Country Nyhetsbrev
från
Janne Lindgren &
CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music
http://cms.vingar.se
 Nyhetsbrev från
november 2007 # 84 -  92
Ligger under country.vingar.se

Nyhetsbrev från Janne Lindgren &
CountryMusicSweden

FYLLDA MED BRA INFORMATION

Gratisprenumerera !
Email: countrymusicsweden@comhem.se 
HomePage: www steelguitar.nu

 
Ditt namn:
Din epost:
Din adress:
 
 
Ur innehållet:

# 84   Porter Wagoner avled 28 oktober
# 85   Bobbe Seymor med långt mail
# 86   Hank Thompson avled 6 november.
CMA Award Winners 2007.
# 87  Om olika steel-guitars sound, mest avgörande är gubben bakom.
# 88   Country i Sunne 25-26 febr (Lonesome Pine)
# 89  Mycket Bluegrass-info
# 90  Red Jenkins härligt högt på Hot Disc-listorna
# 91   CMA Award show med minimalt country-innehåll
# 92   Janne har fått in instrumenten nedan! Läckert va?


 

På denna domän http://vingar.se hittar ca 250.000 besökare årligen även andra
 

 
[Vingar/www/a-vingar-sajt-ruta.htm] 

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 084  (  3 sidor)   1 november   2007

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på   http://country.vingar.se eller www.vingar.se

Porter Wagoner avled i lungcancer den 28 oktober. Porter var medlem av Grand Ole Opry i 50 år och har haft enorma framgångar som t ex 80 singlar på listorna och 25 Top Ten Hits under sin karriär. Från 1961 och i 21 år hade han sin egen Porter Wagoner Show i TV och det var där Dolly Parton fick sitt genombrott. Porter blev 80 år.

 

Så har jag då än en gång betalt min medlemsavgift till Försvarets Fältartister. En förening för alla som någon gång varit ute på uppdrag. Ett sådant är idag t ex att för FN´s räkning åka iväg och spela för våra trupper i Kosovo, Cypern eller Afganistan för att bara nämna några platser. Mats Rådberg, Inger Öst, Gimmicks och jag åkte i april 1976 till Sinaiöknen för att där underhålla trupperna. Vi fick åka iväg till Strängnas för att klä upp oss som riktiga FN-soldater och blev därmed s.k. ”vita löjtnanter” och hade på så sätt också tillgång till officersmässen på de ställen vi besökte. Resan var i allra högsta grad strapatsrik då vi först transporterades från Stockholm med ett Herkulesplan till flygplatsen utanför Telaviv där vi sedan blev inkvarterade på ett hotell. På kvällen var vi på ett flott ställe och åt mat i närheten av Jerusalem. Dagen efter blev det en lång färd med en folkabuss vidare ut i öknen till den svenska förläggningen. Här gjorde vi några av våra shower men vi reste även över Suezkanalen för uppträdanden där. Jag kan lova att det var mycket sand överallt i kläder, packning och t o m i mitt instrument. Hela resan var spännande och inte helt ofarlig men jag är glad att ha varit med en gång och sett hur våra grabbar har det ute på fältet. JL.

 

 

Hej Janne och tack för ditt nyhetsbrev  !

Jag hittade detta filmklipp på You Tube, där man visar hur man bygger en Pedal Steel: http://www.youtube.com/watch?v=6iO_mjS2eU8

 

Det finns också ett klipp om hur man bygger det instrument jag själv spelar, nämligen Cajun Accordion: http://www.youtube.com/watch?v=ZQglJZFjUsc&sdig=1

 

Mitt bands hemsida finns på: http://www.bayou.se

 

Mvh Gunnar Ståhl

Tack Gunnar! Det är skojiga sidor att kolla in och allt verkar så enkelt! Men det är tur att det finns instrument att köpa.  Jag har själv byggt 8 steelar och vet vilka enorma problem man stöter på. Jag gör aldrig om det!  JL.

 

 

Howdy i Sverige!

Jag har just kommit hem efter en otrolig Gashudsupplevelse!!! Haret i nacken och gashuden stod rakt upp i over 1 1/2 timma. Mel Tillis band The Statesiders (10 man med twin fiddles bl.a) korde en gratis show for musikfolk nere pa The Stage pa Broadway och masssvis av nya artister, tillsammans med dottern Pam gick upp och drog en lat var. Det var shuffles och 4/4'or i kubik. Sen kom Mel Tillis sjalv upp och gjorde 4 -5 latar. Sen kallade han upp sin gode van Toby Keith och det var nastan sa taket lyfte. En helt otrolig upplevelse med Mel & Toby som sjong tillsammans masor av Mels hit etc. De du - det var en show som man sent ska glomma.....riktig Country Music. Greetings from Nashville!

Dan Ekbäck

Tack Danne! Det låter ju nästan för bra för att vara sant men Nashville ÄR en osannolik plats där allt kan hända.  Ett jättetack för dina fina rapporteringar. JL.

 

 

Hej!

Tack för information om radiokanaler med Country. När man skriver "Fel! Ogiltig hyperlänkreferens" antar jag att någon spärr är påkopplad så att det inte går att lyssna. Hälsningar Lasse Rune

 

Hej Janne!

Av någon anledning följde inte de klickbara länkarna med i tipset om radiostationer på nätet, åtminstone inte i mitt Nyhetsbrev. Står bara "Fel! Ogiltig hyperlänkreferens" i texten. Helt obegripligt tips alltså om det ser ut så för alla. Skickar därför hela texten igen inlusive länkar, hoppas det blir OK.

Såg att någon efterlyste tips om countrystationer på nätet. Ett bra ställe att börja botanisera på är Radio Locator. Denna länk visar drygt 300 amerikanska radiostationer med country som sänder live på nätet http://www.radio-locator.com/cgi-bin/finder?format=cnt&scope=bc&is_lic=Y&sr=Y&sid=&x=12&y=4 

Ett tips är att kolla in stationer som kallar sig "Classic Country" om man gillar "riktig" country, medan de som kallar sig "Real Country" eller "Todays Country" oftast spelar pop-country. Tyvärr har det blivit vanligt att vissa större radiostationer "spärrar" sina sändningar för utländska lyssnare (gäller t ex en av de största ägarna av radiostationer i USA, Clear Channel). Bl a har det drabbat min absoluta favoritstaton KVET i Austin (FM 98.1) som inte går att lyssna på live längre (nu får man åka till Austin istället....). En station som fortfarande håller måttet är WSM Nashville TN 650 AM, som bl a sänder live från Grand Ole Opry på lördagskvällarna (natt hos oss) Fel! Ogiltig hyperlänkreferens. är webadressen.

Live365 innehåller många "stationer" med country, en favorit är Take Country Back Fel! Ogiltig hyperlänkreferens. , tyvärr är den mycket populär och är ofta "fullsatt", d v s man måste vara VIP-medlem (kostar några tior/månad) för att kunna lyssna. En bra funktion på Live365 är att låttitlar och artister visas i webfönstret och man får därigenom tips på countryartister/låtar som man annars kanske aldrig hade vetat om.

Hälsningar,  Lars Bygdén 

Jo, visst är det fascinerande att kunna lyssna på Grand Ole Opry live från andra sidan jordklotet, själv lyssnar jag varje dag på WSM via nätet. Man behöver numera inte ens ha igång datorn för att lyssna på radiostationer från hela världen, det finns nämligen speciella radioapparater att köpa som ansluter sig till internet via trådlöst nätverk och då kan man "ratta in" stationer precis som med vilken radio som helst! Har haft en sådan ett par månader nu och det är en riktigt kul "leksak" om man är musik- och/eller radiointresserad.

Jag har förresten ett gäng kompisar som just nu befinner sig i Nashville, bl a för AMA-festivalen, Americana Music Association som startar idag, jag är inte ett dugg avundsjuk.....hmm!

Hälsningar,  Lasse

 

 

Till Er alla !

"Ratta" in Radio Blekinges program, Mingel på fredag den 2 nov kl 15.30, där ni kan lyssna på Homesick Mac som ger Er ett "smakprov", direkt live ! Endast ett fåtal biljetter kvar till vårt arrangemang....

 

Lör 3 nov kl 19.00 HILDEGARDS 4 årstider ”Din bistro längst ut på piren” Karlshamn

 

vi presenterar Homesick Mac “Sings and picks acoustic blues and country with the southern back roads authority” www.homesickmac.com

 

Info och förköp av mat/entré biljett via Turistbyrån Karlshamn 0454-812 03

 

En höstafton med tända ljus, mat, dryck och akustisk country, blues, folk och ragtime musik

 

Vi hälsar Er välkomna
Carlshamn Country Förening
  www.carlshamncountryfestival.se

 

 I samarbete med  Musik i Blekinge,Moks Musikförening och Kulturenheten Karlshamn

 

 

Hej, Janne!

 

    Nu ska du få en fråga, som du inte trodde skulle kunna komma från mej!

    Nämligen denna: Var dansar man line-dance i Stockholmsområdet?

    Finns det några klubbar eller föreningar, som sysslar med denna form av motion

    i Stockholm? Frågan kommer egentligen från min hustru, som ägnar nån kväll i veckan

    åt line-dance här i Sollefteå. Nu är det nån kompis till henne, som ska flytta till

    Stockholm och vill fortsätta med tramp-övningarna där.

 

    Höres!

    Bertil N

Herr Nordin som linedansare. DET skulle jag vilja se!  Någon glad som kan svara på detta?  JL.

 

 

STORY   BEHIND  THE  SONG

A lot of hit songs are written because of a line in a conversation and according to Bill Anderson, Porter Wagoner’s 1962 hit, “I’ve Enjoyed As Much Of This As I Can Stand” was one of those songs!

 

Bill commented, “I was sittin’ with  a bunch of guys in  a little restaurant called Linebaugh’s on lower Broadway in Nashville many years ago.

And it was one Saturday night between shows at the Opry. And we were sittin’ at a big round table and you know how a bunch of guys do when they get together. You start telling war stories ..laughing and cuttin’ up. And one of the guys just stood up and he had to leave and he said, “well I’ve enjoyed as much of this as I can stand.” And I looked around that table wondering…”did anybody else hear what I just heard?” And they all just acted like nothing happened. And I thought…”what a title for a song.” So I wrote it.”

 

Porter Wagoner’s RCA Victor single, “I”ve Enjoyed As Much of This As I Can Stand,” entered the country music charts December 8th,1962 and peaked at 7. It was Porter’s 15th charted song and was on the charts for 15 weeks.

 

The Spook skrevs och spelades av Pete Drake. Kanske han då tänkte på Halloween?
Ha nu en fin helg med mycket god mat! Se upp för spöken!

That´s all folks! 
Janne Lindgren

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 085  (  3 sidor)  4  november   2007

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på   http://country.vingar.se eller www.vingar.se

 

Så var höstens första långhelg över. Hoppas ni hade kul. Själv var jag på ett möte i fredags med människor som på 40-50-talet bodde på Brännkyrkagatan 112 – 123. Otroligt kul att mötas så här ca. 50 år efteråt. Vi var ungefär 35 stycken som träffades  på restaurant Faros på Sofiagatan i Stockholm.  

 

Jag vill än en gång meddela att jag inte publicerar bilder, affisher, tryckta  reklamsidor eller dyligt i mitt Nyhetsbrev.  Endast skriven text per email accepteras. JL.

 

 

Om det finns line-danceklubbar i Stockholm? Det finns många. Några av dem kan hon hitta på www.linedanceforum.se. Det beror på var i Stockholm hon ska bo. I norrort kan jag rekommendera www.crazyflutters.com, i söderort www.luckyline.se. Nu har jag flyttat till västerort och dansar med www.lassolinedance.se /Elisa

 

 

Hej!

Nytt från USA är Mona McCall - Memories love a memory /Justin Trevino - Take one as needed for pain/Tommy Hooker (Jake Hooker far) - Texas in my soul.

Masens Rockcenter anordnar skivmässa i Solnahallen lörd 10/11 10.00 - 16.00

Jag finns på plats. Hälsn/Hans Häggström hans@haggstrom.info   http://haggstrom.info

 

 

Hej,

 

Vi har gjort om sökfunktionerna på NÖJESTORGET.

Det är nu MYCKET lättare att få fram träffarna som leder någon vart!

Så ge oss 5 minuter av din tid och du vinner TIMMAR av sökande på "nätet"...

 

Klicka bara på: www.nojestorget.se

Eller om du är en artist/leverantör som söker lediga gig, så klickar du på: www.nojestorget.se/pSistaMinuten_Distributors.html

(där lägger vi ut sådana förfrågningar som inte är person-styrda)

 

NU KAN DU AVGÖRA SJÄLV!

 

Mvh Uffe Bejerstrand

 

Hej Janne,

En nätradiostation, som jag regelbundet brukar lyssna på är www.countrybear.com , vars ikon behändigt kan laddas upp på datans desktop, vilket naturligtvis underlättar användandet. Antagligen en av orsakerna varför den blivit en av mina favoriter, men visst musiken är ju i alla fall det viktigaste och här kan man faktiskt själv välja vilken typ av Country man vill lyssna på. Man kan nämligen välja mellan kanalerna Main, Oldies, Pop’n Country och New Country! Spellistor visas också i fönstret, bra när man fastnar för någon mindre känd låt, vilket nu och då händer, trots att jag nog måste erkänna att det är Oldies kanalen jag brukar klicka in!

Keep Up the Good Work, Hasse Nordström, Helsingfors

 

Hej,

 

10 nov arrangerar vi countrygala för tredje året i rad på Musikens Hus i Göteborg, Adress Djursgrådsg 13, Förköp Ticnet.

Artister: Lonesome Spurs, The STU och Western Toneflyers
Kassan öppnar kl 20, musiken 21. 
För mer info www.dustyrecords.se

 

Jan Andersson

 

 

Hello fellow players,

 

When I think about my friend Porter Wagoner over the past forty years, the things that jump formost to my mind are some of the truly great steel guitarists who have worked with him.  Don Warden was his first steel guitarist.  A couple of the true greats in later years were Hank Corwin and Stu Basore. 

 

Hank Corwin was known amongst us Nashville steelers for his fanatical ability to read complicated parts by note.  Steel guitar is a very hard instrument to read and play because it is an instrument that needs to be played by sight and not by feel.  With violin, you have different positions to play scales in.  Same with saxophones and most brass and woodwinds.  Most guitars are played by feel.  With piano, middle C is your home position for locating fingering.  Steel guitar has no home position to feel, so it’s hard to read music and play accurately without looking at it.  It’s hard to look at two things at once, however, Hank Corwin mastered this very well. 

 

I always kidded Hank for being such a great schooled steel guitarist and having to play “Carroll County Accident” and some of Porter’s other silly songs as badly as he could.  He would reply, “Well you gotta play bad in order to hold a job.”

 

Of course, many steel guitarists have worked with Porter in Nashville as I know Stu Basore did a lot of recordings with Porter over the years.  The famous banjo player Buck Trent even had Shot Jackson of Sho-Bud put two string stretching fingers on the bridge of his banjo and play faux steel guitar licks behind Porter.

 

Porter’s band was always a happy bunch of characters with Mac McGehee, Don Warden, Buck Trent and that funny blonde chick singer, you know, the one with the little feet.  Porter’s personality in dealing with musicians is controversial to say the least, but to the fans he was the very last of the great glitzy standard Opry singers from yesteryear.  With Porters passing, it is yet another step away from the golden years of country music and the Grand Ole Opry.

 

A little tech discussion for you steel guitar players.  I have to think, after playing my small collection of Bigsby steel guitars with cable actuated fingers in the changer, how smooth, quiet and noise free cable is to use for an undercarriage.  Then I go out and fly my airplane and think about the cables actuating the rudder, elevator and ailerons and how wonderful and dependable and quiet cable is.  Cable is a little more expensive to work with, but definitely has some big advantages over rod, of course it wouldn’t work on a push pull system because you can’t push a cable.

 

Now I’m not talking about the Fender 1000 system where they run the cable from one end of the guitar all the way up to the keyhead end of the guitar and then all the way back down to the changer and then solder into a brass tube of wire in it, but rather the direct cable around ball bearing pulleys directly to the changer the way aircraft are built. 

 

The biggest problem with the Fender 1000 style steel guitar is the stretchable stops and the non-adjustable lower finger string.  The original designers designed these guitars very well, but as more were built and time went on, new employees did not tweat the changer mechanism to the point the original designers did.  Fender guitars can be made to play very well but don’t judge cable by past experiences you may have had with poorly tweaked Fenders.

 

Cable is way less flexible than rod because of the twist in the crossshaft on rod steel guitars and all steel guitars have crossshafts that give like torsion bar suspension on an automobile or an anti-sway bar on an automobile and of course the incessant noise that most rods have to make because of the way they are connected to bell cranks, rod pullers, acceleration brackets, etc. except for the ZB guitar which is different.

 

In my repair facility here in Nashville I am doing much work with cable now on the first MSAs, Bigsbys, Wright Customs and some homemade guitars and find that working with cable always gives superior end product if done correctly.  No lost motion because of crossshaft twisting seems to be the big plus.  Anyway, this is food for though for any of you budding steel guitar designers out there.  Remember cables don’t rattle.

 

I hope to see as many of you as I can at the Lexington steel guitar show.  I will be there Friday and Saturday.

 

Your buddy,  Bobbe Seymour

 

 

Så var det ny vecka igen och kyligt har det blivit ute. Men de dagliga promenaderna uteblir inte i alla fall. Ha en fin vecka tills vi hörs nästa gång.

 

Janne Lindgren

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 086  ( 3 sidor)  8  november   2007

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på   http://country.vingar.se eller www.vingar.se

 

Våra gamla hjältar börjar att försvinna en och en. Den senaste i raden är Hank Thompson. Peter Ahlm skickade detta meddelande. JL

 

Hej Janne!

 

Nu går de på löpande band inte roligt det här.  Med vänlig hälsning Peter

 

Breaking News - Country Music Hall of Famer Hank Thompson has passed away

Born: 3 September 1925 - Waco, Texas.  Died: 6 November 2007 - Keller, Texas

 

Howdy Janne,

I går kväll sändes den över 3 timmar långa CMA Awards Show här i USA.

Jag vill bara förmedla hälsningar att om det är någon av dina läsare / prenumeranter till ditt Nyhetsbrev som är intresserade av att se en DVD med det kompletta programmet inclusive "pre-show from the red carpet" och eftersnack med artister, etc., (totalt nästan 5 timmar), sa kan de kontakta mig. Min email är   danekback@yahoo.com

 

Greetings från ett kyligt Nashville!  Dan Ekbäck

Tack Danne!  Hela listan på vinnarna finns i slutet på detta Nyhetsbrev. JL.

 

Bertil N undrade i nyhetsbrev 84 för frugans kompis räkning:

Var dansar man line-dance i Stockholmsområdet?
På sajten http://country.vingar.se klickar man på Line Dance och hittar dessa föreningar, det kanske finns fler? / Per-Uno

STOCKHOLM:
www.linedancers.com 
www.outandabout.nu 
www.swedish-newliners.se  
www.lineupclub.se 
www.linedance.nu
Märsta, Crazy Flutters: www.crazyflutters.com   
Huddinge:  www.stylestudio.se

 

Hejsan Janne!

Hoppas allt är väl med dig.

Som ett svar till Bertil. N vars frus väninna tänker flytta till Stockholm och undrar över linedanceklubbar: Så gå in på www.dansairad.nu och tryck på länkar så hittar ni olika klubbar i landet som har utlärningi Linedance. Själv dansar jag i wmld =westmount linedancers som har utlärnig i Västberga. Bra instruktörer och ett trevligt dansgäng.

Hälsningar Susanne Grandby-Klövfors några undringar? Ring gärna  073-7551401

Kanske vi ses där!

 

Hej Janne,  allt väl i stugan ?

Tänkte jag skulle slå ett slag för Europamästarna i Bluegrass G2. Tobias Strömberg som spelar dobro i bandet spelar ju på en Red Note Dobro (som blev mycket omtyckt i USA enl. Tobias)

På måndag den 12e november så har vi releasefest
på Södra Bar & Veranda, vid Södra Teatern Mosebacke, Stockholm. Klockan
20.00 slår vi upp dörrarna och ni är välkomna att fira vår releasen av vår
debutskiva med oss! Det utlovas livemusik, mingel och en himla skön
stämning!

 Vi hörs, Kristian Äng / Red Note  www.rednote.se

 

COUNTRY FEST !

Oskarshamns Folkets Park Lör 1 dec (Folkets Park 0491 - 105 21) 

 

Vi presenterar på scen One58 och Steve Earl Dallas

 

 

http://www.cowboysdancehall.com/SanAntonio

 

http://www.cowboysdancehall.com/images/emails/shim.gif

 

 

Hej Janne!

När man sitter i väntans tider på nya steelen och inte har bättre för sig hittade jag den här killen på Youtube. Tycker själv att en hel del är användbart.

Du kanske har haft med det i nyhetsbrevet förut men annars kan det säkert vara ett bra tips för många som sitter som mig, hemma och kämpar med strängar, knän och pedaler.

http://www.youtube.com/profile_videos?user=Singlpilot

Mvh Thomas Karlsson, Kil

 

CMA Award Winners 2007


 

 

Entertainer of the Year
Kenny Chesney

 

Female Vocalist of the Year

Carrie Underwood

 

Male Vocalist of the Year

 • Brad Paisley

Horizon Award

 • Taylor Swift

Vocal Group of the Year

 • Rascal Flatts

Vocal Duo of the Year

 • Sugarland

Single of the Year
(Award goes to Artist and Producer)


 • “Before He Cheats”
  Carrie Underwood
  Produced by Mark Bright
  19 Recordings Limited/Arista Records

Album of the Year
(Award goes to Artist and Producer)

 • It Just Comes Natural
  George Strait
  Produced by Tony Brown and George Strait
  MCA Nashville

Song of the Year
(Award goes to Songwriter and Primary Publisher)

 • "Give It Away"
  Bill Anderson / Buddy Cannon / Jamey Johnson
  Sony/ATV Tree / EMI Blackwood / Run Slow Music

Musical Event of the Year
(Award to each Artist)

 • Tracy Lawrence featuring Tim McGraw and Kenny Chesney
  “Find Out Who Your Friends Are”
  Rocky Comfort Records/CO5

Music Video of the Year
(Award goes to Artist and Director)

"Online"
Brad Paisley
Directed by Jason Alexander

 

Musician of the Year

 • Jerry Douglas – Dobro

 

Det var allt jag hade idag! Janne Lindgren

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 087  ( 3   sidor)  11 november   2007

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på   http://country.vingar.se eller www.vingar.se

 

Mitt förra Nyhetsbrev krånglade vid utskickandet och det blev lite struligt då jag skickade flera mail. Hoppas att ni hade överseende med detta. Idag kanske det går bättre?

 

Ni som lyssnade på mitt program Country, country music på Radio Lidingö 97,8 i lördags fick nog mer eller mindre krupp. Avbrott efter  avbrott störde sändningen och jag vet i dagsläget inte vad som hände. Jag beklagar!

 

Jag har nyligen fått in en sändning från Bear Family och har av någon anledning fått en extra Bonnie Owens CD box. Boxen är alldeles nyutkommen och innehåller 4 CDs med gammalt fint material inkl. Merle Haggard-duetter. Därtill kommer en ”hard-cover” bok med 76 sidor. Priset så lågt som 700:-  + portokostnad. Först till kvarn! JL.

 


 

Hej Janne

Det har ju varit en del om Linedance i dina senaste nyhetsbrev, och jag tänkte dela med mig av mina åsikter, för vad det nu kan vara värt?

För mig är linjedans en fullkomligt obegriplig företeelse. Om jag går ut och dansar (det hände oftare förr i tiden...) så vill jag ju hålla i den jag dansar med. Att stå för sig själv i en lång rad och sparka med benen och vicka på rumpan vad är det för roligt med det? Obegripligt var ordet för dagen....

Och finns det något som är så j-la irriterande än ett gäng som står framför scenen och sprätter och skymmer artisten vid konserter? Jag har ett flertal gånger råkat ut för totalt hänsynslösa linedansare som på den tomma ytan nedanför scenen FRAMFÖR sittplatserna vid konserter satt igång och dansat och totalt skymt sikten mot scenen, så att man varit tvungen att stiga upp för att se något. Jag har protesterat mot detta okynne under ett antal framträdanden, och kommer att fortsätta att göra så. Har jag betalat dyra sittplatsbiljetter för att få se en artist framträda, så vill jag också se artisten ifråga. Ha gärna separata linedance-tillfällen till förinspelad musik, för då slipper ni mig och mitt gnällande....

Med countryhälsning

Ole "Cash" Romin
 

Många är de som gillar linedance och smaken är ju som baken, delad uppfattning alltså. Man kan knappast förbjuda dem som dansar och har intresse av det. Däremot håller jag med om att linedansarna ibland tar lite mycket plats. Det är självklart ett oskick att dansa framför scenen om arrangörerna tänkt sig en konsert med sittande publik. Betalande sittande har givetvis företräde och dansare (och fotografer) får allt hålla sig i bakgrunden så att de inte skymmer de som betalt skyhöga priser för sin sittplats.  Om däremot arrangören hade tänkt sig en danskväll, ja då får givetvis både linedansare och andra samsas. Vid många av mina tidigare arrangemang delade vi in olika fält på dansgolvet vilket var väldigt lyckat. Alla fick sin plats. Något att fundera på för dagens arrangörer av countrymusik.  JL.

 

 

Hej, alla line dancers!

         Hustrun och jag tackar för alla kontaktuppgifter för line-dance!

         Jannes nyhetskanal fungerar perfekt!

         Bertil i Sollefteå

 

Hi,

här är länken till Midnite Jamboree live-TV:

http://www.musiccitytelevision.com/mnj/

Hälsningar,  Hank in SWEDEN

 

 

 

Hello fellow players,

 

Our featured steel player this week is the great Russ Hicks.  Russ is a terror of steel guitar.  He is pretty much a master of all styles from extremely rapid single string passages and some of the most beautiful E9th you’ll ever hear.  Russ has been a Nashville player for over forty years and still looks like the classic Hollywood leading man.

 

He first worked with Connie Smith replacing Weldon Myrick in the mid sixties, then went to work with Ray Price and the Cherokee Cowboys.  I had the honor of following him on these two jobs and he left me some pretty big shoes to fill. 

 

He then worked with Johnny Wright and Kitty Wells for several years as he was getting his feet wet in the studio world in Nashville.  He then joined the Charley McCoy band playing steel guitar, lead guitar and no telling what else.  I myself, have hired him on several jobs when I needed a lead guitar player.

 

In 1980, Russ Hicks joined the Hee-Haw cast which was country music’s premier television show out of Nashville with an over twenty year running span.  Russ replaced Curly Chalker on this job.

 

Among Russ’ major recording credits were the hits of Don Gibson, Mickey Gilley (Girls Get Prettier At Closing Time) and several of the great Marty Robbins last hits.

 

Russ married a beautiful blonde singer named Laney from Tuscaloosa, Alabama in 1979.  They met at Monument Recording Studios while Russ was recording with Charley McCoy.  Lucky for all the steel players in the country now, Russ is working the steel guitar circuit and is available for booking all over the United States and the world as far as that goes.  This will give you all a chance to meet a steel guitar legend and possibly I’ll be there to introduce you.

 

I received a little feedback last week as I knew I would concerning my comments on cable guitars.  It seems as though some of you did not read the part where I said the Fender 1000 design cannot be blamed on the cables for if it were designed slightly differently, the cables would have been as fine a system as could have been used.  That guitar would play every bit as rough with rods as it does with cable and probably worse.  However, this guitar can be tweaked to have excellent pedal action with some simple modifications. 

 

The Bigsby guitar is a totally different system using cables and it can work perfectly with minor tweakings for today’s pedal setups and styles.  The original MSAs which were all cable played very good and were definitly the best sounding MSAs ever made.  So much for cable.  Let’s hope it can make it’s return and it’s advantages can be realized in the future.

 

You steel players out there please remember that Christmas is coming and if you don’t want your families to buy you a hammer from Ace Hardware or a pair of socks from the local department store, you might drop some hints ahead of time that Steel Guitar Nashville has Gift Certificates that can be used for anything including Bobros, strings, picks, volume pedals, pots, pickups, CDs as well as amps and steel guitars.  We want you to have a happy holiday season at your house and we’ll do our part.

 

Next weeks featured steel guitarist will be Terry Crisp of Ricky Scaggs and Reba McIntyre fame to mention only two.

 

Your buddy,  Bobbe Seymour

 

 

Slutligen så har jag på omvägar hört att det förekommer diskussioner angående olika märken av steelguitars. Det sägs att den ena låter bättre än den andra och så vidare. Det kan så vara att vissa av de dyraste märkena kanske är snäppet bättre än andra men…….. om man inte är skicklig nog att kunna spela hyfsat på det instrument man äger – oavsett märke – så blir man ju inte proffsigare bara för att man köper det dyraste instrumentet på marknaden. Spelar man skitdåligt så låter det likadant oavsett vilket märke man väljer.

 

Samtliga av dagens fabrikörer av pedal steel guitars gör proffsiga instrument och är man tillräckligt skicklig och vet vad man håller på med så låter instrumenten fantastiskt. Gör de inte det då är det fel på gubben bakom instrumentet och det finns bara ett råd att ge, öva istället för att gnälla över ditt instrument.

 

Ha en fortsatt fin söndag.

 

Janne Lindgren

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 089  (  4 sidor)  18  november   2007

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på   http://country.vingar.se eller www.vingar.se

 

Tack alla som sände mig en rad angående förra utskicket. Några av er har inte lyckats ladda ned utskicket men glädjande nog har ganska många lyckats ändå. Skickar fortsättningsvis inga bilder och hoppas på så sätt få ordning på det hela.

 

I programmet Bingolotto får knappast några countryartister chansen. Ja, det vill säga om det inte dyker upp någon udda Jähkel som säger sig spela country. Då går det bra! Underligt eller hur? Är man kändis kan man göra vad man vill och på så sätt lura arrangörer och bokare det har vi sett alltför många exempel på.  JL.

 

 

Hej! Detta var med i våra lokalnyheter på SVT i kväll!
Jag vill tipsa dig om ett video/ljudklipp på svt.se:
Gå till http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=974286&from=tipsa
Thomas


GRATTIS THOMAS, nu händer det saker!
SVT/Country har tidigare ALLTID varit en omöjligt kombination. JL.

 

Hej Janne!

Lonesome Pine i Sunne/Torsby håller som bäst på med att knota ihop en ny festival på Quality Hotel Selma Lagerlöf och tänkte släppa lite nyheter om detta om det går för sig?

På grund av förra årets efterfrågan på biljetter ökar vi nu ut till två dagar och kör då på 3 scener under hela helgen. Det blir många band att njuta utav, men festivalen blir även en hyllning till en av de största country snubbarna genom tiderna "Johnny Cash".

Johnny Kontant and the Tennfield Two kommer, Lasse Lindfors med sin utställning kommer, En kavalkad av Country & Rock-A-Billy musiker från Värmland har satt ihop en show på 60min med just sina favorit låtar.

 

Vi har som vanligt blandat friskt bland stilarna (Bluegrass, Rock-A-Billy, Rock Country, Zydeco och Pure Country) tex. G2 Bluegrass band, High Jacks, Baskery, The Wanted, Cookies n´ Beans, Blue Valley Boys, Radicanes, Twilights, Moonstompers, Crossing Keys, The Lonesome Mountaineers mfl.

Vi har även med Ingemar Elf´s hjälp hittat en trolig "Coming Country Star" från Nashville Van Preston som figurerar på hitlistorna både i USA och Europa!

Totalt är det ett 15 tal band som äntrar våra scener under dessa två festival dagar.

Lonesome Pine Indoor Country festival på Quality Hotel Selma Lagerlöf i Sunne-Värmland 25-26 Januari-08. Besök www.lonesomepine.nu för mera info.

 

Jag vill samtidigt tacka Quality kjedjan och ledningen i Sunne för att de vill satsa på Country musiken och inte bara satsa på den mera kommersiella Dans & pop musiken, Vi kanske inte alltid har samma åsikter inom country familjen vilken stil eller stilar vi tycker mest om, men jag tror att jag pratar för väldigt många när jag säger att det under en hel festivalhelg måste spreta lite? Om alla 15 banden lät snarlika i stil och låt val skulle snart hela publiken hamna i baren??? Nu gäller detta Sverige och inte Texas!

 

Nu kommer kanske Janne att säga att vi inte ska förstöra våra fina country festivaler genom att blanda in pop och dansband på våra festivaler? - Och då håller jag med honom!

Men enligt min mening har vi här i Sverige bra band från så många Country stilar att detta är onödigt! Bluegrass, Old Time, Rock-A-Billy och Cajun tillsammans med den musik de flesta kallar Country gör evenemanget betydligt mer spännande??

Vad tycker ni läsare där ute?

Ha det gott Janne.

Peter Jonsson, Lonesome Pine, peter.torsby@gmail.com

 

 

Carlshamn Country Festival Bellevue Parken Lör. 31 maj 2008 !
 
Ännu en Country Festival ska gå av stapeln i Karlshamn. Vi fick ett otroligt gensvar av publiken och andra medverkande år 2007 vilket gav en "blodad tand" så nu planerar vi för nästa års arrangemang. Eftersom vi startade i en liten skala så ökar vi trycket år 2008 med 2 scener, flera försäljare och föreningar, mera musik och annat smått o gott.
Man lär så länge man lever... sägs det !
Vi har ju en park att vara stolta över och som har kapacitet för utveckling av vår festival.
 
Ni kan redan nu kontakta oss för tips och ideér angående artister, försäljare och andra små önskningar ni funderar på.
Bokade artister, förköp av biljetter och allmän information presenteras fortlöpande via vår hemsida
www.carlshamncountryfestival.se
Förköp av biljetter finns tillgängliga from 1 januari 2008.
Kontakta oss gärna via mail:
mlena2@telia.com

 

Väl mött i Karlshamn !

Styrelsen för Carlshamn Country Förening

 

 

jag vill ha din hjälp nu igen!

att efterlysa en tjej som heter. Ulrika Werde hon bor trollhättan

PS kan du vara snäll.  Henric Berglund

 

Tjena Janne.

Det funkade redan första gången.

Å tack för dina countryinfo. brev.

Alltid lika mer eller mindre intressanta.

Hälsn. Calle i Rysta.

 

Hej Janne!

Härligt att du finns till!

Det tog lite längre tid men det var det värt. Det strålar verkligen om "Servitriserna".

Hälsningar Stig i Borensberg.

 

 

Swedish country singer Red Jenkins is doing great on the Hot Disc Charts Top 40 & Top 20

with his duets with Amber Digby and Johnny Bush

 

 

Vad din mac har för sig trots att den är rätt omodern i dag, så prova iaf att skicka bilder med kommande nyhetsbrev - kanske i ett eget bonusmail så text och bilder är skiljda åt. Då går ingen miste om något.

Har du fixat ljud i datorn, förresten, så du kan lyssna på videos och ljudfiléer? Mac är ju gjorda för det och långt före pc på multimedia.

Jag ser att du har tyckt till litet i debatten om sound och steelar - skriv gärna det på http://steelgitarr.forum24.se/ också. Om du har glömt lösenordet (det är väldigt lätt gjort) så fixar jag lätt ett nytt åt dig, så var inte rädd att höra av dig i så fall. Det är inget besvär alls för mig att fixa.

 Hdg!  Anders
 

Den enda Mac i min närhet är Donalds som ligger i Kungens Kurva en bit härifrån. Jag kör med PC och den är mer hårdtuggad! För mig är nog en månfärd lättare än att förstå mig på datorer. Vet alltså inte vad som krånglade med förra utskicket.

Jag kan lyssna numera då jag har ljud i min dator och apropå steel så sänd mig gärna ett nytt lösenord som är ENKELT, gärna tre bokstäver. Tack Anders!  JL.
 

STORY   BEHIND  THE  SONG

A lot of songs came from a real slice of life and according to Bill Anderson, Charlie Louvin’s 1965 hit, “Think I’ll Go Somewhere And Cry Myself To Sleep” was one of those tunes!

 

Bill commented, “I’ve lived every minute of that song. I wrote that song in an eight dollar motel room near the airport in Atlanta, Georgia. Every word of that song is true. I have lived that song.  I don’t live all my songs but I did that one. If I lived them all I’d be 400 years old. I’d write a line and I’d cry awhile and I’d write another line and I’d cry some more. I won’t go into detail about it but it was  a pretty emotional night.”

 

Charlie’s Capitol Records single, “Think I’ll go Somewhere And Cry Myself To Sleep” entered the country music charts October 23rd, 1975 and peaked at # 26.

 

It was his 4th charted song as a single artist and was on the charts for 8 weeks.

 

 

Hello fellow players,

 

The steel player this week is the great Terry Crisp.  Terry is somewhat of an unsung hero, even after being in Nashville for 35 years and playing with some of Nashville’s finest bands such as Ricky Scaggs, Reba McIntyre, many sessions and now working with Joe Nichols.  Terry has finally decided to get out and do some live instrumental jobs for some of the steel guitar clubs around the United States.  I personally think this is wonderful since he is relatively unknown among steel guitarists for the amount of talent, speed and great taste that he has.

 

Terry is from Charlotte, North Carolina and just one member of a great musical family.  His Uncle Ray Crisp is a very famous steel guitarist in the North Carolina region.  Terry’s personality is one of being a very quiet person with an excellent sense of humor.  In first meeting Terry, he is hard to figure out because you don’t get much feedback from his personality, but the longer you know him, the more you realize he’s just a hardcore country boy musical genius who will soon be a legend to us all if not already.

 

In the seventies when Terry first came to Nashville, he was dating a girl singer in a live band that I had working in Printers Alley.  He used to drive her to work every night, go back in the corner of the club, lean his head up against the wall and wait until it was time for her to go home.  They’d get in the car and leave and I’d think to myself, “What a weird guy.”, not knowing that he was an aspiring steel guitarist.

 

One evening when the club only had a few people in it, our girl singer turned around to me and said, “If you ever need a sub steel player for a night off, my boyfriend over there plays steel and he can sit in right now and show you if you’d like.”

 

I thought “Yeah, right!  All I need is this weirdo ruining the band.”  But then I thought, well there are only ten or so people in here, I’ll go ahead and pacify my girl singer and said, “Yeah, tell him to come on up.”

 

Astounded is the correct word for my emotions within the next minute and a half.  There he was sitting on my steel guitar with it’s weird knee lever and pedal setup, playing all the bands arrangements note for note with as fine a tone and execution as anything I had ever heard.  The main star singer came out to do his show.  I told Terry to sit there and back him up too.  He played every lick that was on the stars record and later did an instrumental that gave me goosebumps like I’d never had.

 

I didn’t know whether to hug him and ask for his autograph or bodily throw him out of the club.  After making a few phone calls and vouching for the boy’s abilities, he went on to have a great career in Nashville.  I hardly ever get to see him but if you ever have a chance to see him with Joe Nichols or at any of the steel guitar shows he may be playing, be sure to do so.

 

Concerning the death of Porter Wagoner.  I have not jumped on the forum and made any comments or said much in this forum mostly because I did not know Porter as well as some of the other musicians who have commented on him.  However, we did go fishing together once and one of my ex-wives was his band leader for the all girl band called “The Right Combination”.

 

I know Porter had the ability to blow up and yell and threaten musicians at certain periods in his career, but I also know that he was very apologetic and made up with most of them before the month was over.  As most of you know, most of the musicians who worked with him he had for many years, which in itself proves he couldn’t have been too bad to work with.

 

Before I go any farther, I would like to state that I feel Porter is a true golden legend in the great history of pure country music.  Definitely not a great singer, but he was a great entertainer who persevered when many others fell by the wayside.  He always had a steel guitarist and featured him or her as he did all the rest of his musicians.  The only other artist that I know who was as good about featuring his band was the late and great Buck Owens.  Both of these legends were extremely well known to help new stars and to help boost the careers of anyone who was worthy of their attention.  I feel this speaks volumes about Porter’s true inner character. 

 

Steel guitarist Stu Basore who worked with Porter on several recording projects, related some stories of how he and Porter about came to blows over music production arrangements and overdubs in a studio once, but said that he and Porter were again the best of friends the following day and continued the project.

 

I can see it in my mind now and have to laugh at both of them.  What do I think of Porter now?  I kind of miss the fact that I didn’t have a closer relationship than I did.  The opportunity was there and I didn’t take advantage of it.  God rest his soul.  He will missed by millions.

 

Your buddy, Bobbe Seymour

 

 

 

Sådärja, äntligen var söndagsbladet klart!  Janne Lindgren

 

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 090  (  4 sidor)   22 november   2007

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på   http://country.vingar.se eller www.vingar.se

 

Så har ännu en av våra hjältar trillat av pinnen. Många av oss minns säkert John Hughey då han var här tillsammans med Conway Twitty med en show som hölls i en lokal vid Norra Bantorget för sådär en 40 år sedan. Någon som minns mer om denna? Själv har jag träffat John vid många andra tillfällen som på  Scottys Steel Guitar Convention i St. Louis och på Texas Jamboree i Dallas. Jag försökte få John till Furuvik där vi redan haft Weldon Myrick, Lloyd Green och Russ Hicks. Det blev aldrig så. JL.

 

 

John Hughey, who made his musical reputation as a steel guitar player for Conway Twitty and Vince Gill, died Sunday evening (Nov. 18) in Nashville. The native of Elaine, Ark., was 73. According to details posted on his website, Hughey got his first guitar-a Gene Autry model from Sears-when he was nine. In the seventh grade, he became friends with classmate Harold Jenkins, who would later adopt the name Conway Twitty. Inspired by the sounds of Little Roy Wiggins, Eddy Arnold's steel player, Hughey persuaded his father to buy him a lap steel. While still in high school, he and Jenkins formed the Phillips County Ramblers and briefly starred in their own radio show on a small local station. In 1953, Hughey joined Slim Rhodes & The Mother's Best Mountaineers out of Memphis. For the next several years, Hughey alternated between playing in Rhodes' band and performing in nightclubs. In 1968, Jenkins-by then appearing as Conway Twitty and aspiring to switch from fledgling rock star to country crooner-drafted Hughey into his band. Hughey toured and recorded with Twitty for the next 20 years. After that, he worked with Loretta Lynn for nearly two years before joining Gill's band, where he remained for 12 seasons. He was inducted into the Steel Guitar Hall of Fame in 1996. In recent years, he was a member of the Time Jumpers, an ad hoc band of studio and touring musicians that plays each Monday night at Nashville's Station Inn bluegrass club. An active session musician, Hughey's work was also featured in movies, television series and specials, commercials and music videos. Details of his funeral have not been announced.

 

OBS! Susanne och Daniel tipsar om att Kanal 9 sänder två timmar från CMA Awards 2007 ikväll klockan 21.00. Aldrig tidigare har vi fått se denna show så snart efter att den sänts i USA. Ett bra initiativ av Kanal 9 som satsar på countrymusik. Men okej då, vi får ta det där med countrymusik med en nypa salt men faktum är att en och annan bra countryartist faktiskt är med i programmet. JL.

 

Hej Janne!

Har lagt ut ännu en gammal country film på YouTube. Det är Jack Barlow filmad 1975 när han sjunger "Child bride". Den är inspelad med super 8 och överförd till vídeo och därefter digitaliserad så det är ingen proffskvalité men det var ett häftigt tillfälle.

Länk http://www.youtube.com/watch?v=tgDXVQ8xWFA

Hälsn/Hasse Häggström

 

Jag har under senare tid läst lite om vad folk skriver på det svenska steelforumet http://steelgitarr.forum24.se  och vill ge följande kommentar:

Ibland undrar jag varför många håller på och testar en massa saker som amerikanerna redan testat under 50-60-70-talet. Det känns för mig otroligt onödigt och det är som att uppfinna glödlampan igen!  En modern steel med t ex 8+5 (eller singel 3+4) behöver knappast någon modifikation och den stämning E9th och C6th som har provats ut av tusentals steelpicker i USA behöver heller inte ändras. Mitt återkommande tips till alla som tänker så det knakar, börja öva istället så kanske ni så småningom kan lägga ut något bra på t ex You Tube.

Samtidigt måste jag berömma Anders Brundell  som orkar hålla igång sidorna. Det är ju för vår skull (läs: oss steel pickers) som han jobbar med forumet. JL.

 

Hej Janne !

Tack för genomgången senast.

Det känns som att det var ett stort behov som uppdagades och mycket att ställa tillrätta men jag har förhoppningar att det skall gå bra.

Dessutom är det alltid trevligt att gästa dig och din studio.

 

 Hälsar Kjelle Ohlsson

Alltid kul att ha dig här. Tänk på att man inte ska ta mer än ett trappsteg i taget! Bäst är att börja med trappsteg ett, d v s de allra enklaste sakerna. JL

 

 

Hej Janne.
Jeg er blevet oplyst, at Dolly Parton kommer til Danmark d. 15/6-2008 i Viborg, og tænkte at du måske kunne bruge det i Nyhedsbrevet.
 
Med Venlig Hilsen og tak for gode nyhedsbreve
 
country-dj Kira Simonsen, Fyn, Denmark

 

Tack själv för den fina upplysningen!  JL.

 

 

 

IMPORTANT REMINDER from EBMA (European Bluegrass Music Association):

 

The 11th European World of Bluegrass Festival will be held in Voorthuizen, the Netherlands, on May 1-2-3, 2008.  The DEADLINE to apply for a showcase at EWOB is Nov. 20, 2007.

Go to www.ewob.eu (> US flag > contact > bands, etc. <) and get your application!

SEND BY MAIL WITH YOUR CD and band info/bio. (Contact info is online.  It's good to back up with an email, so we know your package is on the way.)

 

BLUEGRASS BANDS FROM EUROPE, THE USA & BEYOND:

we want to see your band on the EWOB stage!

 

OUR PURPOSE:  We're proud of European bluegrass.  From traditional to progressive, we know how good it can be, and we want the rest of the world to find out!  We're building a busy bluegrass highway to the USA.  The EWOB Festival creates a unique opportunity for the best bluegrass bands from Europe and the USA to play side by side for promoters and press.  In 10 years, some of our finest moments have been released by Strictly Country Records on 10 EWOB CDs.

229 songs performed by 124 European bands have become part of recorded bluegrass history.  Thanks to the EWOB CDs, DJs around the world are playing European bluegrass on radio.

 

The 3-day EWOB Festival is the apex of the month-long European World of Bluegrass, busy weeks of festivals and concerts mostly concentrated in the "Bluegrass Month" of May.  The EWOB Festival is always held in the Netherlands (Holland), and typically features 42 bands, including

4-5 guests from the USA & Canada.  Luthiers and music shops sell their goods at our Trade Show.  Bluegrass event promoters, music press, radio DJs, musicians and bluegrass lovers come from around the world to see the bands. In 2003, EBMA's European World of Bluegrass Festival received IBMA's coveted "Bluegrass Event of the Year" Award.

 

EWOB stages and CDs have featured Europe's finest bands alongside an impressive array of special guests from the "Bluegrass Homeland" that has included Dan Paisley & the Southern Grass, John Reischman & the Jaybirds, the Chapmans, Kate MacKenzie Band, Bill Clifton & Pick of the Crop, Randy Waller & the Country Gentlemen, Chris Jones & the Night Drivers, Laurie Lewis & her Bluegrass Pals, the Claire Lynch Band, Sally Jones & the Sidewinders, Mike Stevens & Raymond McLain, Hickory Project, Liz Meyer with Nugget, Si Kahn, Andy Owens with Druha Trava, Kristen Grainger & Dan Wetzel, Tammy Fassaert Band, and many more.

 

But EWOB is much more than a festival!  Like IBMA in the United States, EBMA is a trade organization that works hard to equip our bands with professional tools to build their careers.  And every year, THE MUSICIANS who play at EWOB choose our most exciting band to send to Nashville to play at IBMA's World of Bluegrass. 

Come play your music at EWOB, and cast your vote for European bluegrass!

 

All are welcome to apply.  See you at EWOB 2008!

 

 

 

 

Hillbilly & Bluegrass Night #7. Baskery, Bayou och Rockridge Brothers. DJ Svante Grundberg. Lör 1/12. 19.00 Mosebacke etablissement  100 kr. 18 år.

Hillbilly & Bluegrass Night #7
– Efter nästan ett halvårs tystnad presenterar Hillbilly & Bluegrass Night äntligen kväll med tre band och två DJ:s som garantera en helkväll med fett ös och grymt sväng.

Greta, Stella och Sunniva har med framgång turnerat i Sverige, Europa och USA som rockabillybandet Slaptones (lägg till trummis/sångare, Jan-Åke Bondesson) Med sitt nya band Baskery breddar de sin musik och byter elgitarrerna mot distad slidebanjo, dobro och akustisk gitarr. Med botten i nordamerikansk folklore, country och blues, kryddad med klockren stämsång gör Baskery musik som ångar rått, energiskt och av oomkullrunkeligt självförtroende.

Bayou spelar vild, het Cajun, Zydeco och Swamp pop från Louisianas träskmarker. Med tvättbräda, triangel, durspel, ståbas, gitarr och fiol piskar Bayou upp ett blött sväng med en frenesi som hos en galen aligatorsvans. Fräscha upp din Zydeco-two-step och dansa loss!

Fyra män och en mikrofon. The Rockridge Brothers framför Old Time Hillbilly Bluegrass i klassisk stil, countrymusikens svar på Ferrari. Snabba fingrar och snygga kostymer, The Rockridge Brothers gör ingen besviken. Med sin kombination av punkig energi och hängivenhet till den amerikanska folkmusiktraditionen får de det garanterat att rycka i fötterna på vem som helst som inte varit död i mer än tre dagar.

 

Från skivspelarna levererar natsudd-ikonen Svante Grundberg gamla vax. Han delar kvällen och tallrikarna med DJ Done. Det blir old time, rockabilly, bluegrass, country och roots musik innan, mellan och efter banden.

Mosebacke etablissement. Lördag 1 december. Kl 19.00 – 02.00. Inträde 100 kr.
Kom i tid för att försäkra dig om plats. Beställda biljetter hämtas senast 19.30

 

Månadsskivan från Mr Music Country kom just i min brevlåda och det ser ut att vara en kanonplatta, som vanligt höll jag på att skriva (och gjorde det också). 14 kanonlåtar finns på CDn och du beställer den från 031 – 734 37 30

 

Mer än så blev det inte denna gång. Om ni är intresserade av pedal steel guitars, dobros, instruktionsmaterial och tillbehör, kontakta mig, jag har mycket i lager. På begäran sänder jag dig en komplett lista.

 

Janne Lindgren

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 091  ( 4  sidor)   25 november   2007

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på   http://country.vingar.se eller www.vingar.se

 

God morgon denna söndag! Vi slänger oss direkt in i Nyhetsbrevet!

Här några inlägg angående CMA Award Show! JL.

 

Hej Janne!

 

Det gjorde jag! Inte imponerad, men en del av dom sjunger fantastiskt bra!

 

Benny Pedersen

 

Jag tar givetvis tillbaka allt jag sade om CMA Award Show som visades i Kanal 9 igår torsdag. Efter att ha sett hela showen så måste jag konstatera att det var mycket sämre än vanligt och det säger en del. Av de 18 nummer som framfördes av olika artister kan jag knappast kalla mer än en handfull för country, men även de som höll sig inom gränsen var tråkiga sömnpiller. I ganska många akter fanns både fiddle och steel men den sistnämnda hördes sällan. Tråkigt för oss steeldiggare! Det här liknar mer och mer en popgala och nästa år tittar jag absolut inte. Snälla Kanal 9, köp in några riktigt bra countryshower istället nu när ni i alla fall har visat intresse för musikformen. JL.

 

Howdy!

         Tack för nyhetsbreven!

         Jag kommer mycket väl ihåg den där countryshowen där Conway Twitty var med. Var det 1970?

         Jag minns också träffen vi hade med alla artisterna högt uppe i hotellet vid Vanadisplan. Själv

         tog jag en del bilder ute på en balkong uppe på taket nånstans. Bill Anderson var också där.

         Och Loretta Lynn om jag inte minns alldeles galet. Jag skrev för övrigt en recension i Läns-

         tidningen i Södertälje. Ska leta i mina gamla fotolådor på vinden och återkomma i ämnet!

 

         Må väl!  Bertil Nordin

 

Hej igen Janne!

 

  Nu minns jag ännu bättre än i går kväll! På vinden hittade jag nämligen alla negativ från countryshowen där Conway var med. Det måste ha varit 1969 eller 1970.

  Det stämmer att vi höll till högst uppe på hotell Palace (?) vid Vanadisplan med nån sorts presskonferens.

  Lillis Ohlsson var där, Rune Krongårdh var där, Alf Robertsson var där (syns på bilder). Jag kommer faktiskt inte ihåg om du också var där, men det var du väl?

  Följande artister från USA var i alla fall med: Conway Twitty, Bill Anderson, Loretta Lynn, Jan Howard, Peggy Sue.

  Loretta hade med sig en leadsinger, som hette Sonny Wright, och där fanns också Jimmy Gately och Joe Lewis (den sistnämnde tror jag tillhörde Conways band)

  Conway uppträdde i en orange kostym har jag för mig. Bill Andersson i en kritvit. Även Loretta bar en helvit kreation och en viss L.L. i publiken var inte kontaktbar.

 

  Året därpå var vi på samma hotell, fast nere i lobbyn, och träffade Waylon Jennings och Willie Nelson. En kortklippt Willie i kostym!!! Jag brukar tänka på det när

  man ser honom på TV ibland med sitt långa hår, trasiga hatt och medfarna gitarr. Den gången träffade vi också steel-picker Jimmy Day, både du och jag. Han

  uppträdde i en norsk "lusekofte" på konserthusets scen. Waylon hade problem med stämningen på sin gitarr och skyllde på att den aldrig varit utomlands förut.

  Själv satt jag back-stage med Waylons flamma Jessi Colter - vilken pingla! Såg hela showen från ena sidan av scenen. När Waylon kom ut slog han huvet i en

  låg bjälke så att det sjöng om det - men han gjorde knappt en min!

 

  Gamla goda minnen! Det allra "förnämsta" tror jag ända var den gången då jag fick skaka hand med Tex Ritter, som var i Stockholm med Buck Owens och Buckaroos.

  Men det är en helt annan historia.

 

  Må väl!   B.

 

 

Hej, Janne!

 

Apropå din fråga om fler mindes Conway Twitty och hans besök i Stockholm för ett antal år sedan, vill jag minnas att det var på Folkets Hus det hela gick av stapeln och jag gissar att det var -69. Bill Anderson var också där med sina Po’ Boys liksom Loretta Lynn och Jan Howard. Det kan ha varit fler, minnet sviker ibland. Det jag kommer ihåg mest från konserten var att när vi kom dit mötte vi en rosenrasande karl i en trappa. Han hade varit på första ”sittningen” och det är lite kul (eller?) att det fortfarande pratas om samma saker som mannen i fråga gjorde. Det han formligen skrek fram så saliven yrde, var:

”-Fy fan! Den där jävla Conway Twitty är ju för helvete bara en jävla popsnubbe!”

 

Som sagt…

 

Nåja, på väg från showen hamnade vi tillsammans med Conways trummis, Fläskkotletten, och han och jag sjöng ”You win again” tillsammans, gående genom Stockholm. Det var stort för en kille från landet på sådär sexton-sjutton år. Där han gick med trumstockarna nedstoppade i skaften på bootsen sa han med släpig dialekt: ”-Hell, I shoulda been the star in this act I’m in..”

 

Tråkigt att Hughey tog ner skylten, förresten.

 

Hälsar Thomas Carlson, Arvika

 

 

Don´t shoot the Steel Player...

Jag kanske borde känna mig träffad av inlägget där metaforen för dagen

var glödlampor, då jag ju inte lirar 8+5...men, jag tänker inte alls så det

knakar...jag spelar bara på samma gamla stämning som jag använt

i eoner...man kan, i vissa fall, välja alternativa vägar men ändå komma fram

till "Texas C 6th" eller varthän resan nu går, och alla kanske inte vill köra

med GPS...having said that...så inger det hopp om livet att DU, JL, tycker

saker & ting ; bli aldrig tam, då blir jag orolig...för övrigt så lirar jag på

den gitarr jag köpte av Dig för drygt ett kvarts-seket sedan, den låter

bättre än nå´nsin...OCH...den har det rätta set-upet...lite åt Sneaky

Pete/Rhodes-hållet, så det så...Ulric McUtsi

 

Du behöver absolut inte känna dig träffad angående vad jag tycker dagens nybörjare på steel ska göra. Vi som hållit på i åratal, oftast sedan 60-70-talet, har alla experimenterat med olika stämningar och pedaluppsättningar. Jag tycker inte att dagens ungdomar ska behöva göra om samma saker för att i slutändan hamna där vi är idag. Onödigt slöseri med tiden!

 

Köper man t ex en GFI, antingen en studentmodell, Ultra eller den nya Expo, så får man en komplett pedal steel guitar med ett fantastiskt sound (d v s om man använder rätt tillbehör) och otrolig bra mekanik. Samma sak gäller de flest av befintliga märken på marknaden. Köper man däremot en begagnad steel som har 15-20 år på nacken, då får man räkna med att ägna en stor del av tiden till att justera både det ena och det andra. Det är bättre att ägna tiden med att öva och spela. Det är åtminstone roligare! JL.

 

Hej alla!

Tack för alla uppskattande ord om steelforumet http://steelgitarr.forum24.se ! Kul att det uppskattas, och det beror naturligtvis på de bidrag som alla deltagare har lämnat och fortsätter att lämna. Min roll är ju egentligen bara inramningen, och den kan vem som helst göra.

Att sköta forumet är egentligen ingen prestation alls - det är varken drygt eller dyrt. Det tar visserligen en del tid, men inte alls särskilt mycket. Jag funkar mest som fastighetsskötare i steelforumhuset, och det enda dryga och otrevliga har varit att städa ut en bråkstake som inte ville bära sig åt som folk. Om man inte reagerar mot sådana tendenser så har snart allt hyggligt folk lämnat forumet för att det har blivit otrevligt där, och det accepterar jag inte. Ingen får bete sig illa där. Man kan mycket väl vara oense i sak utan att vara ovänner och gräla på varann för den skull - det lär sig alla vettiga människor med tiden.

Att folk däremot har lajbans där ibland och inte tar allt på blodigaste allvar är bara en fördel, och det hindrar naturligtvis inte att mycket seriösa resonemang också får plats där. Det är kanske snart dags för en sektion för slarvigt sorterade galenskaper där också; vi får väl c.

Jag hoppas att forumet fortsätter att växa och frodas, för då får allt fler nytta och glädje av det. Ju fler deltagare, desto mer samlat kunnande och mer erfarenheter. Jag är också angenämt överraskad av hur många tekniskt riktigt dukiga och händiga deltagare som forumet har.

Anders i Falun,  forumskötare
 

Äras den som äras bör är ett fint ordspråk som går att använda till Anders. Även till Nyhetsbrevet har det någon gång kommit konstiga inlägg som tenderat till personangrepp. Sånt publicerar jag aldrig, men skriv gärna vänliga och intressanta saker, då kommer det med.

 

Jag fick mig tillsänd Mr Music Countrys senaste utgåva och den gör som vanligt ingen besviken. Jag lyssnade på hela plattan i bilen då jag i morse (söndag) åkte till Lidingö för att som vanligt lägga i mitt nya program för nästa vecka. CDn innehåller den här gången relativt okända artister enbart, men med hög kvalitet. Köp plattan genom 031 – 734 37 30   JL.

 

 

 

Hello fellow players,

 

The steel guitarist this week is Bruce Zumsteg.  Most people don’t realize what kind of a steel guitarist this famous guitar builder is.  However, if you only him tune a steel guitar you’ll realize there’s something special in his hands.  Not only one of the nicer builders and players in the world, he also has a pretty good professional history throughout the midwest.  Bruce subbed on the road with Ray Price a few years ago and was offered the job on a permanent basis, but being a couple years behind on delivering his custom steel guitar that he builds and offers to steel guitar players the world over, he decided his future was in building, not playing.

 

Bruce stays in close touch with myself and always comes to my store when he is in the Nashville area.  It’s always wonderful to hear what he’s doing and what new ideas his brilliant, fertile mind is coming up with.  His quality of workmanship knows no ends.  One of my favorite people.  I wish him the best.

 

It’s that wonderful Christmas season again and as a steel guitarist, the spirit takes me back to when I was youngster and was hoping my father would get me the steel guitar that I wanted or at least updated my equipment to the point where I thought I could play better.  I still feel pangs of this magic spirit when Christmas time is near and I walk through my den and look at a steel guitar I may have sitting up begging to be played. 

 

Can you remember when you were first learning to play, how exciting it was to open that case and be exposed to that beautiful steel guitar magic?  You know the smell, the visual excitement of seeing all those pull rods and that pedal bar and legs awaiting you to set it up.  There seems to be a certain magic between Christmas and steel guitar.

 

Another subject that ties in to this last paragraph is something that I want to say to all the steel guitar clubs the world over.  I have a suggestion that I think will help you as a club, will help your present club members and help secure the future of steel guitar.  My suggestion is, why don’t we give free memberships to young steel guitarists under the age of 20 years old and possibly even up to 25?

 

After all, these first years are very important.  These new enthusiasts need encouragement, help with playing and need to learn the history of the instrument from the more mature players in these clubs.  Most of the younger player enthusiasts today are at the age where they don’t have much money, but do have enthusiam.  They need as much encouragement as they can get and the local steel guitar club is a sure fire way to keep the fires burning in the new players minds.

 

I might also add that I will do more than my part by always making free door prizes available for your events which may take the form of string sets, CDs, picks, etc. so please let me know if I can help you support your steel guitar organization in any way, but most of all remember, helping to spread your love of steel guitar to the younger member of today’s music society may be one of the great things that you can do for the world over.  Who knows, you may inspire a new Paul Franklin, Tommy White, Buddy Emmons or who knows who.

 

I feel there is an awful lot of misspent youth that could have a much more enjoyable life if someone would light the fire in the minds and encourage the gift of music.  After all, everyone reading this newsletter must have this love or you wouldn’t be reading it.

 

 

Your buddy,  Bobbe Seymour

 

 

 

Så var Nyhetsbrevet slut för denna gång. Hoppas nu att alla får detta och att det är slut på krånglet för i år.

 

Ha en fortsatt trevlig söndag och en ny vecka utan alltför mycket halka och blötsnö!

 

Janne Lindgren

 

CountryMusicSweden

A  nonprofit organisation to promote country music

Sveriges hetaste nyhetsblad

Email: countrymusicsweden@comhem.se  HomePage: www steelguitar.nu

Nyhetsbrev nr. 092  (  2 sidor)  29  november   2007

Det här nyhetsmailet kommer till er mailadress torsdagar och söndagar.

Titta tillbaka på tidigare nyhetsblad på   http://country.vingar.se eller www.vingar.se

 

Upplysningsvis vill jag börja med att beklaga att mitt program Country, country music på Radio Lidingö 97,8 inte kom ut i etern i tisdags. Ingen hade talat om för mig att programmet inte skulle sändas p g a politikprat. Kanske borde jag ha bättre koll men ibland blir det tilt. Programmet som skulle sänts kommer på lördag och jag kommer att köra en repris på detta längre fram så ni missar inget.

 

Nu har jag fått in en bunt nya instrument som gitarrer, mandoliner och dobros.
Skicka en rad per email och jag sänder min senaste lista. Kolla medsänd bild!  JL.

[Per-Uno: Bilden ligger högst upp på denna sajt.]
 

 

hej janne!
 
kul brev...som vanligt uppfriskande åsikter från olika håll...  själv kämpar jag på med dina skivor...dom räcker läääänge, vill jag säga. gör små framsteg!
 
passar på att skicka en fråga ang. förstärkning; du nämner några äldre stärk på din första skiva, men kan du tipsa om nån bra som finns på marknaden idag? ser på nätet att FENDER gör en speciell för STEEL, men en importeras såklart inte till sverige=sibirien!?!?!
 
take care!  kristjan i uppsala

 

Man får inget gratis så det är bara att öva på. Steel King kan köpas i den vanliga musikhandeln! En superbra förstärkare. Och som jag tidigare påpekat så är det viktigt vad man har för tillbehör till sin steel för att man ska få det optimala ljudet. Det gäller att alltid använda rätt grejor typ volympedal, sladdar, förstärkare och effekter. Men det allra mesta sitter förstås hos den bakom steelen. Spelar du som en kratta så har det ingen betydelse vilken steel eller tillbehör du spelar på/med. Resultatet blir detsamma! JL.

 

 

Hei alle sammen

 

I sommer spilte Steff Nevers inn sitt debut album i Nashville med storheter som bl.a Brent Mason pe gitar, Rob Hajacos pe fele og Paul Franklin pe steel gitar.

Flere og flere har begynt e etterlyse CD'n. Og det eneste vi kan si er at den blir ikke utgitt fxr tidlig neste er en gang. Vi venter fortsatt pe at et par ting skal falle pe plass fxrst.

 

Som plaster pe seret og for e lette litt pe trykket har vi valgt e legge ut et par smakebiter fra det kommende albumet.

Letene er "The Alphabet Song" i en forkortet versjon og full lengde av "Party At The Farm". Letene kan hxres pe http://www.myspace.com/steffnevers

 

Heper det faller i smak c",)  Hei se lenge og ha fortsatt en fin dag ;)

 

This message was sent via country-norge, a mailing list created through http://www.steffnevers.com/

 

Sounds great Steff! JL.

 

 

Hej Janne!

I väntan på nytt album och nya videos har vi lagt ut de gamla låtarna som vi spelade in 1995, med dig på steel  :-)  Mitt minne sviktar, men kan du tala om för mig vad musikerna heter? Karin Wöyer körade, men vad hette bandet som kompade oss?

Kram från Angela 
 http://www.youtube.com/AngelaLidin        http://angelalidin.com

Det finns säkert någon av läsarna som kan svara på detta. JL.

 

 

www.sheplers.com   All boots on sale!  

 

 

STORY   BEHIND  THE  SONG

 

A lot of songs are written from titles and according to Bob McDill, Johnny Russell’s 1974 hit,
Red Necks, White Sox and Blue Ribbon Beer” was one of those tunes.

 

McDill commented, “Chuck Neese was my publisher at the time and one day he just blurted that title out. I don’t know if he had heard it somewhere or just made it up but Waylon Holyfield and I went over to a little tavern on Melrose for lunch and had some Philly cheese steaks and drank a couple of beers and played some shuffleboard. We watched all those guys in there and took notes and then went back to the studio and wrote that song.”

 

Russell’s  RCA Victor single, “Red Necks White Sox and Blue Ribbon Beer” entered the country music charts August 4thm, 1974 and peaked at 4.

 

It was his 7th charted song and was on the charts for 19 weeks.

 

 

Dobrobyggare Kristian Äng, krya på dig!

 

Inte så mycket nyheter idag men jag är tillbaka på söndag igen! Första advent, dags att ta fram julbelysningen. En vacker tid har vi framför oss. Glöm inte att öva på julsångerna.

 

Janne Lindgren

 

 

Tillbaks till nyhetsbrev!

Till nästa sida med nyhetsbrev!
Till föregående sida med nyhetsbrev
Till countrysidan
Till huvud-domänen vingar.se