud as heck.

och så här skriver Mike Cass:

after playing Tommy's Regal dobro at the Opry one night I bought one of them as well. Right out of the box, tone & volume for days and I havent even tweaked it. You will be very happy with your purchase This is the best made dobro available for its price.

 

 

Det var allt för denna gång. Glöm inte att ni kan kolla tillbaka på tidigare Nyhetsbrev, se adress högst upp.

 

Sköt om er därute,

 

Janne Lindgren

 

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev 049   ( 2 sidor)  27 juli  2008

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress någon gång mellan fredag -  söndag.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på  http://cms.vingar.se  eller www.vingar.se

 

Information om Nyhetsbrevet! Så här skrev jag för ca 1 månad sedan!

Attan också!

På grund av ett fel i min Outlook så “lyckades” jag radera samtliga adresser som jag skickat ut mitt Nyhetsbrev till.

Tills vidare så kommer mitt Nyhetsbrev endast att publiceras under www.vingar.se

och ni kan alltså gå in där varje vecka och läsa mina brev.

Beklagar eländet men sånt händer ibland med datorer.

Sommarhälsningar,   Janne Lindgren

Men nu låter det så här! TACK Kåre Myrberg för att du hade gjort en back-up på mina adresser, och att du trots din semester tog dig tid att komma hem till mig och fixa tillbaka allt.

Nu har jag alltså fått igen alla adresser och lite till. Så om du nu får dubbelt av mina Nyhetsbrev eller om du får det skickat till fel adress, så hör av er.

Jag vill också att ni meddelar mig om ni har haft något roligt för er i sommar
(men det måste handla om countrymusik förstås).
 

Den senaste utgåvan från Mr Music Country innehåller en hel del musik med dobro och trumpet. Ha, ha, det är inte bara Country Minstrels som kör med trumpeter i countrymusik. Historiskt sett finns det många liknande exempel som t ex Bob Wills och för att inte tala om alla mexinspirerade låtar som givits ut t ex med Marty Robbins. Nåväl, den här utgåvan innehåller 14 topplåtar med material ni inte har hört förut med Dale Watson, Jann Brown, George Jones, Hillfillies och många fler. Vill du köpa månadsskivan så kontakta bolaget på 031-734 37 30
 

Dags för nya boots eller countrykläder, kolla in www.sheplers.com

Den senaste tiden har jag fått några förfrågningar om plattan ”Green Rose Rag” som jag och Hasse Rosén (gitarristen) gjorde 1979. Den finns dock inte att köpa längre på LP och har aldrig funnits som CD. Hittar ni ett ex på någon rea så köp den. Övriga musikanter på plattan är Kjelle Öhman, Mike Watson och Roger Palm.

Jag pratade just med Uffe Edefuhr på telefon och som ni vet är han riktigt Greklandsfrälst. Han åker dit titt som tätt då han inte jobbar med att jaga getingar i Ängelholm m m. Uffe har spelat in en platta med grekisk musik där han spelar bouzouki på ett utmärkt sätt. T o m grekerna blir imponerade! Plattan heter Greek Classics – Our Way. Köp den! För övrigt är Uffe en av få svenskar som spelat twinsteel med Jimmy Crawford. De´ ni!

Trots att jag sagt att jag inte ska ta på mig några jobb på grund av min hälsa som t ex inspelningar, så har jag gjort ett undantag. Lelle Sjöholm (Rankarna) ringde och ville ha med mig på några låtar med Christer Sjögren. Då kunde jag inte tacka nej!
 

Så här skrev The Bull i sitt Nyhetsbrev nyligen:
Jag har funderat en del på vad jag håller på med. Lyssnar man på det som kallas för radio, så skulle till och med jag kunna bli berömd och få "musik" spelad. Ibland blir jag mörkrädd när jag hör vissa artister sjunga sina alster. Men det är trots allt just det som radio SKA hålla på med. Radio ska innehålla en bred variation av kultur och musikstilar. Just detta med kultur, som man kanske kan kallas musik, och som musikutövare eller arbetande med musik i övrigt, kan man kanske kallas sig kulturarbetare. Det är möjligt, men jag vill nog inte kalla mig det, då "mitt" arbete är så smalt.

Däremot finns det på radio, tv och tidningar sk. kulturredaktioner, och som då i mitt tycke bör innehålla kulturarbetare eller åtminstånde personer som är intresserade av kultur och som är intresserade av att visa upp olika kulturalster. T.ex. musikstilar. Men tji fick man, dessa personer som innehar ett tunnelseende utan dess like förkastar helt och fullt den gren av musik som jag är intresserad av. Countrymusik. OK. visst finns det en och annan som faktiskt skriver eller spelar lite country emellanåt, men majoriteten.. Ja ni förstår själva vart jag vill komma.

Du har rätt i att musik handlar om mångfald och allt som spelas in på skiva är det inte hög kvalitet på. Men även de sämsta inspelningarna har all rätt till sin existens då tycke och smak är så enormt olika. Det vissa tycker är bra tycker andra är skräp. Så har det alltid varit inom musik men det finns även paralleller med konst. Även om du spelar (eller målar) som en kratta så har du all rätt att göra det du tycker är roligt. Att sedan journalister oftast är mycket populistiska och gör tummen ned för det de inte gillar är något vi får leva med. Countrymusiken har ända sedan jag började lyssna, i slutet av 50-talet, alltid fått en massa snytingar av okunniga personer. Men vad gör väl det i slutändan? Sätt t ex på en skiva med Buck Owens, Merle Haggard eller George Jones och du mår prima och kan glömma allt skit som skrivs om vår musik!

Detta var vad jag hade att förmedla denna dag. Om en vecka är jag förmodligen tillbaka med nya skrifter. Ha en fortsatt het sommar!

Janne Lindgren

 

 

 

Tillbaks till nyhetsbrev!

Till nästa sida med nyhetsbrev!
Till föregående sida med nyhetsbrev
Till countrysidan
Till huvud-domänen vingar.se